"Çeçen Genç Korkuyor"

"Çeçen Genç Korkuyor"

Çek Senatör Jaromir Stetina, 23 Şubat Salı günü Çek Haber Ajansı (CTK)’na verdiği demeçte, Çek yönetimi tarafından iki kez sığınma talebi...

Çek Senatör Jaromir Stetina, 23 Şubat Salı günü Çek Haber Ajansı (CTK)'na verdiği demeçte, Çek yönetimi tarafından iki kez sığınma talebi reddedilen Timur Borchashvili adlı Çeçen kökenli Gürcistan vatandaşının hapsedilmekten korktuğu için yeniden mültecilik statüsü için başvuruda bulunmadığını belirtti.
Stetina, Çek topraklarında saklanmasına yardım ettiği Timur Borchashvili'nin Çeçen direnişine aktif olarak katıldığını bile daha yeni kanıtladığını söyledi.

Timur Borchashvili'nin 7 Şubat 2010 tarihinde Çek Cumhuriyeti'nden ayrılması gerekiyordu ancak kayıplara karıştı.

Çek Senatör Jaromir Stetina, Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Martin Pecina'dan Borchashvili'nin vizesinin en azından Çek Cumhuriyeti'nin mültecilik statüsü talebini reddetmesiyle ilgili başlayan mahkeme süreci sonlanana kadar uzatılmasını isteyeceğini söyledi.

Senato Komisyonu'nun demokrasinin geliştirilmesiyle ilgili bugünkü toplantısında, İçişleri Bakanlığı ve Uluslararası Af Örgütü'nün Çek Ofisi tesilcileri Borchashvili'ye yeni bir başvuru imkanı tanınmasını önerdiler.

Senatör Jaromir Stetina, Borchashvili'nin yeniden hapse atılmayacağına ilişkin garanti istediğini ifade etti.

Çek Cumhuriyeti Göç ve İltica Dairesi Başkanı Tomas Haisman ise mültecilik statüsü için başvuruda bulunmaması halinde garanti verilemeyeceğini belirtti. Timur Borchashvili'nin daha önce Çek Cumhuriyeti'nden Avusturya'ya yasadışı geçiş yapmak isterken yakalandığı için hapishanede değil Yabancılar için Gözaltı Merkezi'nde tutulduğunu da sözlerine ekledi.

Haisman, Timur'un Çek Cumhuriyeti'nde mültecilik statüsü için başvurmadığını söyledi. Ve Timur Borchashvili'nin Çek Cumhuriyeti'ne erkek kardeşinin pasaportuyla geldiğini ve mültecilik statüsü için başvuruda bulunurken de erkek kardeşinin kimliğini kullandığını ancak daha sonra hikayesini değiştirdiğini ifade etti.

Tomas Haisman, Timur'un sınırdışı edilmesiyle ilgili karar görüşülürken muhtemelen yeniden yabancılar için gözaltı merkezine geri gönderileceğini belirtti.

Senatör Jaromir Stetina ise Timur'un bir başkasının kimliğini kullanmasına şaşırmadığını çünkü Timur'un 2005 yılında Rus güçleri tarafından öldürülen Çeçen Devlet Başkanı Aslan Maskhadov'un hükümetiyle işbirliği içerisinde olduğunu söyledi.

Stetina, eğer sınırdışı gerçekleşirse Rus ya da Kremlin destekli Çeçen yöneticiler ya da gizli servisler Borchashvili için ciddi bir tehlike oluşturacaktır dedi.

 

waynakh online