Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

10 İstek

Şanar şimdi de yeni bir kampanya başlattı. Projenin adı, "Milletvekili Adaylarından 10 İstek". Türkiye Küçük Millet Meclisleri girişimi, seçim öncesi adayları yan yana getirecek ve seçmenin temel isteklerini onlara sunup onaylarını isteyecek. Millet, vekilini boş bırakmayacak anlayacağınız..
"10 İSTEK" adı verilen bu çalışma şu şekilde yürütülecek: Her ildeki KMM katılımcısı sivil toplum örgütleri ve meslek örgütleri, en önemli buldukları 10 isteği (5 genel, 5 yerel) belirliyor. Bunlar arasında en çok istenenler, o ilin küçük Millet Meclisinin "10 istek" listesini oluşturacak. Adları 11 Nisan tarihinde kesinleşen adaylar Mayıs (6-7-8) ve Haziran (3-4-5) toplantılarına davet edilecek ve "10 İSTEK" onlara sunulacak: "İşte ilimiz küçük Millet Meclisi"nin adaylardan istedikleri", lütfen benimsediklerinizi bildirin ve seçilmeniz halinde bunların gerçekleşmesi için çalışın, sizden bunu bekliyoruz" denilecek.
Ama "Ya hep ya hiç" şeklinde bir zorlama yapılmıyor. Adaylar farklı görüşlerini kendi elleriyle "Muhalefet şerhi" olarak yazabilirler. Zira kabul ettikleri şeyler, aynı zamanda seçmene taahhütleri olacak. Tüm illerden gelecek cevapların Ortak Payda"larını belirten bir rapor hazırlanacak. Türkiye çapında küçük Millet Meclislerinin adaylardan beklentilerinin özetleyecek bu rapor, seçime birkaç gün kala, tüm illerde yapılacak eşzamanlı basın toplantılarında, o ilin "10 İstek" listesiyle birlikte kamuoyuna açıklanacak.
Bu daha önceden başlatılan ortak payda çalışmasının konjonktüre göre yeniden yapılandırılmış şekli..
Keşke siyasi parti grubları bu projeye destek verseler..
Başka projeler de olmalı. Seçim gergin bir ortam da değil, daha neşeli bir havada gerçekleştirilebilir..
Tabii, her şeyi siyasetten beklemek yanlış. Bazı şeyleri siyasilerden isteyeceğiz. Ama ne istediğimizin farkında olmamız da gerek. Kaynak ne, başkaları ne istiyor? Siyaset, partilileri devlet kadrolarına yerleştirme aracı değil.. "Devletin malı deniz" anlayışından kurtulmamız gerek.
Devlet malı, yetim malı hükmündedir.. Bol keseden vaadlere de kanmamak gerek..
Siyasete adım atanlar, geçen gün 5N1K da Ayhan Çarkın"ın anlattıkları üzerinde düşünmesi gerek.. Ne diyordu Çarkın: "Kandırıldık, bize yalan söylendi. Ne yaptıksa devlet için yaptık. Rezalet bunlar.. Her haltı yedik. Türkiye"nin her yerinde Yargısız infaz da yapıldı, 90"lı yıllarda. Bu kan devletin elinden aktı. 100 kişilik ölüm listesi vardı Kürt işadamları ile ilgili.. Devletten habersiz kan akmaz. Bu işin başındakilerin kimi Meclis"te, kimi GATA da, kimi dokunulmaz, kimi.." Evet, bu iddiaları araştıracak bir Meclis, bu olayların üzerine gidecek bir savcı lazım bize..
Cüneyt Özdemir"in "Yargısız infaz yaptınız mı?" sorusuna karşı Çarkın, "evet" cevabı verdi. Öyle ya, kurşun sıkan da yiyen de bizdendi. Birileri bir düzen kurmuştu, birileri tavşana kaç diyor, ötekisi tut diyor. Bir çıkıyor, İçişleri Bakanı"nı yağlı kazığa oturtmaktan söz ediyor.. Bu dönemin hesabı hâlâ sorulamadı.. Ergenekon, Balyoz bu anlamda güdük kalıyor..
Verilen emirlerin hukuki olup olmadığına bakılmaksızın yerine getirildi, emir verenler kenara çekildi, şimdi herkes konuşmaya korkuyor. Öyle ya Demirel hâlâ dışarıda, Sezer"in sesi çıkmıyor ama herkes olanları biliyor.. Bu kan, gözyaşı ve terörün arkasında bu derin gerçek var.. Çarkın"a göre "Emirler infaz emirleri, adam öldürme emirleriydi, resmi emirlerdi" Ankara"ya gitmeye hazırlanan, bu gerçekleri göz önünde bulundurarak yola çıkmalı. Yoksa dilsiz şeytanlara dönerler..
Çarkın"a göre, bu cinayetlerin araştırılması için "Gerçekleri araştırma komisyonu" kurulması gerekiyor. Peki siz bütün bu olanlar konusunda ne düşünüyorsunuz?. Ergenekon sanıklarının adlarını aday listelerine yazıp sizden oy istemeye gelenlere bütün bunları sorun..
Aynı ülkenin çocuklarının kanları ve gözyaşları üzerine birileri kendilerine servet ve iktidar ürettiler. Sağ-Sol, Alevi-Sünni, Kürt-Türk diye bizi birbirimize kırdırdılar.. Biz de bu oyunlara alet olduk.. Bu kirli oyunlar bitmeli artık..
Bu seçimler bir fırsat olmalı, siyasilerden bunun teahhüdünü istemeliyiz.. Darbeye bulaşanlar, bu karanlık, kanlı, kirli işlerin planlayıcısı rolündeki, o dönemde iktidar koltuğunda oturanlar, bürokratlar, askeri, polisi, istihbaratçısı, bunlara çanak tutan mediası, STK içine sızmış ajanlar ve işbirlikçi sermaye, mafia bildiğimiz çetenin tetikçileri yakalanıp sanık sandalyesine oturtulmalı..
Bu seçimlerde tanınmış birçok isim, yazar, sanatçı, bilim adamı, sporcu aday var.. Berbat isimler de var aralarında. İnşallah onlar elenir... AK Parti"nin teamül yoklamasına bir göz attım. Benim yayıncım İsmet Uçma da aday, Bizim Eşref Ziya da. Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Bayhan da aday.. Yusuf Tülün ve Ali Mazak da aday adayı İBB"den. Ve daha birçok isim. Haydi hayırlısı..
Selâm ve dua ile..


 
akit

Bu yazı toplam 2698 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar