Aliyev,Çeçenleri Ruslara teslim ediyor

Aliyev,Çeçenleri Ruslara teslim ediyor

Son zamanlarda ülkesinde İslâm’a karşı savaş açan Aliyev başkanlığındaki Azerbaycan yönetiminin, Çeçen mültecilerin bir kısmını Rusya’ya teslim etmesi, Çeçenleri huzursuz etti.

Azerbaycan'dan kaçıp, kurtulacakları yer arayan Çeçen mülteciler, Avrupa yolunun zorlu olması nedeniyle hiç olmazsa Türkiye'ye sığınmak istiyorlar.

Moskova'yı memnun etmek için şimdiye kadar Çeçen mültecilere hayatı dar eden, ülkesindeki ezanların sesini kısmak isteyen, şehitlikteki Türk bayraklarını yere indiren Aliyev başkanlığındaki Azerbaycan yönetimi; Rus güdümlü Çeçen Başkan Ramzan Kadirov'la işbirliğini pekiştirirken, ülkesindeki Çeçenlerin bir kısmını Rusya'ya teslim ettiği ortaya çıktı. Bu gelişmeler üzerine Azerbaycan'daki Çeçenler, bu ülkeden kaçıp kurtulacakları yer arıyor. İşgalci rejim devam ettikçe Çeçenya'ya dönmeyeceklerini ısrarla vurgulayan Çeçenlerin gözü Avrupa'da. Ancak Avrupa yolunun zorlu olması nedeniyle hiç olmazsa Türkiye'ye sığınmak istiyorlar.
ALİYEV YÖNETİMİ 44 MÜLTECİYİ RUSLARA TESLİM ETTİ
Ajans Kafkas'a konuşan Çeçen mülteciler, Haziran 2010 itibariyle BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin yardımlarının da kesileceğini belirtti. Azerbaycan Çeçen Mülteciler Konseyi Başkanı Ramazan Mollayev, Azerbaycan'ın Çeçen mültecilere yardım etmeyen tek ülke olduğunu, bu yetmezmiş gibi şimdiye kadar 44 mülteciyi Ruslara teslim ettiğini ve bunlardan beşinin öldürüldüğünü kaydetti. Mollayev'in aktardığı bilgilere göre, Çeçenya'da savaşın başladığı sırada sayıları 12 bini bulan Çeçen mültecilerden geriye 1250 kişi kaldı. Buradaki mültecilerin ezici çoğunluğu Çeçenya değil Avrupa ülkelerine sığındı. 420 aileden oluşan mülteciler arasında 95 yetim çocuk ve 60 sakat var. Mültecilerin yaşamları ise Avrupa'ya giden akrabalarının gönderdiği üç-beş avroya bağlı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, mülteci başına ayda 50 dolar veriyor. Ancak ailede kişi sayısı arttıkça bu rakam düşüyor. Sözgelimi Mollayev'in dokuz kişilik ailesi ayda 450 değil 240 dolar alıyor. Azerbaycan hükümeti kamp ya da yer tahsis etmediğinden mülteciler kiraladıkları evlerde kalıyor. Evlerin kiraları ise aylık 300 dolardan aşağı değil. Mülteciler kira sorununu bir daire kiralayıp her bir odasını bir, bazen birden fazla aileye paylaştırmak suretiyle aşmaya çalışıyor. Avrupa Komisyonu İnsani Yardımı (ECHO) örgütü de Danimarka Mülteci Konseyi aracılığıyla her bir Çeçen'e 'kuşyemi' misali günlük 160 grama denk gelen yiyecek yardımı yapıyor.
İHH YETİM ÇOCUKLARA YARDIM YAPIYOR
Türkiye'den İHH, yetim çocuklara ayda 50'şer dolar para veriyor ve öğrencilerin giderlerini karşılıyor. Mülteciler Kurban Bayramlarında bağışlanan etleri kurutarak aylarca bunlarla gıda ihtiyaçlarını gideriyor. Çeçenlerin yüzde 20'sinin durumu çalışmaya elverişli. Ancak mültecilere çalışmak da yasak. Diğer sorunların başında ise şunlar geliyor:
Sağlık hizmetlerinden ve sosyal yardımlardan yararlanamıyorlar. Tamamen tecrit olmuş durumdalar. Devlet kurumları hiçbir sorunlarıyla ilgilenmezken toplumdan da yardım görmüyorlar. Çeçenlerin Sünni, Azerbaycanlıların Şii olmasından dolayı Müslüman cemaatle de bağları hiç yok. Mültecilere yardım olarak gelebilecek zekat ve fitre geleneği de Türkiye'deki gibi yaygın değil. Güvenlikleri tehlike altında. Her an polis tarafından sorgusuz sualsiz gözaltına alınma, tutuklanma ya da Rusya'ya teslim edilme korkusu yaşıyorlar. Daha birkaç gün önce Avrasya feribotunu kaçırma eyleminde yer almış Vishan Abdurrahmanov kayıplara karıştı. Abdurrahmanov'un Azeri polisi tarafından gözaltına alındığı düşünülüyor. 1.5 ay önce Azerbaycan'a 12 yaşında ailesiyle birlikte sığınmış olan 22 yaşındaki Ashab Ahmedov, Çeçenya'yı ziyareti sırasında Caharkale'de öldürüldü. 16 Çeçen mülteci de halihazırda haklarında hiçbir suçlama olmadan Azerbaycan hapishanelerinde tutuluyor.
"İŞGAL SÜRDÜĞÜ MÜDDETÇE ÜLKEMIZE DÖNMEYECEĞIZ"
Mollayev, Kadirov'un barınma ve yardım vaatleriyle süslediği dönüş davetine ise kesinlikle olumlu bakmadığını kaydetti. Mollayev, "Çeçenya'da işgal devam ettiği sürece dönmeyeceğiz. Dönüp de Kadirov'un kukla rejimini meşrulaştırmayacağız" dedi.
Mollayev'in yardımcılarından biri de "Kadirov, camiler açarak ve okullarda kızların İslâmi kurallara göre giyinmelerini istiyor. Ama caddelerde tam tesettürlü bir kadın görüldüğünde anında tutuklanıyor. İnsan hakları savunucusu Natalya Estemirova'yu acımasızca öldürenlerin bize neler yapacağını varın siz hayal edin" diye ekledi. Mollayev Avrupa'ya gidemeseler de Türkiye'ye sığınmak istediklerini, mülteci statüsü verilmese de Türk halkının cömertliği sayesinde burada kimsenin açlıktan ölmediğini belirtip Türk makamlarından bu konuda yardım istediklerini kaydetti.


===============
Kukla Kadirov'dan direnişe karşı 'İslâmi' radyo
Çeçenya'da direnişe karşı ideolojik savaşa yeni bir araç ekleniyor: Dini radyo. Çeçenya'da dini konularla ilgili yayın yapacak radyo yakında açılıyor. Rus kuklası Çeçen lider Ramzan Kadirov'un yürüttüğü politikalar paralelinde radyonun kurulması işini 'Yol' adlı İslâmi basımevi üstlendi. Çeçenya Din İdaresi'nden bir temsilcisi Kavkazki Uzel'e radyo ile ilgili olarak, "Bu projenin temel amacı, dinleyicilerin din hakkındaki bilgilerinin seviyesini artırmak, inananların ilgisini çeken sorulara cevap vermek ve hükümet karşıtı direnişin yayılmasına karşı durmak" açıklamasını yaptı. Din İdaresi temsilcisine göre, 'İslâmi' radyoda tanınmış din adamlarının hayatı ve faaliyetlerini anlatılacak, vaazlar yapılacak, canlı yayında dinleyicilerin dini konulardaki soruları cevaplanacak. Dini içerikli broşürler ve Peygamberlerin hayatları ile ilgili cd'er çıkaran Yol yayınevinin ürünlerinin önemli bir kısmı ücretsiz olarak gençlik etkinlikleri, okul ve kütüphanelerde dağıtılıyor.
===============
Azeri ve Ermeni liderleri Karabağ için ay sonunda buluşuyor
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın ay sonunda görüşecekleri bildirildi. Azeri APA haber ajansı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) internet sitesine dayanarak verdiği haberde, liderlerin ay sonunda bir araya geleceğini duyurdu. Görüşmenin kesin tarihi ve yeri konusunda ise bilgi verilmedi. Azerbaycan ve Ermenistan liderleri, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçıl çözümü çabaları çerçevesinde bu yıl 5 defa bir araya gelmişti.