Washington: İsrail'in İran'a Karşı Yapılması Gerekeni Yapma Hakkı Var

Washington: İsrail'in İran'a Karşı Yapılması Gerekeni Yapma Hakkı Var

Washington'un Tel Aviv Büyükelçisi Tom Naides, İsrail'in İran'a karşı yapılması gerekeni yapmaya hakkı olduğunu söyleyerek, ABD'nin kendisini bu konuda desteklediğini vurguladı.

Pazar günü işgal altındaki Kudüs'te düzenlenen büyük Amerikan-Yahudi örgütlerinin başkanları konferansında Naides, "İran nükleer anlaşması şu anda donmuş durumda ve bugün müzakere masasına dönme fırsatı yok ." dedi.

"Başkan Joe Biden'ın dediği gibi, burada oturup İran'ın nükleer silah elde etmesini izlemeyeceğiz. Tüm seçenekler masada." dedi

ABD büyükelçisi, "İran'ın nükleer tehdidinin yalnızca İsrail'e değil, Orta Doğu ve Amerika'ya da yönelik olduğunu" vurguladı ve "İran'a karşı İsrail ile ABD arasında işbirliğinin her gün gerçekleştiğini" kaydetti.

İsrail medyası "İran nükleer bir devlet olmak üzere" dedi ve Tahran'ın artan uranyum zenginleştirmesi nedeniyle "İsrail" ve ABD'nin aktif olarak İran'a karşı tüm operasyonel planlarını zorladığını belirtti.

ABD Bloomberg Ajansı Pazar günü, İran'ın şimdiye kadarki en yüksek seviye olan %84'e kadar uranyum zenginleştirmeyi başardığını ve bir nükleer silah üretmek için gerekenden sadece %6 daha az bir konsantrasyonla olduğunu söyledi.

Ancak Pazartesi günü Tahran bu haberleri yalanladı ve doğru olmadıklarını onayladı.

İsrail genellikle İran'ın nükleer bomba edinmesini engelleme kararlılığını teyit ediyor ve bunu önlemek için askeri güç dahil tüm seçenekleri kullanacağını vurguluyor.

Mayıs 2018'de ABD, eski ABD Başkanı "Donald Trump" döneminde tek taraflı olarak anlaşmadan çekildi ve İran'a yeniden ekonomik yaptırımlar getirdi; O dönemde, eski İran Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani hükümeti, nükleer faaliyetlerine uygulanan ve anlaşmada şart koşulan bazı kısıtlamalardan feragat ederek yanıt verdi.

Kaynak: TEVHİDHABER