Umman Ve İsrail Arasında Görüşme Gerçekleşti  Umman Halkı Ayaklandı

Umman Ve İsrail Arasında Görüşme Gerçekleşti Umman Halkı Ayaklandı

Muskat ile Tel Aviv arasında işgal uçaklarına hava sahası açılması için müzakereler... İsrail gazetesi: Umman bunun için şartlar belirledi

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

İsrail işgali, havada uçan uçakların mesafesini ve süresini kısaltmak için hava sahasını İsrail uçuşlarına açmak için Umman Sultanlığı'nın onayını almaya çalışıyor

" Israel Today " gazetesi , 29 Eylül 2022 Perşembe günü, Umman hava sahasının İsrail uçaklarına açılması konusunun geçen hafta doğrudan üst düzey bir İsrailli yetkili ile Umman Sultanlığı'ndaki mevkidaşları arasında tartışıldığını bildirdi.

Gazete, bu konudaki görüşmelerin New York'taki Birleşmiş Milletler toplantısında gerçekleşmesini bekledi ve bu müzakerelerin doğrudan mı yoksa Emirlik veya Suudi arabuluculuğu aracılığıyla mı yürütüldüğünün tam olarak net olmadığını kaydetti.

Gazete ana haberinde, "Son zamanlarda Umman ile Saltanatın hava sahasını İsrail havayolları da dahil olmak üzere İsrail'e ve İsrail'den uçuşlara açmak için iletişimde ilerleme kaydedildiğini" söyledi.

Gazete ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'in Suudi Arabistan ziyareti sırasında açıklanan bir anlaşmanın parçası olarak Suudi Arabistan'ın İsrail hava sahasının kendi topraklarından geçmesine izin verdiğini, ancak Umman hava sahasını açmayı reddettiği sürece bu iznin pratikte işe yaramadığını belirtti.

Gazete, İsrail'deki beklentilerin Umman'dan izin almanın bir şekil meselesi olduğu şeklinde olduğunu; Tel Aviv ve Muscat arasında resmi diplomatik ilişkiler olmamasına rağmen, iki taraf arasında yıllar içinde "iyi ilişkiler" bulunduğuna dikkati çekerek, eski başbakanların; Yitzhak Rabin, Şimon Peres, Benjamin Netanyahu, Umman'ı halka açık ziyaret etti.

Umman, beklenenin aksine, İsrail'den Uzak Doğu'daki birçok noktaya uçuş rotalarının kısaltılmasını ve bu hatlarda bilet fiyatlarının düşürülmesini şimdiye kadar engelleyen istenen lisansı vermeyi reddetti.

Gazeteye göre, Umman, İsrail havacılığı için çeşitli şartlar öne sürdü, yani Saltanat yetkililerinin Umman'daki havaalanına inmeye zorlanan İsrail uçaklarını inceleyebilmesi ve sadece ticari ve sivil uçuşlara izin vermesi, ve Saltanat, uçakların İsrail askerlerini Umman'daki havaalanına acil durumlar dışında indirmemesi şartına ek olarak, çıkarlarına göre ruhsatı dondurma hakkına sahiptir.

Ummanlılar normalleşmeye karşı

Müzakereler hakkında bilgi dağıttıktan sonra, Umman Sultanlığı'ndaki aktivistler, "Ummanlılar normalleşmeye karşı" hashtagini yeniden etkinleştirerek, mikro blog sitesi "Twitter"ın en popüler hashtag'leri listesinin başında yer aldılar ve böyle bir girişimi tamamen reddettiklerini ifade ettiler.

Kaynak:Haber Kaynağı