Yine Anıldı Mevlana,Göstermelik!

Yine Anıldı Mevlana,Göstermelik!

“İster Cumhurbaşkanı, ister başbakan, istersen trilyoner ol; gideceğin yer 2 metrekarelik mezar”

Konya Büyükşehir Belediyesinin 7 -17 Aralık tarihleri arasında tertib ettiği Hz. Mevlana'nın 737. Vuslat Yıldönümünü çeşitli etkinliklere sahne oldu. Etkinliklerin son gününde Mevlana'nın 737. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerinin kapanış programı olan Şeb-i Arus töreni Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Mevlana Hazretleri, Mesnevisiyle, Divan-ı Kebir'iyle, Mektubat'ıyla anıldı.

13. yüzyılın en büyük alimlerinden ve o günden bugüne dünyayı etkileyen Mevlana Celaleddin Rumi, Vuslat'ının 737. yılında dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerini ağırladı. Şeb-i Arus'da Müslüman'ından Hıristiyan'ına, Avrupalısından Uzak doğulusuna kadar birçok farklı dil, din, mezhep ve ırktan insan bir araya geldi. 

Siyasetçilerden Mesnevi panoraması

Hz. Mevlana'nın gücü öylesine hissedildi ki, bugün birbiriyle hiç geçinemeyen iktidar ve muhalefetin liderleri bile bir araya geldi. Törende dikkatleri çeken önemli bir husus, iki liderin törende binlerce sayfalık Mesnevi'den aynı sözleri örnek vererek adeta pişti olmalarıydı.

K. Kılıçdaroğlu ve R. Tayyip ErdoğanCHP Başkanı K. Kılıçdaroğlu; "Hamdım, piştim, yandım" sözlerinden yola çıkarak, İslam'ın ahlak kurallarını, Hz. Mevlana kadar insanlığa yansıtan başka bir şahsiyetin olmadığını, Mevlana'nın bütün insanların en büyük önderlerinden biri olduğunu sözlerine ekledi. Onun örnek kişiliğinin, eşsiz söz ve şiirlerinin hala milyonlarca kalbe nakşettiğini hatırlattı. Bizler de Hz. Mevlana'nın ne kadar ulu bir şahsiyet olduğunu, sekiz asır geçmesine rağmen, sözlerinin tabandan tavana bilinmesinden bir kez daha anladık. Mevlana Celaleddin Rumi, "Gel ne olursan ol, yine gel" sözüyle, iktidardan muhalefete, Aleviden Sünniye, ateşe tapandan ateiste kadar bir çok gönlü bir arada buluşturdu. 

Şeb-i Arus töreni

Başbakan Kur'ândan ayetle sözlerine başladı

Törende konuşma yapan Başbakan, "Tüm insanlığa söylenecek sözlerimiz var" diyerek, Kur'an'dan bir ayetle sözlerine başladı. "Bütün dünya var gücüyle üstümüze geldiği zaman bile ruhlarımızı kimse esir almaya muktedir olamıyor." diyerek Hz. Mevlana'nın sözlerinin haşyet yaratan kısımlarını aktardı. "İster Cumhurbaşkanı, ister başbakan, istersen trilyoner ol; gideceğin yer 2 metrekarelik mezar" sözleriyle her şeyin gelip geçici olduğuna vurgu yaptı. 

Mesnevi 20 dile çevrildi 

Avrupa'da, İncil'den sonra en çok okunan kitabın Mesnevi olduğunu biliyoruz. Bugüne kadar 20 dile çevirisi yapılan eserin 21. dil olarak Yunanca'ya çevrildiğini ve bu çalışmanın baskıda olduğunu törende konuşan Başbakandan öğreniyoruz. 

Şeb-i Arus töreni

Bu yılın teması aşk

Bu tören her yıl farklı temalarla düzenleniyor. Bu yılın teması ise, aşk. Ahmet Özhan konseriyle bu aşkı nağmelerde duyabildik. Mesnevide geçen sözleri, nağmeyle işitmek yüreklere daha derinden etki etti.  Her ne kadar bu yılın teması olarak gösterseler de, aşk, Mevlana'nın her daim asıl meselesiydi. 

 

GYY'nin notu: Mevlana'nın 5 kitabından biri olan Divan -ı Kebir isimli eserinin en son 1990 yılında basıldığı, kitapçılarda Divan-ı Kebir'in bulunmadığı bir ülkede Mevlana sevgisine inanmıyorum!

 

dünyabizim