Bilge Kral anılıyor

Bilge Kral anılıyor

Bağcılar Belediyesi, Aliya İzzetbegoviç ile ilgili dünyadaki ilk büyük çaplı bilimsel sempozyuma ev sahipliği yapıyor.

Vefatının 5. yılı münasebetiyle Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'i anmak için dev bir organizasyona imza atmaya hazırlanan belediye, 11-12 Ekim tarihleri arasında bir etkinlik düzenleyecek.

Etkinlik kapsamındaki sempozyumda bilim adamları, tarihçiler ile siyasetçiler Aliya'yı anlatacak. Resim sergisiyle hatırasına şahit olacağımız Aliya ile ilgili iki gün boyunca film gösterimleri yapılacak.
Son yarım asrın önemli düşünür ve devlet adamlarından biri olarak tarihe geçen Bosna Hersek'in Kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, büyük devlet adamı kimliğinin yanı sıra bilge kişiliği ve firasetiyle 73 yıllık örnek bir hayat yaşadı. Entelektüel bir devlet adamı olarak 'kendi oluş'unu gerçekleştirebilen nadir liderlerden biri olabilen Aliya İzzetbegoviç, düşünceleriyle dile getirdiği olgunluğu iç ve dış siyasetine de yansıtarak düşmanlarının dahi saygı duyduğu bir kimlik sergiledi. "Bilge Kral" payesini fazlasıyla hak eden bir hayat yaşayan Aliya İzzetbegoviç, hem kendi milletine hem de bütün insanlığa ders niteliğinde mücadele dolu örnek bir hayat sundu. O, 5 yıl önce aramızdan ayrılarak Mevla'sına kavuştu. Vefa borcunu yerine getirmek için şimdi sıra onun sevenlerinde...

BAĞCILAR BELEDİYESİ ALİYA'YI ANIYOR
Bosna Hersek'in Kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, dünyanın sayılı medeniyet başkentlerinden olan İstanbul'da şanına yakışır bir şekilde anılıyor. Bağcılar Belediyesi, vefatının 5. yılında Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç anısına uluslararası bir sempozyum düzenliyor. 11-12 Ekim 2008 tarihlerinde gerçekleştirilecek sempozyumda Aliya İzzetbegoviç'in devlet adamı kişiliği ve düşünce dünyası ele alınacak.

Sempozyumda bilim adamları, tarihçiler ile siyaset adamları Aliya'yı konuşacak. Resim sergisiyle hatırasına şahit olacağımız Aliya ile ilgili iki gün boyunca film gösterimleri yapılacak. Aliya İzzetbegoviç'i anma etkinliklerine, Bosna Hersek'ten de büyük bir katılım sağlanması planlanıyor.

"TARİHİ SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRİYORUZ"
Böyle önemli bir organizasyona imza atmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Bağcılar Belediye Başkanı Lokman ÇAĞIRICI, "Bosna ve Aliya İzzetbegoviç'e karşı tarihi sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz; Aliya, Bosnalı olduğu kadar İstanbulludur ve Türkiyelidir" dedi. Türk halkının Aliya İzzetbegoviç'i uzaktan da olsa tanımaya çalıştığını belirten Başkan Lokman Çağırıcı, "Aliya İzzetbegoviç, gençlik yıllarından ölümüne kadar çok boyutlu kişiliğiyle dikkat çeken ve "Bilge Kral" sıfatını fazlasıyla hak etmiş bir şahsiyettir. 2003 yılında aramızdan ayrılan bu bilge kişiliğin, maalesef yeterince tanındığını ve araştırıldığını söyleyemeyiz. Bu açıdan onun 20. yüzyılın toplumsal vicdanı olarak anılması, tanıtılması ve araştırılması aynı zamanda vefa borcunun da bir gereğidir" dedi.

"ALİYA İSTANBULLUDUR, TÜRKİYELİDİR"
Başkan Çağırıcı, Aliya'nın, ülkemizdeki ve İstanbul'daki vatandaşlarımızın çoğunun ilgi alanında olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Bu yoğun ilginin temelinde Aliya'nın Bosna savaşında tüm dünyaya verdiği insanlık derslerinin yanında Aliya Ailesinin bu toprakların insanı olmasının da önemli etkisi bulunmaktadır. Aliya, Bosnalı olduğu kadar İstanbulludur, Türkiyelidir."
Bağcılar Belediyesi olarak bu düşüncelerden yola çıkarak Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'i farklı yönleriyle ele alan etkinlikler düzenlemeye karar verdiklerini belirten Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, yapılacak anma etkinliklerinin içeriğiyle ilgili şunları ifade etti: "Bu aynı zamanda Aliya'ya, Bosna'ya ve insanlığa karşı tarihi ve ahlaki bir sorumluluk projesidir. Aliya'nın düşünce mirasının ortaya konulacağı sempozyumda 30'a yakın tebliğ sunumu yapılması planlanmaktadır. Tebliğlerde Aliya'nın 'özgürlük savaşçısı yönü', 'devlet adamlığı', 'düşünce dünyası', 'Doğu-Batı arasındaki duruşu', 'Bosna Savaşı'ndaki adaleti ve diplomasisi' gibi yönler ele alınacak. Ayrıca onunla ilgili bir sergimiz olacak. Aliya ile ilgili yapılmış belgesel ve filmler de o hafta özel gösterimle izleyiciyle buluşacak."

ALİYA'NIN ANISI TARİHE NOT DÜŞECEK
Aliya İzzetbegoviç'in tüm yönleriyle anılacağı etkinliklere ilgi duyan herkesi davet ettiklerini açıklayan Başkan Çağırıcı, şunları söyledi:
"Herkesin şimdiden çalışma takvimlerinin 11-12 Ekim 2008 tarihli yapraklarına Aliya anısını not düşmesini istiyoruz. Öğretim üyelerimizi, araştırmacılarımızı, yazarlarımızı, diplomat ve siyasetçilerimizi, bütün halkımızı sempozyuma ve diğer etkinliklerimize bekliyoruz. Uluslararası Aliya İzzetbegoviç sempozyumu ile ilgili detaylı bilgileri yakında açılacak özel web sitesinde duyuracağız."