Ahmedinecad ABD'ye Gidecek
İran'ın Ahmedinejad'ın BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınacak karar tasarısı sırasında konuşması için Konsey'e resmen başvurduğu bildirildi.
İran'ın BM Daimi Temsilciliğinin, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınacak karar tasarısı sırasında konuşması için Konsey'e resmen başvurduğu bildirildi.
Kimliğinin açıklanmasını istemeyen Konsey'de görevli bir diplomat, İran Daimi temsilciliği tarafından Konsey'in dönem başkanı Güney Afrika'nın BM Büyükelçisi Dumisani Kumalo'ya gönderilen mektupta, Güvenlik Konseyi görüşmelerine katılmak isteyen İran heyetine Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın başkanlık edeceğinin belirtildiğini söyledi.
ABD'nin BM daimi temsilciliği sözcüsü Richard Grenell ise, kendisinin sadece ABD'ye bir İran heyeti için vize başvurusu yapıldığını doğrulayabileceğini söyledi, ancak başka ayrıntı vermedi.
Konsey'de görevli diplomat ise, İran'ın Ahmedinejad'a eşlik edecek 38 kişi için vize başvurusu yaptığını, ancak İran'in BM daimi temsilciliği tarafından konsey başkanlığına gönderilen mektupta, İran cumhurbaşkanının ziyareti için herhangi bir gün verilmediğini söyledi.
İran hükümet sözcüsü Gulam Hüseyin Elham da geçen Pazar günü İran televizyonunda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın, yaptırım kararı görüşülürken Güvenlik Konseyi'nde konuşmak istediğini söylemişti.
Konsey dönem başkanı Kumalo Salı günü yaptığı bir açıklamada, BM üyesi bir ülke ile ilgili Güvenlik Konseyi'nde bir görüşme yapıldığında ve bu ülke konsey'deki görüşmelere katılmak istediğinde ''bu isteğin dikkate alınmasının zorunlu olduğunu'' söylemiş ve ''bu nedenle bizim için İran Cumhurbaşkanı'nı ya da İran'ın bakanını reddetmemiz zor olur'' demişti.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dün yaptığı bir konuşmada İran'ın nükleer programı ile ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan yeni yaptırım kararının kendileri için ''yırtık bir kağıt parçasından farkı olmayacağını'' söylemişti.
Ahmedinejad, Erdekan kentinde yaptığı konuşmada da BM ''Güvenlik Konseyi'nin bugün hiçbir meşruiyeti yoktur'' demişti.
ABD'nin BM Daimi Temsilci Vekili Alejandro Wolff ise, Ahmedenejad'ın bu konuşmaları ve BM Güvenlik Konseyi'nde konuşma ihtimali ile ilgili olarak, ''bugün Güvenlik Konseyi kararlarını yırtacağını ve konseyin yaptıklarına saygı duymadığını söylediği aktarılan bir Cumhurbaşkanının, konseye gelip konuşmak istediğini söylemesini ironik buluyorum'' dedi.
