Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Thodex skandalı ve gençlik nereye!

Korkuyordum! Yoksa bu da mı “bizim iyi çocuklardan” diye. Revü kızları kılıklı birilerinin tanıtımında rol aldığı Porsche çekilişindeki fotoğrafını görünce, bizimkiler olamaz dedim. 2 milyar dolar vurgun, dekolte kıyafetli konu mankeni kızlarla show.. Yok artık, bu kadarı bizim mahalle için fazla. Ne bileyim bu kadar kısa zamanda böyle büyük işler başaracak nesiller yetiştirdiğimizi. İlk meclisin açıldığı gibi Cuma’ya denk gelen, üstelik Ramazan ayında 23 Nisan’ı Thodex operasyonu ile kutlayacağımızı!

Revü kızları ile fotoğraf çektirip, süt banyosu yapan gençlerimizin sayısı “istisna” ile açıklanamayacak sanırım bu gidişle.. Eee, babalar ve oğullar. Öyle babaların, öyle ailelerin böyle çocukları oluyor. Boynuz kulağı geçiyor. Kerata 2 milyarcık götürmüş. O da davul çala çala yapmış bu işi, TGRT’de, bu işin nasıl yapılacağını anlatmış.

Biz de uyarıp durduk, ama ne oldi! Daha sanal para ilk çıktığında, o zamanki Borsa Başkanı Himmet Karadağ’a gidip anlattım. Kripto paranın doğru örgütlenirse faydalı olacağını söyledim. Altın karşılığı kripto para üretilecekti. Altın borsası da işin içinde olacaktı. Ayrıca muhasebeleştirilen bir başka sistem olacaksa, Borsada bunun için bir bölüm açılacak, Takasbank da bankalarda bu konuda işlem için bir altyapı oluşturacaktı. Diyanet haram dedi, Maliye Bakanı, vergi koyacağım dedi, bazı akademisyenler “olmaz böyle şey” dedi. Sonunda Himmet Karadağ’ın istifası istendi ve bugünlere gelindi.

Bugün kripto para hareketliliği konusunda 4. sıradayız. Avrupa’da 1’inciyiz. Çin’den, Avrupa’dan, Rusya’dan, Afrika’dan, Arap dünyasından girişler-çıkışlar var. Papara’nın başındaki A.F. Karslı bir mülakatında, “Kripto varlıklara ilişkin işlemler 2020 gelirlerimizin yüzde 10’u bile değil” diyor.  Papara’nın piyasa değerinin 1 milyar dolar olduğu söyleniyor. 

Dünyada kara para, kayıtdışı para, uyuşturucu, terör, silah parası trafiği büyük ölçüde buraya kaydı. Offshore’da, ya da villa altındaki konteynerdeki paralar buralara kaymaya başlamıştı. Bugün kripto para hacminin 2 trilyon dolar olduğu konuşuluyor. Çin’in elindeki dolar stoğunu eritmek için bu kapıyı kullandığı biliniyor. Çin bugün Malezya ekonomisine ait varlıkların %70’ini eline geçirdi. ASEAN bölgesinde hakimiyet kurdu. İpek yolu koridoru ve Afrika’da büyük yatırımlar yapıyor. Ankara altyapı kurmak, bu işin hukuki zeminini kurmak yerine, yasaklama yöntemleri ile süreci kontrol etmeye çalışıyor. 

Bir de anlamaya çalışıyor tabii. 

Ama bu kafa ile olmaz. Geç kaldılar. 

Bir de birileri bu işi nasıl yöneteceğini bilmiyor. Çünkü rakamlar çok büyük ve çok hızlı bir trafik var. İşin içinde her kesimden “muteber” adamlar var. Kimi nakit varlığını buraya taşımaya çalışıyor, kimi bu alemde kumar oynuyor. İstihbarat örgütleri için ise bu hackerler kadar, bu işin aracı kuruluşları ve işlem yapanlar doğrudan ve dolaylı olarak yakın takibe alınıyor. 

Sonuç, dünyadaki kayıtdışı para hareketinin yönü, miktarı, coğrafi dağılımı, kaynağı, hedefi, yöntemi hepsi izleniyor ve raporlanıyor. Uluslararası sistem, tarihinin en büyük operasyonlarından birini yapıyor. Sistemi destekliyorlar, bulandırıyorlar ve sonucunu test ediyorlar. Şimdiden 2 trilyon dolarlık bir işlem hacminden söz ediyoruz.

 

Thodex’i gözünüze çok yaklaştırırsanız; Thodex kibrit çöpü ise, arkasında bir ormanı kaybedersiniz.

Bakın bu konuda bulanık suda balık avlayan çok olur. Keriz avlayan çok olur. Bu işte kazanacak ve kaybedecek kesim bellidir. Kumar oynayanlar değil, Kumarhane işletmecisi kazanır bu işte hep.

MASAK bu işte bu saatten sonra devreye girer mi! Girerse sonucu söyleyeyim, parası çok aklı kıt, bir sürü işadamı, politikacı, bürokrat, sanatçı, gazeteci deşifre olur. Hem de her kesimden. MASAK niye başına iş alsın! Bu konuyu bugün kontrol altına alamayacaksanız, yarın almanız daha da zor. Serbest bırakırsanız, tehditler, şantajlar yakanızı bırakmaz, gün gelir patlar.

Bir de bu işin uluslararası ayağı var. Rusya işin içinde, Çin işin içinde.. Bu işin de Mafia’sı var artık. Ortadoğu’dan, Afrika’dan, Rusya’dan, Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan, Türk dünyasından, İslam dünyasından birçok oyuncu işin içinde. Bunların önemli bir bölümü de VIP!

Himmet Karadağ döneminde başlatılan çalışmalar durdurulmamalı idi.  Eski Maliye Bakanı Ağbal, Merkez Başkanı Başkanı olunca arayıp duruma ilişkin kaygılarımı ilettim. Konuşacaktık ama, görevden alınınca o görüşme de olmadı.

Thodex’e benzer başka oluşumlar da var memlekette. Bir kısmının zaten kökü dışarıda.

Benim yıllardır, ısrarla söylediğim bir konuda hâlâ büyük bir eksiklik var. Tekrar söylüyorum: Sizin Milli Data merkeziniz yok. Yapay zeka ile çalışan Süper bilgisayarınız yok, bir arama motorumuz bile yok.. Sosyal Mediamız yok. Memleket HW, SW ve bilgi çöplüğüne döndü, Komponent üretmiyorsunuz, işletim sisteminiz yok, Milli bir sistem/yazılım güvenliğiniz yok, akıllı evler, akıllı şehirler kurmaktan söz ediyorsunuz. 

 

İthal ikamesi ile bu işler olmaz. Hiçbir şey ithal etmeyeceksiniz değil, ama bu iş böyle olmaz. Sonuçta tüm ürettikleriniz, sabit ve otonom sistemler yerden ve uzaydan kontrol edilerek işlevsiz hale getirilebilir. Ha bu Thodex bize ders olsun.. Faruk Fatih Özer’i yakalamak ya da bu işin içindekileri cezalandırmak o parayı bize getirmez. Bu çocukları günah keçisi ilan edip linç etmek de çözüm değil, arkadan gelenler, önden gidenleri aratabilir.

Faruk, Hz. Ömer’in 2. adı. Aradığımız Ömer bu değildi. Fatih de özel bir isim. Biz İstanbul’u fethedecek yaştaki gençlerden başka şeyler bekliyorduk! Özer adı da ilginç, hadiseleri derinlemesine inceleyen ve tefekkür eden, yiğit, özü-sözü bir kişi demek. Ama ismi le müsemma değilmiş. Bu genci ve arkadaşlarını cezalandırmadan önce, aynı akıbete doğru koşan aramızdaki gençleri nasıl bu neticeden kurtaracağız. Bu sadece buzdağının su üstünde görünen kısmı. Bu işler beraberinde, fuhuşu da getirir, kumarı da. Ve bir süre sonra Mafyalaşırlar, rüşvetle, tehditle piyasanın, siyasilerin ve bürokrasinin başına bela olurlar!  Thodex ile başladık, Hoppora ile ile devam ediyoruz derken bir de Vebitcoin çıktı. Bununla da kalmadı ardından GoldexCo.in patladı. Oruç tutan, dua isteyen insanlar. Kimi laik, CHP’li, Atatürkçüdür. Ama “Çağdaş teknoloji”leri kullanma konusunda bizimkilerin de ötekilerden geri kalır yanları olmadığı anlaşılıyor. Hele bir de kullanıcı profilini görsek, yok yoktur aralarında. Para en büyük birleştirici unsur olsa gerek aralarında.

Aman ha, dikkat, bir tek bu olayda 400.000 kişi mağdur olmuş. Daha gerçek para ne kadar onu tam bilmiyoruz. Muhtekirle muhterisin ortaklığının sonu budur. Haram para ile saadet olmaz. Emek olmadan elde edilen servette hayır yoktur. Geldiği gibi gider. Fetva ile de yakanızı kurtaramazsınız. Şeytan sizi fetva yoluyla aldatmasın. Bu konuyla ilgili daha söyleyecek çok şey var. 

Selâm ve dua ile.

Bu yazı toplam 568 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar