350 Yıldır Kayıp Cami Bulundu

350 Yıldır Kayıp Cami Bulundu

ERZİNCAN'a 50 kilometre uzaklıktaki Kemah ilçesi yakınlarında başlatılan arkeoloji kazısında ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Sehayatnamesi'nde...

ERZİNCAN'a 50 kilometre uzaklıktaki Kemah ilçesi yakınlarında başlatılan arkeoloji kazısında ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Sehayatnamesi'nde zikrettiği Bey Cami 350 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı


Caminin temel seviyesinde duvarlarına ve mihrabına ulaştıklarını belirten kazı başkanı Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, "Eski Kemah'ta üç metrelik bir taş yığını vardı. Bu taşı incelerken Seyahatname'yi okuduk. Kazıya başladık ve Çelebi'nin 'taş minareli' dediği Bey Cami olduğunu anladık" dedi.


Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, Erzincan'ın Kemah ilçesinde arkeoloji kazısı yapmak için 2010 yılında Erzincan Valiliği aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat etti. Aynı yıl Bakanlar Kurulu kararıyla kazı izni çıkarken, Doç. Dr. Yurttaş başkanlığında toplanan ekip kazı çalışmalarına geçen yıl Haziran ayında başladı. Prof. Dr. Haldun Özkan, Doç. Dr. Süleyman Çiğdem, Yrd. Doç. Dr. Zerrin Köşklü, araştırma görevlileri Muhammet Kındığılı ve Sahure Çınar'dan oluşan ekip öncülüğünde kazı alanına Arkeoloji, Sanat Tarihi ve Tarih bölümü öğrencileri de götürüldü.


ÖNCE KALE KAPILARI BULUNDU


Kazıya kale yolundan başladıklarını belirten kazı başkanı Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, ilk olarak kale kapılarını bulduklarını söyledi. Kale kapısının çevresini temizlediklerini anlatan Doç. Dr. Yurttaş, kale kapısının arka kısmında iki tane oda ortaya çıkardıklarını ancak bunların yıkık vaziyette olduğunu bildirdi.


"SEYAHATNAME'Yİ OKUDUK"


Kazı alanında daha önce buldukları yaklaşık üç metre uzunluğundaki taş yığınını incelerken Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ni okuduklarını kaydeden Doç. Dr. Yurttaş, edindikleri bilgiler ışığında kalenin girişinin hemen yanında Seyahatname'de zikredilen Bey Cami'sini ortaya çıkardıklarını dile getirdi. Doç. Dr. Yurttaş, "Evliya Çelebi Kemah'ı anlatırken Kemah kalesinin içinde 11 tane caminin mihrabın bulunduğunu bunlardan üçünün taş minareye sahip olduğunu, diğerlerinin de ahşap olduğunu bildirmiş. Bu taş minarelerden birinin kalıntıları kalede mevcuttu. Yaklaşık 3 metre uzunluğunda bir taş yığını vardı. Biz o taş yığınının Sehayatname'de zikredilen Bey Cami olduğunu düşündük ve o alanda kazıya başladık. Yaklaşık 200 metrekarelik alan temizlendi ve caminin temel seviyesinde duvarlarına ve mihrabına ulaştık. Bu yıl kısmet olursa camideki kazı kısmını bitireceğiz. O bölgede bir de hamam var ona devam edeceğiz" dedi.


350 YIL SONRA"


Bey Cami'sinin Evliya Çelebi'nin anlatımından 350 yıl sonra ortaya çıktığını dile getiren Doç. Dr. Yurttaş, "Bu da gösteriyor Evliya Çelebi'nin bilgilerinin doğru olduğunu gösteriyor. Zaman zaman Çelebi'nin mübalağa yaptığı ya da yanlış bilgiler verdiği öne sürülüyor. Ancak Kemah'ta nokta atışı yaptık. Çelebi Seyahatname'de diyor ki, 'Kale girişinin hemen yakınında"' Biz de tam orada bulduk. 220 dönümlük bir alanda kazı yapıyoruz. Burada bir şehir var. Belki önümüzdeki dönemde Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde bahsettiği diğer camilere de ulaşabiliriz" diye konuştu.