The Wall Street Journal  : Prens  Salman Artık Washington'ı  Memnun Etmekle Uğraşmıyor

The Wall Street Journal : Prens Salman Artık Washington'ı Memnun Etmekle Uğraşmıyor

The Wall Street Journal: Petrol kesintisi, Bin Salman'ın artık Washington'ı memnun etmekle ilgilenmediğinin bir göstergesi

Wall Street Journal, Suudi Arabistan'ın petrol üretimindeki ani düşüşün, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın bu harekete kızan ABD'yi memnun etmeyi artık umursamadığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Gazete, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin petrol üretimindeki azalmanın, "Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, krallığının maliyetli dönüşümünü finanse etmeyi amaçlayan ulusal bir enerji politikası izlemeye yönelik ABD'nin endişelerini bir kenara bırakmaya hazır olduğunu gösterdiğini" ekledi. "

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman'ın Şubat ayında sektör analistlerine Suudi Arabistan'ın petrol fiyatlarının varil başına 65 veya 70 dolar civarına düşmesine müsamaha göstereceğini söylemesinin ardından Riyad'ın Pazar günü yaptığı hamle sürpriz oldu.

Konuya aşina analistlere ve Suudi yetkililere göre, uluslararası ölçüt olan Brent ham petrolü, geçen ay varil başına 70 dolara yaklaşırken küresel bir durgunluk korkusu nedeniyle geçen yılın sonlarından bu yana düşüş eğiliminde.

Gazeteye göre bu hamle, Suudi Arabistan'ın petrol fiyatlarını ulusal çıkarlarına uygun seviyelerde tutmak için elinden gelen her şeyi yapacağı ve "Önce Suudi Arabistan" politikasını destekleyeceği şeklinde yorumlandı.

Bu adımın, Suudi veliaht prensin artık ABD'yi memnun etmekle ilgilenmediğinin ve Washington'a verdiği her şeyin karşılığında geri dönüş peşinde olduğunun göstergelerini taşıdığını belirtti.

Gazete, petrol üretimindeki düşüşün, Suudi Arabistan ile ABD arasında zaten önemli olan gerilimin artması da dahil olmak üzere önemli siyasi yansımaları olacağını bekliyodu

Gazete Bir zamanlar ABD'nin güvenilir bir ortağı olan Suudi Arabistan'ın bir yılı aşkın bir süredir Washington'un çıkarlarına aykırı bir enerji politikası izlediğini ve son dönemde petrol üretimindeki düşüşün petrol fiyatlarını yükselterek Rusya'nın daha iyi güvenlik sağlamasına yardımcı olduğunu söyledi

Suudi Arabistan'ın üretimi kısma kararının nedeninin, Kızıldeniz'de Belçika büyüklüğünde bir tatil köyü ve su üzerinde asılı Maldiv tarzı oteller de dahil olmak üzere Suudi Arabistan'daki dev geliştirme projelerinin maliyetlerini ödeme arzusu olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: Tevhidhaber