'Üniversiteye giriş'e TOEFL sistemi geliyor

'Üniversiteye giriş'e TOEFL sistemi geliyor

Üniversiteye giriş sistemindeki değişikliğe ilişkin yürütülen çalışmalarda üç farklı model öne çıktı. Lisede merkezi sistemle sınav, TOEFL modeliyle dört sınav ya da ve dört yılda tamamlanacak karma sınav

Dershanelerin özel okula dönüşümü çalışmaları sürerken, paralel bir çalışma da üniversiteye giriş sistemi konusunda yürütülüyor. Eğitim sisteminde köklü reformlara hazırlanan Hükümet, üniversiteye girişte öğrencilerin kaderini tek sınava bağlayan modeli değiştirmek için de harekete geçti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) koordinasyonunda, YÖK, TÜBİTAK ve ÖSYM’nin katılımıyla yürütülen çalışmalarda, dünya örnekleri masaya yatırılarak inceleniyor. Henüz taslak aşamasında olan çalışmalarda üç farklı model öne çıktı.

İŞTE ÜNİVERSİTE TASLAĞI

Üniversiteye girişte dershaneye duyulan ihtiyacı sonlandıracak olan seçeneklerden ilki, liseye girişte uygulanan merkezi sınav sisteminin, dört yıllık lise eğitimi sürecinde yapılacak sınavlarla üniversiteye girişte uygulanmasını öngörüyor. Uzmanların üzerinde çalıştığı ikinci seçenek, lise son sınıf öğrencilerinin bir yıl içerisinde elektronik sistemle yapılacak dört sınava girmesini düzenliyor. Üçüncü seçenek ise lisenin ilk yılı olan 9. sınıftan başlayarak her yıl bir sınav olmak üzere, açık uçlu ve test usulü toplam dört sınav yapılmasını öngörüyor.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre taslak çalışmanın detayları:

YÜKSEK ÖĞRETİMDE YENİ MODEL

Ortaöğretime geçişte ilk kez bu yıl uygulanan merkezi sınav, üniversiteye girişte de geçerli olacak. Öğrenciler 4 yıllık lise sürecinde alanları dikkate alınarak, Türkçe, matematik, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih ve felsefe derslerinden birer kez olmak üzere toplam 8 sınava girecekler. Sınav liseye geçişte olduğu gibi merkezi sistemle ve her öğrencinin kendi lisesinde yapılacak. Puanlar öğrencinin alanları dikkate alınarak ağırlandırılacak ve yükseköğretime yerleştirmede esas alınacak. Liseye geçişte ilk kez bu yıl uygulanan yöntemin sonuçları başarılı olursa, üniversiteye geçişte de bu modele sıcak bakılacak.

TOEFL SİSTEMİ DÖRT SINAV

Halen uygulanmakta olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), lise son sınıf öğrencileri ile mezun öğrencileri kapsayacak şekilde yıl içinde en az 4 defa yapılacak. Adaylar, güvenliği sağlanmış elektronik ortamda (e-sınav) sınava girecekler. Dört sınav sonucundan en yüksek olanı, üniversiteye girişte kullanılacak.