Banu Avar, o haberi yine Zaytung"tan mı aldı?

Bugün Manisa"dayız... Malûm, geçen hafta da Afyonkarahisar ve Uşak"ta idik.

Gittiğimiz şehirlerde, "toplantı" ve "ziyaret"lerimize nasıl yer verdiklerini görmek için, eğer fırsat bulabilirsek "yerel televizyon kanalları"nı izliyor, "yerel gazeteler"e göz gezdiriyoruz.
Afyon"dan döneceğimiz gün, yani 5 Mayıs Pazar günü gazetelere göz gezdirirken, bir de baktım, Odak gazetesinin 6. sayfasında Banu Avar"la ilgili bir haber var.
Başlık aynen şöyle:
"Banu Avar"dan çarpıcı iddia: Heyettekilerin hiçbiri Türk değil"

"BEN TÜRK"ÜM" DİYEMEZLER!

Haberin ayrıntısı ise şöyle:
"Kamu-Sen Afyonkarahisar İl Temsilciliği tarafından gerçekleştirilen "Yıldız-Hilal Kalpak Buluşmaları" isimli seminerde konuşan Banu Avar, Akil İnsanlar Heyeti"nde yer alan isimlerin hiçbirisinin Türk olmadığını iddia etti.
Rehberlik ve Araştırma Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen seminerde konuşan gazeteci, yazar Banu Avar, ilk olarak gündemdeki "çözüm süreci ve akil adamlar" konusuna değindi.
Avar, Akil İnsanlar Heyeti içerisinde yer alan kişilerin hiçbirinin Türk olmadığını, Ermeni ve Kürt olduklarını iddia ederek şöyle konuştu:
"Akil adamlardan birisi çıkıp da, "Ben Türk"üm diyemez. Akil adam dediğin adam tipi Türk topraklarına uygun olan adamdır. Aksakallı, ak saçlı ve herkesin sevdiği, saydığı, sözüne değer verilen kişilerdir ama seçilenlerin hiçbirisi böyle değildir."
Düzenlenen seminere; MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, MHP Afyonkarahisar İl Başkanı Aziz Aslan, Kamu-Sen Afyonkarahisar Temsilcisi Erol Özsoy, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı İsmail Kumartaşlı ile sivil toplum örgütleri temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katılmış...

KİM BU BANU AVAR?

Bir "Kırım Türk"ü" olduğum halde, gazetedeki haberi gülerek okudum.
Gördüğünüz gibi, Banu Avar"a göre; "Akil İnsanlar Heyeti"nde yer alan "62 kişi"nin tamanı "Ermeni" veya "Kürt"tür!..
Acaba nereden biliyor?..
Eline cetvel, pergel ve gönye alıp, tek tek kafataslarımızı mı ölçtü?..
Ne yalan söyleyeyim;
"Akilliğimi" boşverin de; herhalde "cahilliğim"den olsa gerek, Banu Avar ismini hiç duymadım.
Pardon; bundan birkaç yıl önce TRT ekranlarında "Kaleydeskop" adlı bir program ismine rastlamıştım ama, ilgimi çekmemiş olacak ki, bunun "Banu Avar"ın programı" olduğunu hiç fark etmedim...
Meğer, "eski bir solcu" ve "hayli meşhur" biriymiş ama, benim haberim yok...
Efendim, internete girince kendisi hakkında şu bilgileri edindim:
"Banu Avar (18 Temmuz 1955, Eskişehir) Türk yazar, gazeteci, program yapımcısı ve sunucusu...
Gazetecilik hayatına Süreç dergisinde başladı. 1980"li yıllarda Günaydın, Dünya, Vatan gazetelerinde dizi yazılara imza attı, muhabir olarak çalıştı... London City University"de yüksek lisans yaptı. Londra"da BBC Türkçe bölümünde radyoda çalışırken BBC televizyonu belgesel kurslarına katıldı. Ardından TRT Londra muhabirliğine getirildi. TRT"de yayınlanan 32. Gün programının ilk yıllarında Londra muhabirliğini yaptı... Kıbrıs belgeseli, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı ve araştırmacı olarak görev aldı... 1985 yılından beri yapımcı ve yönetmen olarak çalışıyor.
1999"da TRT 1 ve TRT 2"de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği Mozaik, Kaleydeskop gibi programları yayınlandı. Ayrıca I. Ceasar, Crimean War, The Great Game ve Troy gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin Türkiye prodüktörü olarak görev aldı. 1999"da tv8"in Belgesel Bölümünü kurdu, 2004"e kadar belgesel bölümünde yönetmen olarak birçok belgesele imza attı. 2004 yılında tv8 belgesel bölümü kapandıktan sonra görevinden ayrılarak, TRT 1"de Sınırlar Arasında isimli haber belgesel programın yapımcı ve yönetmenliğine başladı."
Dedim ya, cahilliğime verin...
Ben, Banu Avar"ın bu kadar meşhur olduğunu, inanın bilmiyordum...

ZAYTUNG DİYE BİR SİTE!

Afyon"da iken, onun; "Akillerin hepsi Ermeni ve Kürt" ithamı üzerine sohbet ederken, arkadaşlar; "Pek ciddiye alma" dediler; "Zaytung"un yalan, uydurma ve asparagas haberlerini gerçek diye sunan bir hanımdan her şey beklenir!"
Hoppalaaa...
Bir de "Zaytung" çıktı başımıza...
Necidir bu Zaytung?
Markar Esayan, 24 Ocak 2011 tarihli yazısında Zaytung"u şöyle tanıtmış:
"Benim de müptelası olduğum bir internet sitesi var... Adı Zaytung. www.zaytung.com adresinden "Dürüst, tarafsız, ahlâksız" haber sloganıyla küçük bir zekâ kıpırtısı olan her faninin ilk satırlarda fark edeceği üzere gazeteciliği ti"ye alan asparagas haberler yayınlıyor.
Zaytung; sitesinin altına yine de bir uyarı notu eklemiş: "Zaytung.com Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı"ndan Bildirilmiştir: Sitede yer alan tüm yazılı ve görsel materyal, html kodlarına varıncaya kadar yalandır uydurmadır. Kemik yaşı 18"den küçük olanlar siteye bir arkadaşa bakıp hemen çıkmak için dahi giremezler. Son olarak bizi dava edip mahkemelerde süründürmezseniz gerçekten çok seviniriz. Saygılarımızla."
İşte size Zaytung"dan birkaç haber başlığı..
● Tepkilerden çekinen "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin yapımcıları, Viyana kuşatmasının başarısız olduğunu halka alıştıra alıştıra söylemeye çalışacaklar..
● Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız"ın "Galatasaraylılığım sürüyor" açıklaması ile Galatasaray A.Ş. hisseleri İMKB"de bir günde yüzde 15 değer kazandı..
● Fenerbahçe"de hâlâ kupada yoluna devam eden birkaç futbolcu takımdan ayrı çalıştı..
● Bilgi Üniversitesi"ndeki porno skandalı konusunda vatandaşlardan sağduyulu yaklaşım: "Filmi görmeden bir şey söylemek doğru olmaz..."

UNUTULAN BÜYÜKELÇİ!

Markar Esayan, Zaytung"daki "asparagas haberler"den örnekler verdikten sonra; yine aynı Zaytung"un, o günlerde gündem olan bir haberini de şöyle aktarmış:
"Sierra Leone"de unutulan büyükelçi, çareyi Ermeni tasarısında buldu...
"Son dönemde Ermeni tasarılarını kabul eden ülkelerdeki büyükelçilerin teker teker Türkiye"ye çağrılmasının, bazı fırsatçı büyükelçiler tarafından suiistimal edildiği ortaya çıktı... Konuyla ilgili, Dışişleri"nden bu sabah yapılan açıklamada, son olarak 12 yıldır Türkiye"nin Sierra Leone Büyükelçiliği görevini yürüten Orhan Emin Türköne"nin, Sierra Leone Meclisi"nden Ermeni tasarısını geçirmek için lobi faaliyeti yürüttüğünün tesbit edilmesi üzerine görevinden alındığı bildirildi...
Müsteşar Özbükey; "Yani tabii ki bu bir mazeret olamaz ama bakanlık olarak bu işte biraz bizim de suçumuz var gibi. Ücra bir ülke olunca adamı resmen unutmuşuz orada. O garip de bakmış hangi ülkenin parlamentosunda Ermeni tasarısı geçse o ülkenin büyükelçisi hemen Türkiye"ye çağrılıyor, böyle bir yola sapmış. 12 yıl az değil" diyerek özeleştiri yapmaktan da geri durmadı."
Zaytung"un bu "haberi" yeni değil.
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu"nda Ermeni soykırımı tasarısı geçtiğinde ve Namık Tan"ın Türkiye"ye geri çağrıldığı günlerde, yani 2010"un ocak ayında sitede yayınlanıyor. Daha sonra ulusalcı ve Ergenekoncu sitelerde hızlı bir biçimde AK Parti"yi yıpratmak için dolaştırılıyor.
İşte yine tam o günlerde Banu Avar Ergenekon sanığı Mehmet Haberal"ın kurdurduğu Kanal B televizyonunda değerli görüşlerini bildirmek üzere arz-ı endam ediyor. Hani yıllarca TRT"den bize dünyayı, Türkiye"yi anlatan, hatta TRT tarafından Orhan Pamuk"un Nobel törenini izlemek için İsveç"e gönderilen ama İsveç aleyhine bir program yapıp siyasi kriz çıkaran, Karabük"te yaptığı bir konuşmada Karabük Üniversitesi"nde çalışan iki Amerikalı akademisyenin CIA ajanı olduğunu iddia eden, rektörce yalanlanan Banu Avar.
İşte o programda diğer konuk derinlikli bir analiz yaparak, "Hiç fark ettiniz mi, Namık Tan nereye büyükelçi olarak gönderilse, oradan Ermeni tasarısı geçiyor" deyince yılların deneyimli gazetecisi Avar, bilgece bir yüz ifadesi ile "Peki siz hiç Sierra Leone örneğini duydunuz mu?" deyip acı acı gülümsüyor.
Moderatör "İzleyicilerimiz için çok önemli olabilir sizden dinleyelim" deyince Avar; "Sierra Leone"de Osman Türköne isminde bir büyükelçimiz var-mış" diyor. Var dedikten sonra "haberi" hiç araştırmadığı ama "haberin" gerçeküstülüğü ile kendi yaşadığı dünyanın gerçekliği uyuştuğu için ihtimal olarak o "var"a kısa bir esten sonra "mış" ekliyor.
Zaytung"un yukarıda girişini verdiğim bütün haberini aynen bir "gerçek" olarak aktarıyor. Kanal B kanalını seyreden izleyiciler de bu konuda bilgi sahibi oluyorlar böylelikle.
Avar anlatıyor;
"Türköne 12 yıldır bu ülkedeymiş, uzun yıllar boyunca bütün Afrika ülkelerinde Ermeni Soykırım Tasarıları patır patır geçermiş, Dışişleri de merak etmiş araştırmaya başlamış, tam bu anda Sierra Leone"den soykırım tasarısı geçmiş. Türköne"nin –kendi dedesi dahil- Türklerin Ermenileri nasıl kıtır kıtır kestiğini anlattığını tesbit etmiş."
Avar devam ediyor;
"Dışişleri Müsteşarı Ersin Özbükey açıklama yaptı, Türköne"yi geri çekmişler. İşte bu sözde aydınlar yüzünden kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz"...
Tabii ki ne Osman Türköne diye bir büyükelçimiz var, ne Ersin Özbükey diye bir müsteşarımız, hepsi Zaytung"un uydurması...
Küçük bir ayrıntı daha;
Ermeni soykırımını tanımış hiçbir Afrika ülkesi de yok!..

BU DA MI ZAYTUNG"DAN?

Markar Esayan, bu bilgileri verdikten sonra, yazısını şöyle bitirmiş:
"İşte böyle bir trajikomik bir hikâye... Bu zihniyetteki insanlar yıllarca bu ülkede gazeteci, haberci adı altında iş gördüler... Bu olay; 28 Şubatların yaşandığı bir coğrafyada medyanın, akılların, ruhların nerelere savrulduğunun ibretlik bir örneğidir!.."
Keşke, o örnekle kalsaydı!..
Banu Avar"ın; "Akil İnsanlar Heyeti"ndeki insanların hiçbiri Türk değildir, hepsi Ermeni ve Kürt"tür" demesi, "büyük bir skandal" değil midir?..
Koca koca MHP"liler sormamış ama, ben o salonda olsaydım, sorardım;
"Banu Hanım, bu müthiş ifşaat(!)ın kaynağı, yine Zaytung mu?!?"
Ya da, hangi Zaytung?..
"Avar"a sözüm yok,
Ama "avara"laşmaya hayır!..
Gazeteler "boş" kalınca ne yapar?

Bir yandan Sözcü, bir yandan Aydınlık... Her ikisi de "PKK"lıların sınırı terk etmesi"ne karşı çıkıyor... Tabiî; "Niye terk ediyorsunuz, size daha ihtiyacımız vardı" diyemediklerinden; TSK"nın "PKK"nın rahat geçmesi için yollardaki mayınları temizlediğini" dahası "terörle mücadele" etmesi gereken Özel Tim polislerinin de "kazma ve küreklerle fidan diktiğini" yazmışlar.
Ve eklemişler: "Teröristle mücadele için kurulan özel timler, yapacak iş bulamadığından boş kaldı!"
Peki, ne olsaydı?.. Özel Tim "işsiz" kalmasın ve "teröristle mücadele" etsin diye, "keşke teröristler çekilmese" miydi?!?..
Polisler, "boş" kaldıklarından fidan dikiyormuş... Bunlar da, "muhalefet" edecek bir şey bulamadıklarından olsa gerek; "..k"larıyla oynuyorlar, üstüne de "tüy" dikiyorlar iyi mi?..

yeniakit

Bu yazı toplam 945 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar