Çeçen aileye insafsızlık

Çeçen aileye insafsızlık

Bir Çeçen annenin dört çocuğu ile birlikte bir aydır Kumkapı Yabancılar Şübesi'nde gözaltında tutulduğu ortaya çıktı.

İMKANDER'e ulaşan bilgi dayanılmaz bir insafsızlığı daha gözler önüne serdi.

Luiza Uzueva 30 yaşında 4 çocuk annesi bir Çeçen. Cezayir vatandaşı olan eşi ve 4 çocuğu ile birlikte bu yılın başlarında Türkiye'ye gelen Luiza Hanım 4 yavrusu ile birlikte tam bir aydır Kumkapı'da Yabancılar Şubesinde gözaltında tutulmaktadır.

Baba L.A. Grozni'de İslam Üniversitesinde Öğretim görevlisi olarak çalışmış ancak baskıcı ve zorba uygulamalardan dolayı çeşitli ülkelerden geçerek emin bir liman gibi gördükleri Türkiye'ye sığınmışlardır.

Vizelerinin bitmesine yakın bir zaman kala ikamet izni için başvuru yapan aile 24 Kasım 2009 tarihinde İstanbul Çarşamba'da ki evlerine yapılan polis baskınında gözaltına alınmışlardır.

Polislerin evlerine baskın yaptıkları esnada evde çocuklarıyla yalnız bulunan Luiza Hanım "bir evrak imzalayacaksın ve serbest bırakılacaksınız" denilerek Kumkapı Yabancılar Şubesine götürülmüştür ve 4 çocuğu ile beraber demir parmaklıklar arkasına atılmıştır. Olay esnasında evde olmayan baba L.A.'ya da "aileni serbest bırakmamız için imza atman gerek" denilerek çağrıda bulunulmuş ve Yabancılar Şubeye gittiğinde o da gözaltına alınmıştır.

Mazlum Çeçen ailesi

İstanbul Eminönü İskelesi



Abdul (13), Sumaya (12), Sukhayla (11) ve Salah (10) adlarındaki dört çocuğuyla beraber aile bir aydır gözaltında tutulmaktadır. 13 yaşında ki Abdul babası ile birçoğu adi suçlara karışmış yabancıların bulunduğu erkekler koğuşunda, kızlar Sumaya, Sukhayla ve küçük erkek kardeşleri Salah anneleri ile birlikte yine uygunsuz kadınların da bulunduğu kadınlar koğuşunda tutulmaktadırlar.

İMKANDER'e müracaat eden Luiza Hanım'ın erkek kardeşi İ.U.'dan bilgi alan İMKANDER Başkanı Nuray Bezirgan bugün Kumkapı Yabancılar Şubesine giderek görevlilerden aile hakkında bilgi almaya çalıştı.

Bezirgan; sorunun Ankara'dan kaynaklandığını ve ailenin 3. bir ülkeye gönderilmesi konusunda aileye baskı yapıldığını, baba L.A.'dan da kendilerine yardım edilmesi ile alakalı bir mektup aldıklarını belirtti. Bezirgan aile fertlerinin hiçbir kanunsuzluğa bulaşmamış ve ikamet izni için başvurularını yaptıkları halde, polis ekiplerince evleri basılıp çoluk çocuk nezarethaneye götürülmelerinin ve bir aydır da başka bir ülkeye gitmeleri konusunda ısrar edilmesinin uluslar arası hukuka ve insan haklarına aykırı bir durum olduğunu belirtti.

Küçük kızlardan birinin astım ve kulak iltihabı yüzünden devam eden tedavisinin bir aydır sekteye uğradığını ve çocukların psikolojik travma geçirdiklerini aktaran Bezirgan, "buradan yetkililere sesleniyorum, kardeş toprağıdır denilerek kendisine sığınanlara karşı yürütülen bu olumsuz politikalar Çeçenleri ve bizleri derinden yaralamaktadır. Küçücük çocukların fiziksel ve manevi olarak uygun olmayan bir ortamda uzun süredir tutulmalarına derhal bir son verilmelidir." dedi.

Bezirgan "Luiza Hanım'ın gözaltında tutulduğu süre zarfında kaldığı koğuşta başka bir yabancı kadın tarafından tartaklanarak dudağının yarıldığını ve çocukların bu olaydan çok etkilendiğini" sözlerine ekledi.

Daha önce de ikamet izni bittiği için bir Çeçen anne trafik kazası geçiren küçük oğlunu hastaneye götürmüş ve çocuğu sedyedeyken anne gözaltına alınmıştı. 4 gün bir tabure üzerinde adi suçlardan yakalanan kadınların bulunduğu bir hücrede bekletilmiş ve İmkander'in girişimleri sonucunda konunun kamuoyunda duyulmasıyla beraber Çeçen anne çocuklarına kavuşmuştu.

İMKANDER