Üniversitelere mason kıskacı

Üniversitelere mason kıskacı

Üniversitelerde yeni eğitim dönemi başlarken, masonlar da boş durmuyor. 28 Şubat sürecinde burs dağıtma kararı alan masonlar, bu yıl da 624 öğrenciye burs verecek

Üniversitelerdeki mason hocaların tavsiyeleri, diğer referanslar ve kişisel başvuruların incelenmesiyle kapsamlı mülakatlar yapılarak dağıtılan burslarla "Laik, çağdaş, Atatürkçü gençler" yetiştirilmesi öngörülüyor. Burs alan öğrenciler, her ay bir gün masonlarla bir araya gelmek zorunda.
YENER DÖNMEZ/ANKARA
Kökü dışarıda karanlık kuruluş masonluk, bu yıl da elini üniversitelerin üzerinden çekmiyor. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın 1997 yılında aldığı karar uyarınca üniversite öğrencilerine burs verme uygulaması bu yıl da devam edecek. Masonlar, 2009-2010 eğitim sezonunda 624 öğrenciye eğitim bursu dağıtacak. Masonlar, 28 Şubat Süreci'nin başlangıç yılı olan 1997 yılında, hem localar hem de aynı yıl kurulan Gönül Birliği Derneği üzerinden üniversitelerde burs verilecek öğrenci arayışına girişti. Kısa adını, masonluğun önemli sembollerinden birisini oluşturan "gönye"den aldığı ileri sürülen Gön-Bir, o tarihten itibaren her yıl burs verilen öğrenci sayısını arttırdı.
KAPSAMLI ARAŞTIRMA VE MÜLAKAT YAPIYORLAR
Burs vererek, "Atatürk ilkelerine bağlı, laik görüş ve düşüncelerle donatılmış, çağdaş, aydın gençler" yetiştirmeyi amaçladıklarını ileri süren Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası ile Gön-Bir, bu vasıflara sahip üniversite öğrencisi bulabilmek için üniversitelerdeki mason hocaların da yardımıyla fakültelere kayıt yaptıran öğrencileri incelemeye alıyor. Ayrıca referansla veya kendiliğinden gelen öğrenciler de burs değerlendirme sistemine sokuluyor. Burs verme karar süreci, kapsamlı mülakatlar sonucunda tamamlanıyor.
HER AY ÖĞRENCİLERLE TOPLANTI VAR
Belirlenen kurallara göre bursa hak kazanan öğrenciler, her ayın ilk pazar günü o şehirdeki masonlardan oluşan "Eğitim Komisyonu" ile toplantı yapmak zorundalar. "Eğitim Komisyonu", bursiyerlerle bir araya geldiği toplantılarda, öğrencilerin okullarıyla ilgili yaptığı açıklamaları dinliyor, değerlendirmelerde bulunuyor, varsa herhangi bir sorunla ilgili müdahale kararı alıyor.
==============
Üniversitelerimiz "patent fakiri"
Yabancı üniversitelerin Türkiye'de 337 patent almasına karşın Türkiye'deki üniversitelerin patent başvurusunun 28, üniversite başına düşen patent sayısının ise 0,2 olduğu bildirildi. Türkiye'deki üniversitelerin patent başvurularının, yabancı üniversitelere oranla çok düşük olduğu bildirildi. Bir patent şirketinin genel müdürü olan Ali Çavuşoğlu, "Üniversite sayısının artması ile birlikte, üniversitelerin patent başvurularını tespit etmek için bir araştırma yaptık. Bu araştırmaya göre, Türkiye'de üniversite başına düşen patent sayısı 0,2 adet. Bir başka deyişle üniversitelerin yaptığı patent başvuru sayısı sadece 28 adet. Yabancı üniversitelerin Türkiye'deki patent sayısı ise 337 adet. Yani Türkiye'deki üniversitelerin patent sayısının 12 katı. Yabancı üniversitelerin Avrupa'da aldığı patent sayısı ise 100 bin adedin üzerinde. Avrupa ve ABD'de bazı üniversitelerin aldığı patent sayısı 750'nin üzerinde. Örneğin, Harvard Üniversitesi bin 249, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü 799 ve Yale Üniversitesi 547 patent almış" dedi. Ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin sahip oldukları patentlerle doğru orantıda değerlendirilebileceğini vurgulayan Çavuşoğlu, patent sayısının artırılması için sanayide kullanılan enstrümanların artırılması ve tescilli ürünlerle ticaret yapma bilincinin yaygınlaştırılması gerektiğini anlattı.