Böyle bir felaketi kaçımız öngörmüştük?

Türk Hava Kurumu’nun atıl durumdaki altı tane yangın söndürme uçağını konuşuyoruz.

Konuşalım. Ama abartmadan.

Türkiye tarihinin en büyük orman yangını felaketinden bahsettiğimizi unutmadan.

O altı tane uçak devrede olsaymış bu felaketin üstesinden kolayca gelebilirmişiz havası oluşturmadan.

Orman yangınlarının aynı anda onlarca bölgede çıktığını ve yurt dışından yardıma gelerek THK uçaklarının eksikliğini ziyadesiyle telafi eden 15-20’ye yakın yangın söndürme uçağına rağmen felaketin
sona ermesi için hava sıcaklığının düşmesine, nem oranının yükselmesine, rüzgârın dinmesine bel bağlandığını göz ardı etmeden.

Yangınla mücadele filolarında bizden kat kat fazla uçağı bulunan devletlerin de binlerce hektar ormanın yanmasına mani olamadıkları gerçeğini yadsımadan.

***

Orman yangınlarıyla mücadele konusundaki hazırlığı yetersiz olan hükümeti eleştiriyoruz.

Eleştirelim. Ama iğneyi hükümete batırırken çuvaldızı kendimize batırmayı ihmal etmeden.

Bugüne kadar kaçımız ‘En az 30 uçaklık bir yangın söndürme filomuz olmalı, hükümet bu işi ivedilikle halletmeli’ filan demişiz?

Hangi siyasi partinin programında var böyle bir şey?

Hangi partinin başlıca gündem maddeleri arasında yer alıyordu böyle bir şey?

Ormanlar cayır cayır yanmaya başlamadan evvel ‘Çok büyük bir felaketin eşiğindeyiz’ diyerek ortalığı ayağa kaldırmaya çalışan bir tek muhalefet partisi oldu mu?

Onlarca yangın söndürme uçağı ihtiyacının öteden beri farkındaymış gibi davranan muhalif siyasetçilerden kaçı bu ihtiyacın altını çizmiş bugüne kadar?

Bu çapta bir felaketin gelişini herkes görebilmiş de bir tek iktidar görememiş gibi davranmayalım lütfen.

Orman yangınlarıyla mücadeledeki eksiklerin gediklerin sorumluluğu, o hususta hesap verme mükellefiyeti tabii ki hükümete aittir.

Bunu yadsımadan söylüyorum:

Kolektif bir gafletti.

Olan olunca ve olanın kaçınılmaz olarak olduğu uzmanlar tarafından izah edilince hepimiz küresel ısınma ve yangın söndürme uzmanı kesildik ama kabul ve itiraf edelim ki bugünü dünden görenlerimiz bir elin parmak sayısını geçmez.

***

Yangınlarda can veren vatandaşlarımıza Rahmet-i Rahman, yaralılarımıza acil şifa diliyor, yangınla mücadelede müthiş fedakârlık, kahramanlık, dayanışma ve şefkat manzaraları sergileyen görevlileri ve gönüllüleri hürmetle selamlıyorum

Bu yazı toplam 1142 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar