Bugün İran’da “Kızlar Günü”

Bugün İran’da “Kızlar Günü”

Hz. İmam Rıza'nın (a.s) muhterem kız kardeşi Hz. Fatıma-ı Masume'nin (s.a) mübarek veladet yıldönümü nedeniyle 1 Zilkade İran takviminde "Kızlar Günü" olarak adlandırılmıştır.

İran takvimine göre bugün 21 Ordibeheşt 1403 (10 Mayıs 2024) “Kızlar Günü” olarak kutlanmaktadır.

Hz. Fatıma Masume’nin (s.a) doğum günü, dünyanın çeşitli yerlerinde Müslümanlar tarafından anıldığı gibi İran’da da farklı törenlerle kutlanır.

Hz. Fatıma Masume (s.a) kimdir?

Hz. Mâsume (s.a) hidayet imamlarının yedincisi Hz. İmam Musa Kazım (a.s.)'ın kızı, sekizinci imam, Hz. İmam Rıza'nın (a.s.) kız kardeşidir.
Hz. Mâsume (s.a) Hicrî 1 Zilkade 173 tarihinde Medine'de dünyaya gelmiştir.

Abbasî rejiminin başında bulunan Harun, Hz. Mâsume’nin babası Hz.İmam Musa Kâzım’ı (a.s) kızının doğduğu senede hapse attırmıştır ve Hz. Mâsume ağabeyi Hz.İmam Rıza’nın (a.s) himayesinde büyümüştür.

Kızların İran’daki yeri

İran-İslam yaşam tarzında kadın ve kız çocukları çok özel bir yere sahiptir. Çünkü sadece milli inançlar değil aynı zamanda İslam da kadınlara özel saygı duymaktadır. Hz. Peygamber Efendimiz’in biricik kızı Hz. Fatıma (a.s) ile davranışı, babaların kızlarına karşı davranışının en güzel simgesidir. Hz. Peygamber (s.a) Hz. Fatıma’ya (a.s) çok saygın davranırdı ve Hazreti kendisinin can parçası olarak nitelendirirdi.Bu davranış biçimini diğer imamlarda da görebiliriz.

Bugün İran’da “Kızlar Günü”

İran kültürü aile odaklı bir kültürdür. Bu nedenle çocukların, özellikle de kız çocuklarının iyi statülerinden dolayı toplumumuzda kız çocukları iyi bir yere sahiptir ve aile ve toplum tarafından her zaman destekleniyorlar.

Hz. Masume’nin (as) doğumgünü 1 Zilkade olan bugünden itibaren yine O hazretin kardeşi Hz. İmam Rıza’nın (as) mübarek veladeti olan 11 Zilkade günleri arasındaki 10 günlük süre, “Keramet 10 günü” olarak adlandırılmaktadır.

mehrnews