ABD, Suriye'den Tam Anlamıyla Çekilir mi? /Röportaj

ABD, Suriye'den Tam Anlamıyla Çekilir mi? /Röportaj

Trump'ın ani açıklamaları neticesinde gündeme oturan ABD'nin Suriye'den çekilme meselesini Gazeteci Ramazan Bursa değerlendirdi.

Trump'ın ani açıklamaları neticesinde gündeme oturan ABD'nin Suriye'den çekilme meselesini Gazeteci Ramazan Bursa, Sputnik'e değerlendirdi.

ABD GERÇEKTEN TANF'I BOŞALTIR MI?

"Ben hem Rusya Devlet Başkanı Putin, hem Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'nin çekilmesine ihtiyatlı yaklaşmasını doğru buluyorum. Zira ben de öyle yaklaşılması gerektiğini düşünenlerdenim. Bunun birden çok sebebi var. En temel sebebi de, ABD'nin medcezirli dış politikası. Ayrıca, Amerika içerisindeki dengeler arasındaki fikir ayrılığının geldiği nokta da böyle düşünmemin bir diğer gerekçesi. Bence ABD tam anlamıyla Suriye'den çekilmeyecektir. ABD, ülkede 2 bin askeri olduğunu kabul etti. Ancak tam sayı net değil. Bazı kaynaklar, bu sayının 3 bin hatta 4 bin olduğuna işaret ediyor. Bir de ABD'nin kurmakta olduğu üsler meselesi var. ABD'nin neden bu üsleri kurduğu sorusunun cevabı net değil. Üslerin kurulmasına halen devam ediliyor. Çekilecek olan ABD'nin üslere neden ihtiyacı olduğu önemli bir soru. Bu sorular varken de, liderlerin konuya ihtiyatlı davranması son derece olağan" değerlendirmesinde bulundu.

‘ABD'NİN ELİ SURİYE'DEKİ KRİZİN BAŞLADIĞI DÖNEMDEN ÇOK DAHA ZAYIF'

ABD içerisindeki çatışmaların arttığına değinen Bursa "ABD Başkanı Trump, seçilmeden önce Suriye'den Amerikan askerlerini çekeceğini söylüyordu; ancak bunun tersini yaptı. Şimdilerde ise, CIA, Pentagon ve Beyaz Saray içinde ciddi bir ihtilaf ve gerginlik var. Bu gerginlik, ABD'nin dış politikasına yansıyor. Yaklaşık bir ay önce, Trump'ın ‘IŞİD bitirildi' şeklinde bir açıklama yapacağı, Amerikan medyasında yer almıştı. Demek ki ABD medyası, Beyaz Saray'daki görüşmelerden haberdardı." dedi.

Bursa "ABD'nin pek çok örgütü eğittiği, son derece büyük öneme sahip Tanf Üssü'nden çekileceğini düşünmüyorum. Ordan çekilmeden de tam anlamıyla bir çekilmeden bahsetmek zor. ABD, kurduğu üsler ve verdiği eğitimlerle ısrarla Suriye'de kalıcı olmaya çalıştığı bir dönemde ‘çekileceğiz' açıklaması yapıyor. Bunu anlamak zor çünkü hiçbir ülke kendi çıkarına aykırı bir adım atmaz" dedi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin Moskova temaslarının da önemli olduğuna işaret eden Bursa "Türk basınında yer almadı ancak görüşmeye katılan ENKS heyetinden birisi ‘Rusya artık federasyon fikrine sıcak bakmıyor' açıklaması yaptı. Suriye'den Tanf'a doğru bir hareketlenme var. Türkiye, operasyonu ertelese de bu seçeneği hala masada tutuyor. Kısacası ABD'nin eli, hem sahada, hem de masada Suriye'de krizin başladığı dönemden çok daha zayıf" diye ekledi.