Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Ah Mekke!

Perşembe ve Cuma günleri Kabe"de iğne atsan yere düşmeyecek bir kalabalık oluyor.. Dünyanın sancısı arttıkça dualar da o kadar artıyor sanki..
Mekke"de aslında zamanın nasıl aktığını anlayamıyorsunuz. Tarihi dokuya ait hiçbir şey bırakmasalar da bir zamanlar burada yaşananları biliyorsunuz ve bu işportacıların çığırtkanlıkları, motor gürültüleri, iş makinalarının homurtuları arasında, genzinizi yakan egzoza rağmen o bir türlü yok edilemeyen manevi derinlik, o ruh gelip sizi buluyor..
İşte burada Resul Veda Haccı"nda kabileler arasında dolaşarak son uyarısını yaptı. Hz. Adem burada Arafat"ta buluştu Havva annemizle, Müzdelife"de gecelediler. İşte şurada şeytan taşladı İbrahim peygamber. Haacer annemiz bu iki tepe arasında koştu..
Bir zamanlar Mekke"de Kabe"den daha yüksek binalara izin verilmiyormuş. Şimdi Kabe"nin dört bir yanı lüks otellerle çevrili. Kentin silüeti Manhattan"ı hatırlatıyor.. Tarihin bu en eski topraklarında tarihten gelen sanki hiçbir şey yok gibi.. Bozuk bir inşaat ve ucuz Çin mallarının istila ettiği yoksul bir şehir düşünün.. Her tarafta dilenciler.. Hiçbir sosyal güvenceye sahip olmayan Afrikalı ve Asyalı işçiler..
Osmanlı Medine"ye Hicaz demiryolu için ray döşerken, teeddüben ruh-u Nebi rahatsız olmasın diye, demiryolu işçileri rayları çekiçle döğerken çekicin altına keçe koyarlarmış.. Oysa şimdi, Kabe"nin duvarlarına bitişik inşa edilen otellerin homurtuları Kabe"nin avlusunu dolduruyor..
Kabe"den çıkar çıkmaz Coca Cola, Pepsi, KFC... ne kadar pahalı marka varsa onlarla burun buruna geliyorsunuz. Inter Continantal"in başına Dar"ul Tewhid yazmışlar iyi mi? Hani şu Ecyad Kalesi"ni yıkıp yerine yaptıkları saat kulesi ve otelin adı Zamzam Tower.
Semaya ser çeken gökdelenlerden Kabe"yi tepeden seyredenler arzu ederlerse, Kabe"yi izlerken alkolsüz biralarını, şampanyalarını, şaraplarını yudumluyorlar!?
Gökdelenler ve gecekondular, yoksullar, dilenciler, işportacılar tam bir tezat içindeler..
Mekke"nin hali böyle. Peki ya Kudüs.. Mekke"de İsra/Miracı kutlamak! Allahım bizi affet.. Allahım Kıblene el uzatanları zelil et ve buna bizi memur kıl!
Mekke ile ilgili benim ne hayallerim var.. Hac iki günlük bir ibadet. Umre derseniz gençler için 1 saat, orta yaşlılar için 1,5, yaşlılar için ise 2 saatlik bir ibadet, Tavaf ve Say olarak.
Sonra namaz, tavaf, gezi.. Oysa buraya gelen doktorlar, geliş tarihini ona göre ayarlayıp, ibadetini tamamladıktan sonra, bilimsel konferanslara, kongrelere, ödül programlarına, fuarlarına katılmalı, insanlığın, İslam dünyasının, Müslümanların, dünyanın sorunları, adalet, barış arayışları, tebliğ ve cihad için, Müslümanların farzı kifaye sorumluluklarının örgütlendiği yerler olmalıydı..
Hukuk adamları, politikacılar, işadamları, çevreciler ne zaman nerede buluşacaklarını belirleyip, o alanda uzman ve ilgili herkes, Allah"ın rızasını kazanmak için Allah"ın evinde buluşmak üzere o zaman yola çıkmalı idi.. Yani isteyen istediği zaman değil, kendine ihtiyaç duyulduğu zaman, "geldim, geldim" diye koşarak bu sorumluluğa ortak olmalıydı.
Şimdi bütün bunlar sadece bir hayal..
Bir ibadet şeklen yerine getiriliyor..
Madem bu kadar yoksul insan var. Suudi yönetimi bunlarla başa çıkamıyorsa, bizim Kızılayımız neden bu işe sahip çıkmıyor? İHH"nın neden burada bir ofisi yok?. Neden İslam dünyasındaki yoksullara yardım için Mekke"de bir İslam fonu oluşturulmaz?
Mesela neden Mekke"de, İslam ülkeleri arasındaki üniversiteler arasında öğretim üyesi ve öğrenci değişim programları uygulanmaz?
Allah sadece yaptıklarımızın değil, yapmamız gerekirken yapmadıklarımızın da hesabını soracaktır..
Allah cahil ve zalim bir topluluğa hidayet nasib etmez.
Mekke bizim Kıblegahımızdır. İslam ümmetinin birlik ve beraberliğinin temsil makamıdır.. Bugün İslam ümmetinin içinde bulunduğu dağınıklığın asıl sebebi, Mekke"nin bu anlamda birleştirici rolünün gereğini yerine getirememesi sonucudur belki de. Daha doğrusu İslam ümmeti bu misyonunu ihya ve inşa etmek için üzerine düşeni yapmadığı sürece bu zillet devam edecektir. Belki de cemaat olarak önümüzdeki en acil ve ciddi mesele budur.
Selam ve dua ile..
NOT: Ben ve buradaki Yeni Akit okurları, aile ve dostlarına selam söylüyorlar ve şimdiden kandilinizi tebrik ediyorlar..

 
akit

Bu yazı toplam 1602 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar