The Wall Street Journal:  Prens Selman Trumpçı Olmanın Bedelini Ödüyor

The Wall Street Journal: Prens Selman Trumpçı Olmanın Bedelini Ödüyor

The Wall Street Journal: Biden ve Muhammed bin Salman arasındaki kötü kişisel ilişki, tarihi ilişkiyi tehlikeye atıyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Wall Street Journal, ABD- Suudiolduğunu ve sebebin Başkan Joe Biden ile Veliaht Prens Muhammed bin Salman arasındakikişisel husumet olup olmadığını merak etti. Ve kişisel güven eksikliğinin, jeopolitik ve ekonomik güçler tarafından yönlendirilen bir yıllık bölünmeyi tırmandırdığını gördü.


15 cumhurbaşkanı ve yedi kralın saltanatı, petrol ambargosu, Körfez'deki iki savaş ve 11 Eylül saldırıları boyunca süregelen yazılı olmayan bir taahhüdün, bugün iki ülke arasındaki bir anlaşmazlığın ağırlığı altında çatırdadığına dikkat çekti.


Gazete, krallıktaki günlük işleri yöneten Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın (37 yaşında) özel konuşmalarında ABD Başkanı Joe Biden'ın (79 yaşındaki) ihmalleriyle alay ettiğini ve ülkedeki insanlara göre akıl sağlığını sorguladığını bildirdi. Danışmanlarına, eski Başkan Donald Trump'ı tercih ederek Başkan Yardımcısı Barack Obama olarak görev yaptığı günlerden beri Biden hayranı olmadığını söyledi. Biden, 2020 seçim kampanyasında "Suudi Arabistan'daki mevcut hükümette herhangi bir sosyal değerin restore edildiğini görmediğini" söyledi ve ancak Temmuz ayında Cidde'de onunla görüşmeyi kabul ettiği için Prens Muhammed ile bir yıldan fazla konuşmayı reddetti. . Toplantıya katılan Suudi yetkililer, Biden'ın orada olmak istemediğini düşündüklerini söyledi.

Gazete, jeopolitik ve ekonomik güçlerin ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerdeki çatlağı derinleştirmek için çalıştığını, ancak Biden ile Prens Muhammed arasındaki düşmanlığın işleri daha da kötüleştireceğini söylüyor.

Gazete, ara seçimlere bir ay kala petrol üretim oranlarını günde iki milyon varil düşürme ve Amerika'nın çağrılarını dikkate almama kararının, iki liderin iki ülke ilişkilerini yeniden gözden geçirme kararlılığını artırdığını belirtti.

Yükselen petrol fiyatları Vladimir Putin'in savaş makinesini desteklediğinden ve Batı'nın Moskova'yı cezalandırma ve tecrit etme çabalarını baltalarken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali durumu daha da kötüleştirdi. Biden yönetimi, savaşı tarihte belirleyici bir an olarak görüyor, ülkelerin bir taraf seçmesi gerekiyor ve petrol üretimini azaltma kararı Suudi Arabistan'ı Rusya'ya yakınlaştırıyor.

Konuya aşina olan yetkililere göre, Biden cumhurbaşkanı seçildikten sonra Prens Muhammed, deniz kıyısındaki bir sarayda danışmanlarıyla bir araya geldi. Suudiler, Biden'ın seçim kampanyasında savunduğu bir konuda bir dizi taviz verdi: insan hakları. Yetkililer, eylemci Loujain al-Hathloul'u serbest bıraktı ve Katar ile olan anlaşmazlığı çözdü. Ancak Biden'ın yanıtı Prens Muhammed'i ve çevresindekileri şok etti. İlk haftalarda silah satışlarını dondurdu, Trump yönetiminin Husi hareketini terörist grup olarak belirleme kararı ve Kaşıkçı'nın öldürülmesi ve veliaht prensin rolü hakkında bir güvenlik raporunun yayınlanması. Biden için bunlar gerekli düzeltici adımlardı ve bin Salman ve Suudiler için bu bir tokattı

Trump yönetimi sırasında eski bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olan David Schenker, "Biden yönetimi arasındaki etkileşim ilk iki yılda o kadar kötüydü ki, Suudileri Ruslarla olan petrol ittifakından uzaklaştırmak için yeterli değildi" dedi.

Siyasi olarak krallar ve cumhurbaşkanları tarafından yönlendirilen bir ilişkide Biden yönetimi, dosyayı Ulusal Güvenlik Konseyi'nden Brett McGurk'a ve diplomatik deneyimlerine rağmen ne nüfuzu ne de yetkileri olan Dışişleri Bakanlığı'ndan Amos Hochstein'a teslim etti. İki adam, Petrol Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman ve Savunma Bakanı Prens Halid bin Salman ile iletişim kurdu. Lobi yaptılar ve Suudileri petrol üretimini artırmaya ikna etmeye çalıştılar. Hochstein, Suudi Arabistan'ın Biden'in ziyaretinin ardından üretimi artırma vaadinden geri adım atmasının ardından, Prens Abdülaziz'e ihanet duygusunu dile getiren bir not gönderdi.

Suudiler, Kongre'nin OPEC'i cezalandırmak için bir yasa tasarısı geçirmesi halinde ABD Hazinesi'ndeki tahvilleri satmak gibi radikal bir karara başvurabileceklerini söylüyorlar. Suudi Hazine tahvilleri, Mayıs ayındaki 114,7 milyar dolardan Haziran ayında 119,2 milyar dolara yükseldi ve Suudi Arabistan, ABD tahvili tutan ülkeler arasında 16. sırada yer aldı.