Atasoy Müftüoğlu Fatih'te konuştu!

Atasoy Müftüoğlu Fatih'te konuştu!

Fatih'te yeni bir dernek açıldı: Gençlik Derneği. Açılışta Türkiye Müslümanlarının yüz aklarından Atasoy Müftüoğlu bir konuşma yaptı...

Fatih'te yeni bir dernek açıldı: Gençlik Derneği. Açılışta Türkiye Müslümanlarının yüz aklarından Atasoy Müftüoğlu bir konuşma yaptı.

 

Gençlik Derneği vira bismillah dedi. Gençlik Derneği gemisinin sabit bir limanı da olacak: Gençlik Kültür Merkezi. Fatih Kıztaşı'nda cumartesi akşamındaki  açılışta Atasoy Müftüoğlu bir konuşma yaptı. Müftüoğlu konuşmasına açılışı hayırlayarak başladı. Fakat bu yeni başlangıcın gerçek manada bir başlangıç olmasını dilediğini  de ekledi  Varolanı tekrar etmenin  ve geçmişi yadetmenin çabalarımızı akamate uğratacağının altını çizen Müftüoğlu, İslam'da aslında eleştirel bir geleneğin her zaman olageldiğini gençlerin de kırmadan dökmeden içinde yeraldıkları hareketleri eleştirerek geliştirmeleri gerektiğini söyledi. Konuşmanın çarpıcı başlıkları şunlardı.

 

Geleneğimizde eleştiri vardır

İslamda aslında eleştirel bir gelenek hep vardır. Fakat bu özgüveni kaybettiğimiz için bugün varolan statükoları eleştirmek yerine konformist tavırlar sergiliyoruz, bireycilik ve liberallik her taraftan bizi etkiliyor. Bu zaafın temelinde bir özgüven sorunu yatmaktadır. Algılarımız müstakil ve bağımsız değil. İslamı tercih ediyoruz, bunu ifade etmekte bir sorunumuz olmuyor. Fakat bu tercihimizin sınırları yönetiliyor ve yönlendiriliyor. Algısal çarpıklıklar ortaya çıkıyor. Yaşı başı Sovyet işgali dönemleri de hatırlamaya müsait bir Afgan ziyaretçi "80'lerde Sovyet işgaline karşı  Türkiye'den dayanışma ve yardımlaşma heyetleri eksik olmazdı. Ama bugün yok. Herhalde Amerikan işgaliyle bir probleminiz yok." diyor haklı olarak. Bugün İslam dünyasında çok büyük altüst oluşlar var, Irak, Afganistan. Ve biz algılarımız kavramsal ve kurumsal baskılarla çarpıklaştırıldığı için bunlara karşı yeterince tepki veremiyoruz.

 

Atasoy MüftüoğluYeni kuşak neler yapabilir?

Bizim kuşağımızda kendiyle büyülenme sorunu çok fazlaydı. Etrafta ne oluyor, dünyada neler olup bitiyor diye bir kaygı merkeze koyulmazdı. Bunun yeni kuşakta böyle olmaması gerekir.

Gençler de maalesef hayata ufukları kapalı olarak çıkartılıyor. Buna imkan vermemelisiniz. Gençler bir tek üstadı değil yüzlercesini takip edebilmelidir, en iyisi aslında üstatçılık kültürünü tümden terk etmelidir. Efsane kültürü büyü kültürü narsist tarzlar terk edilmedikçe yine ufuklar kapalı kalacaktır. Maalesef gençler de bu kültürlere ve tarzlara meşruiyet verebiliyor. Büyüleyenin suçu olduğu kadar büyülenenin de sorumluluğu vardır. Oysa her kuşak kendinden evvelkini aşmakla yükümlüdür.

 

Tarihe dönüş gerekli

İslamın yeniden tarihe dönmesi gerekiyor. Bugün İslamın kendisi gündemden çıkmış İslam namına  ikame ettiğimiz şeylerle meşgul oluyoruz. İslam toplumları maalesef asla ilişkin konuları tartışmıyor. İçinde yaşadığımız dünyayı tanımamız lazım. Bunu dokunaklı öykülerle şekilci imajlarla yapamayız. Bugün maalesef cemaatlerimizden bunlar yansıyor. Namımız yürüsün diye bir iş yapılmamalı. Cemaatler halkla ilişkiler ve pazarlama yöntemlerini kullanıyor. Oysa nitelikleri çoğaltmak önemlidir, sayıları değil. Dilerim burası böyle olmasın. Menkıbeler üreterek  benmerkezcilik yaparak dünya eşittir ben ve cemaatim diyerek  nasıl bir mücadele verebiliriz?

Gençlik Kültür Merkezi: 212 521 93 51 İskenderpaşa Mahallesi Açıklar Sk.12 Kıztaşı/Fatih

Yasin Şafak ve Salih Adıyaman bildirdi.