ABD, Filistin'i sömürge yapmaya çalışıyor
Filistin'de iktidardaki Hamas hareketi, işgalci devlet ABD'nin Filistin'i sömürge yapmaya çalıştığını savundu.
Filistin'de iktidardaki Hamas hareketi, işgalci devlet ABD'nin Filistin'i sömürge yapmaya çalıştığını savundu.
ABD'nin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı güvenlik güçlerinin kuvvetlendirilmesinde kullanılmak amacıyla 86 milyon dolarlık yardım kararını şiddetle eleştiren Hamas hükümeti, ABD'nin Filistin'de iç savaşı teşvik ettiğini öne sürdü.
Hamas sözcüsü İsmail Rıdvan, bunun Filistin'in iç işlerine "bariz" müdahale olduğunu savunarak, "Beyaz Saray'ın açıklaması, Filistinlileri iç savaşa sürüklemeyi amaçlıyor" diye konuştu.
Rıdvan, bu yardım kararının, Filistin'de kurulmasına çalışılan ulusal birlik hükümetine engel olmak için de alındığını savunarak, Amerikalıların, Filistinliler arasındaki görüş farklılıklarını çözmek istemediğini, tek isteklerinin sivil savaşı körüklemek ve Hamas hükümetini devirmek olduğunu öne sürdü.
Hamas hükümeti de benzer bir açıklama yayımlayarak, ABD'nin Abbas'a yardım kararını eleştirdi. Açıklamada, ABD'nin Filistin'i sömürgeleştirmeye çalıştığı savunuldu ve "ABD'nin uyguladığı siyaset, bölgede iç çatışmaları ve hizipçiliği pekiştirme esasına dayanmaktadır" denildi.
Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Hamas'a yakın kaynaklar, El Fetih hareketinin Mısır'dan Gazze Şeridi'ne çok sayıda silah getirmeye hazırlandığını belirtti.
Hamas kaynakları, silah ve cephanelerin, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah geçiş noktasının Mısır tarafında bekletildiğini öne sürdüler. Silahların Abbas'ın güçlerince Hamas'a karşı kullanılacağı, bazılarının gizlice, ambulanslar içinde Gazze'ye taşınacağı da ifade ediliyor.
