Zeynep Karataş’ın nev-i şahsına münhasır Ortadoğu yorumları

Varsa yoksa Korona ve iç politika… 

Televizyonların, gazetelerin, internet haber sitelerinin ‘dünya gündemi’ de Korona ile ilgili veya iç politika bağlantılı haberlerden ibaret kalıyor genellikle. 

Bunun adı içe kapanıştır. 

Neyse ki sosyal medyada dünyanın şu veya bu bölgesiyle yakından ilgilenip o bölge hakkında her türlü haberi veren ve yorumlayan kimseler de -tek tük- var. 

Arapça, Kürtçe ve İngilizceye vukufiyeti sayesinde “Ortadoğu” ve kısmen Afrika’yı bu dillerdeki kaynaklardan (da) takip edebilen Zeynep Karataş mesela.

Karataş’a “Ortadoğu uzmanı” diyebiliriz, ama uzman kelimesi çok soğuk; ‘subjektif’ davranmaktan, tavır koymaktan geri durmayan ve genelde nüktesiz yapamayan Karataş’ın üstünde eğreti durur. 

Şöyle diyelim: Uzman, ama kasım kasım kasılmıyor ve hiç sıkıcı değil. 

***

Twitter hesabından alıntı yaparak, Zeynep Karataş fenomeni hakkında -henüz fikri olmayanlara- bir fikir vermiş olalım: 

“Ortadoğu’da Edy Cohen kadar kehanetleri boş çıkan başka bir gazeteci görmedim. Ayda bir ‘Beşşar’ın sonu geldi’ paylaşımı yapıyor. Şimdi de Suriye’nin yeni başbakanını atamış (!). Şeffaf bir seçimde ben aday olsam Fahad Al Masri’den daha fazla oy alırım Suriyelilerden :)” 

“Soru: En beğendiğiniz Türk oyuncu veya sanatçı kimdir?’ Sudanlı arkadaşlar öyle isimler yazmışlar ki google’a girip bakmak zorunda kaldım. Hele bir tanesi ‘En beğendiğim Adnan Oktar ama onu dansçı olarak görüyorum’ yazmış.” 

“(Erbil merkezli haber ajansı) Rudaw muhabiri Vivian Fatah, PYD saflarında savaşırken ölenler için ‘şehit’ ifadesini kullanmadı diye PYD’nin kontrolündeki bölgelerde haber yapması 2 ay süreyle yasaklanmış. Ucuz kurtulmuş yine de. Bilenler bilir, Rudaw muhabirleri az dayak yemediler orada.” 

“Bir süredir Lübnan’ın siyasette en etkili Sünni ailesi Hariri’lerde aile içi çatışma var. Baha ve Saad kardeşler siyasi rekabet içine girdiler. Ama Baha’nın şansı yok. Dürzi lider W. Canbolat, Saad Hariri’ye destek ziyaretinde bulunmuş. O kaybedecek ata oynamaz.” 

“Katar Kanalı El Cezire, Süleymani’nin kahramanlıklarıyla (!) dolu bir belgesel yapmış….Her gün Suriye rejimi aleyhinde tweetler atan Faysal Kasım (El Cezire’nin ‘star’ sunucusu) da izledi mi acaba?” 

“BAE menşeli kanallar şimdi El Cezire’ye Süleymani Belgeseli üzerinden saldırıyorlar. Bana BAE medyasının paylaşımını beğendirten El Cezire utansın.” 

  “İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett ‘Yıl sonuna kadar İran, Suriye’den çekilecek’ şeklinde bir iddia ortaya atmıştı. Bugün İran’ın Lübnanlı beslemesi Nasrallah cevap vermiş ve ‘Aptalsın!’ demiş Bennett’e. Haklı. İran hiç çıkar mı? Daha Esed’i sağacak.” 

“’Liderlik evsiz insanlardan kurtulmaz ve hainler buna ihanet eder. Dünyanın en iyi liderlerinden yetenek ve liderliklerinden liderlik onların konumlarına ve liderliklerine kavuşur.’ - Suudi trollere o kadar para aktarıldığı söyleniyor. Uzay üssü gibi merkezleri varmış :) ama gelgelelim Türkçe tweet atarak gündem oluşturmaya çalıştıkları şu günlerde berbat Google translate çevirileri kullanıyorlar. Paraları bitti zaar!” 

“Bir BAE’li prens, taraftarları ‘Araplara Ölüm’ naraları atan İsrail’in Beitar futbol kulübünü %50 satın almış… İyi tarafından bakayım: İsrail’deki ırkçı futbol kulübünü satın alarak belki de Arap düşmanlarına gol atmak istiyordur zat-ı alileri :)” 

***

Zeynep Karataş’ın kısa ve öz haber-yorumlarını takip etmek isteyenler için Twitter adresini de verelim: @zeyneprkaratas 

Bu yazı toplam 828 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar