Vatandaşa Katılım Payı Şoku

Vatandaşa Katılım Payı Şoku

Özel sağlık kuruluşları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen bedelin yüzde 70 fazlası kadar ücret alabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan ve 13 Kasım 2009 tarihinde yayımlanan yönergeye göre, özel ve vakıf hastaneleri 'puanlandırma kriterine' tabii tutulacak.

Hazırlanan Hizmet Kalite Standardı'na göre özel sağlık kuruluşları 1000 puan üzerinden puanlamaya girecek. Özel sağlık kuruluşları, hastane hizmet dilimi endeksinden 550 puan, hizmet kalite standardından 150 puan, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliğinden 100 puan, kapasiteden 100 puan ve çalışan hakları ve hukuki sorumluluklardan ise 100 puan üzerinden değerlendirmeye alınacak. Yönergeye göre, hizmet kalite puanı, her yıl Kasım ayının 15. gününe kadar toplam alt faktör puanı ve toplam faktör puanı üzerinden hesaplanacak.

Sağlık Bakanlığı'nın puanı ile hastane mesul müdürünün beyanı arasındaki yüzde 10 veya daha fazla eksiklik durumunda Hizmet Kalite Standardı (HKS) sıfır kabul edilecek. HKS'da tüm bileşenlerinin yerine getirilmesi gerekiyor, aksi durumda ilgili maddeden puan verilmeyecek. 2010 yılında kamu ve özel hastanelerde iki standart birleşecek. Sağlık Bakanlığı bu amaçla 130 değerlendiricinin 1. sertifikasyon eğitimini tamamladı.

FARK ÜCRETİ YÜZDE 70'E ÇIKABİLECEK

Vakıf üniversiteleri dahil, özel sağlık kuruluşları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen bedelin en fazla yüzde 70'ine kadar kadar ilave ücret alabilecek.

Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak alınabilecek ilave ücretin belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen; hizmet kalite standardı, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliği, hastane hizmet dilim endeksi, hastane kapasitesi, çalışan hakları ve hukuki sorumluluklar gibi ölçütlere göre sınıflandırılan sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabilecek.

Bakanlar Kurulu kararı 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girecek.

Yürürlükten kaldırılan önceki düzenlemede alınabilecek ilave ücretin oranı yüzde 30 olarak belirlenmişti.