BM Genel Sekreteri tarafsızlığını korumadı

BM Genel Sekreteri tarafsızlığını korumadı

İran sözcüsü Huseyni ; BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un tarafsız konumunu korumadığını söyledi

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Huseyni BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon"un konumunu açıklarken bütün BM üyesi ülkelere eşit mesafede olması ve tarafsız konumunu korumadığını ve açıklamalarının NPT anlaşması kararlarına aykırı olduğunu açıkladı.

Huseyni konuyla ilgili açıklamasında Ki-moon"un açıklamalarının NPT anlaşmasını imzalayan her ülkenin barışçıl nükleer enerji kullanım hakkı yönündeki kararına aykırı olduğuna değinerek, İran"ın barışçıl nükleer faaliyetlerinin NPT anlaşması ve UAEK kanunları çerçevesinde yürütüldüğünü ve UAEK üyesi bir ülkenin doğal haklarını görmezden gelmenin uluslar arası ve NPT kararlarıyla uyuşmadığını vurguladı.

Huseyni Bağlantısızlar Hareketi üyesi 118 ülkenin 22 Aralık 2006 tarihli ve 1018S olarak kayıtlı belgesinde NPT anlaşmasının üye ülkelerin barışçıl nükleer faaliyet hakkını resmen tanıdığını hatırlatarak, Ban Ki-moon"un açıklamalarının şaşırtıcı olarak üye ülkeler karşısında tarafsız konumunu zedelediğini ve BM Genel Sekreterinden usullere uygun tarafsız bir konum sergilemesini ve sorumluluklarını yerine getirmesini beklediklerini belirtti.

Huseyni BM Genel Sekreterinin tek taraflı bakışından kurtularak mantıklı, yapıcı ve olumlu değerlendirmeler yapmasını, BM kanunlarını her türlü aşırı düşüncelerden kaçınarak sorumlulukları çerçevesinde uygulamasını,dünya barışı ve güvenliğine katkı sağlamasını isteyerek, Ortadoğu ülkelerinde kaygı yaratan İsrail"in nükleer silahlara sahip olduğu yönünde açıklaması ardından bölgesel nükleer tehditler karşısında bu sorunlara ciddiyetle yanaşılmasını beklediklerinin altını çizdi.

Huseyni BM Genel Sekreterinin İran"ın son BM Genel oturumunda öne sürdüğü "Nükleer Silahlardan Arınmış bir Dünya" önerisi doğrultusunda mesai harcayacağını umduklarını belirtti.

İrna