Tüm Günlerimizi Bayramlaştırma Gayretine Davet

Bayramınız mübarek olsun! Aslında bayram zaten mübarektir. Bayramın bereketinden sizleri de Yaradan yararlandırsın. Her gününüz Allah'a yakınlaşma bilincinde ve bayramı hak eden güzellikte olsun! Bayram coşkusunu belirli günlerin dar kalıplarına sıkıştırmayıp tüm günlere taşımayı tavsiye ediyoruz.

Allah'la beraber, O'nun rızasına uygun yaşanan tüm zamanların bayrama dönüşeceğini ifade ediyoruz. "Deliye her gün bayram" diye atasözü haline gelmiş bir deyim var. Bu söz, "bayram"dan ne anladığımıza göre doğruluğu değişecek bir ifade. Bayram, "vur patlasın, çal oynasın!" cinsinden sorumsuzca eğlenmek, hayatı oyun ve eğlenceden ibaret saymak kabul edilirse ve insan, günlerini böyle geçirmeye kalkarsa, elbette "deliye her gün bayram" olur. Yok, günleri ibadet bilinciyle geçiriyorsa insan, ibadetin neticesi bayram olacağından, o zaman "akıllıya her gün bayram" olacaktır.

Her günü Ramazan olanın ertesi günü bayramdır. Dünyası Ramazan olanın, günlerini Ramazandaki gibi ibadetle dolduranın âhireti bayramdır. Gününü Allah'la değerlendiren kimsenin yarını bayramdır elbet. Akıllı kimse, iman edip ibadetlerle inancını ispatlayan ve yarınlarda sürekli bayram yapmaya hak kazanan insandır.

Delilerin bayram anlayışı ile akıllıların bayrama yaklaşımı ve bayram değerlendirmesi cehennemle cennet kadar birbirinden farklıdır. Deliler, bayram yapmayı hak etmedikleri, bayram ortamı olmadığı halde, hatta Allah'a isyan edilen zaman dilimlerini bayram kabul edebilir. Çağın en büyük tâğutunun tuğyanının yıldönümlerini bile bayram kabul edenler çıkabilir. Bayram günlerini Allah'a şükür yerine, sorumsuzca eğlence içinde geçirebilir. Onlar bayram olarak değerlendirdikleri günlerin kutlanmasını da akıllıca yapmazlar. Onlar için böyle günler faşingdir, karnavaldır, festivaldir. Yani bizi sayısız nimetlerle sevindiren Zât'a isyandır, Allah'tan uzaklaştıracak bayağılıklardır.

Bilirsiniz "her gününü Kadir bil" diye de bir atasözümüz var. Her gününü Kadir bilenin, bayramı yakındır ve süreklidir. Akıllılar Allah'a kulluğun sonucunun bayram olduğunu bilir. İslâm'ı her şeyden önce kendi hayatına ve çevresine hâkim kılmanın, bayramı hak etme anlamına geldiğini unutmaz. Her gün bu coşkuyu yaşamak için Allah'la, O'nun kitabı, rızâsı ve yardımıyla beraber olmaya çalışır. Böylece her gününü bayram yapmaya ve güzelleştirdiği günlerini de Allah'a daha yakın olunacak günler olarak geçirmeye çalışır. Akıllılar her gününü bayramlaştırmaya çalışır.

Var mısınız, atasözünü "akıllılara her gün bayram" diye değiştirecek gayretlere, tüm günlerini bayramları hak edecek şekilde yaşamaya... Her gününü bu bilinçle geçiren kardeşlerimizin bitmeyen bayramlarını kutluyoruz. Bayramsa bayramınızı kutluyoruz, bayrama liyakat gösterenlerin bayramını... Akıllıca değerlendirilen her gününüzün bayram güzelliğinde geçmesi duâsı ile...

Bu yazı toplam 2550 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar