The Economist: İsrail, İran savaşında stratejik hedeflerine ulaşamadı

The Economist: İsrail, İran savaşında stratejik hedeflerine ulaşamadı

The Economist, ABD-İran anlaşmasının İsrail’i stratejik kazanım elde edemeden yalnız bıraktığını yazdı. Dergiye göre Tel Aviv, İran’a karşı hedeflerine ulaşamadığı gibi Washington’la ilişkilerini de zedeledi.

The Economist, ABD ile İsrail arasındaki askeri ortaklığın niteliğinin değiştiğini belirterek, Washington ile Tahran arasında varılan anlaşmanın İsrail’i “stratejik kazanım elde edemeden” savaşın dışında bıraktığını yazdı.

Derginin değerlendirmesine göre, ABD Başkanı Donald Trump ile İran yönetimi arasında bu hafta varılan anlaşma, ateşkesi uzatarak savaşı sona erdirmeyi hedefliyor. Ancak anlaşmanın İsrail’in temel güvenlik kaygılarına ciddi bir cevap vermediği ifade edildi.

“İsrail için büyük başarısızlık”

The Economist’e konuşan bir İsrailli diplomat, ortaya çıkan sonucu İsrail açısından “şaşırtıcı bir başarısızlık” olarak nitelendirdi. Dergi, bu tablonun İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için de kişisel bir darbe anlamına geldiğini aktardı.

Haberde, Netanyahu’nun savaşın İran’daki dengeleri değiştirebileceğini ve hatta İslam Cumhuriyeti yönetimini devirebileceğini savunarak Washington’u ikna etmeye çalıştığı belirtildi. Ancak savaşın sonunda İran yönetiminin ayakta kaldığı ve içeride otoritesini güçlendirdiği vurgulandı.

Nükleer ve füze programı anlaşmanın dışında kaldı

Dergiye göre, 19 Haziran’da Cenevre’de imzalanması beklenen anlaşma, İran’ın nükleer programını doğrudan ele almıyor. Bu başlık, önümüzdeki 60 gün boyunca devam edecek ayrı görüşmelere bırakılıyor.

The Economist, bu görüşmelerin kesin bir sonuca ulaşacağının garanti olmadığını, sürecin defalarca uzatılabileceğini belirtti.

Haberde ayrıca, İran’ın İsrail’e, bölge ülkelerine ve daha uzak hedeflere balistik füze fırlatma kapasitesini koruduğu ifade edildi. Anlaşmanın İran’ın balistik füze programına da temas etmesinin beklenmediği kaydedildi.

Hizbullah başlığı İsrail’i rahatsız etti

The Economist, anlaşmanın İsrail’in bir diğer büyük endişesi olan İran’ın bölgedeki müttefikleri meselesini de çözmediğini yazdı.

Dergiye göre, İran’ın en güçlü müttefiklerinden Hizbullah, anlaşma kapsamında İsrail saldırılarına karşı yeni bir koruma alanı elde ediyor.

Haberde, İsrail’in Beyrut’a düzenlediği saldırıyla ateşkesi ilan edilmeden saatler önce bozma noktasına geldiği, ancak bu saldırının müzakereleri sabote etmek yerine Trump’ı anlaşmayı tamamlamaya ittiği belirtildi.

ABD desteği artık garanti değil

The Economist’e göre İsrail, Lübnan konusunda artık Washington’un desteğine eskisi gibi güvenemiyor.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, İsrail güçlerinin son üç ayda Güney Lübnan’da işgal ettiği “güvenlik bölgelerinde” kalacağını savunurken, İran ise İsrail’in çekilmesinin ABD ile yapılacak anlaşmanın parçası olmasını istiyor.

Dergi, Trump’ın Beyrut saldırısı nedeniyle İsrail’e tepki gösterdiğini, Netanyahu’yu “bilgelikten yoksun” davranmakla suçladığını ve eski ortağına karşı sert ifadeler kullandığını aktardı.

ABD-İsrail ilişkilerinde ayrışma büyüyor

The Economist, savaş boyunca ABD ile İsrail’in hedeflerinin giderek birbirinden uzaklaştığını yazdı. Dergiye göre Trump, İsrail’in devirmek istediği İran yönetimiyle anlaşmaya daha fazla odaklandı.

Washington’da daha önce görev yapmış bir İsrailli yetkili, iki ülke arasındaki ilişkinin eskisi gibi olmadığını belirterek, kurumsal düzeydeki açık iletişimin yerini Netanyahu ile Trump arasındaki kişisel gerilimlerin aldığını söyledi.

Haberde, İsrail savunma ve istihbarat çevrelerinden bazı isimlerin savaşın ilk günlerinde hedeflerin daha gerçekçi belirlenmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunduğu da ifade edildi.

“İsrail yalnız kaldı”

The Economist, İsrail yönetiminin savaşın ilk dönemindeki hava saldırılarının başarısına kapılarak daha büyük hedefler peşine düştüğünü, ancak Trump’ın savaşı sona erdirdiğini açıklamasının ardından İsrail’in yalnız kaldığını yazdı.

Dergi, İsrail’in saldırılarının İran’ın nükleer ve füze programlarına zarar verdiğini ancak bu zararın geçici olabileceğini belirtti.

Haberde son olarak, İsrail’in stratejik hedeflerine ulaşamadığı, ABD ile hayati ilişkilerine zarar verdiği ve İran’a karşı kendisine yakın gördüğü Arap ülkeleriyle ilişkilerini de zedelediği değerlendirmesine yer verildi.