Tekfirci Terör  Örgütü  Nusra (HTŞ) Ve PKK Suriye'de Ortak Hareket Etme Kararı Aldı

Tekfirci Terör Örgütü Nusra (HTŞ) Ve PKK Suriye'de Ortak Hareket Etme Kararı Aldı

Böyle bir birleşme, Türkiye'nin Suriye devletiyle ilişkileri normalleştirme çabalarının baskısı karşısında Suriye'yi bölünmüş durumda tutacaktır.

Suriye TV'nin 12 Haziran tarihli haberine göre ABD, sırasıyla Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) tarafından yasadışı bir şekilde işgal edilen kuzeydoğu ve kuzeybatı Suriye bölgelerinin birleşmesini memnuniyetle karşılıyor.

Muhalefet yanlısı Suriye kanalı, daha önce El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi olarak bilinen HTŞ'den bir heyetin geçtiğimiz haftalarda ABD destekli ve çoğunluğu Kürt olan SDG ile görüşmek üzere kuzeydoğu Suriye bölgelerini ziyaret ettiğini bildirdi.

Suriye TV'ye konuşan kaynaklara göre , görüşmelerde HTŞ'nin şu anda Türk destekli bir paralı asker grubu olan Suriye Ulusal Ordusu'nun (SMO) hakim olduğu bölgelerin kontrolünü ele geçirmeyi başarması halinde iki taraf arasında ortak bir sivil yönetim kurma olasılığına değinildi. ayrıca kuzey Suriye'nin bazı bölgelerini yasadışı bir şekilde işgal ediyor.

Suriye TV raporu, SDG'nin ABD'nin kuzeydoğu ve kuzeybatı Suriye bölgelerinin birleşmesini memnuniyetle karşıladığını belirttiğini iddia ediyor. Rapora göre QSD, kontrol ettiği bölgelerdeki baskıyı azaltmak için Türkiye'ye karşı HTŞ'yi askeri olarak kullanmak istiyor.

Ancak ABD'nin HTŞ'ye verdiği destek, Başkan Trump'ın 2011'den itibaren Suriye hükümetini devirmeyi amaçlayan CIA'nın Kereste Çınar programını sona erdirmesiyle 2017'de azaldı .

Türkiye, SDG'yi, Ankara'nın terör örgütü olarak gördüğü Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) bir kolu olarak görüyor. PKK, Türkiye'deki Kürt azınlık nüfusunun haklarının genişletilmesi için Türk devletine karşı on yıllardır süren bir terörle savaştı.

Türkiye, son yıllarda SDG'nin etkisine karşı koymak için kuzey Suriye'yi üç kez işgal etti. Ankara, topraklarını PKK'nın terör saldırılarından korumak için bir tampon bölge kurmak istediğini iddia ediyor.

Kaynaklar ayrıca Suriye TV'ye , HTŞ'nin, SDG'nin uluslararası destekçilerini aşırılık yanlısı grubun El Kaide ile bağlarından kaynaklanan terörizm tanımını kaldırmaya ikna etmek için SDG ile ilişkilerini geliştirmeye çalıştığını da belirtti. HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin eski yardımcısıydı.

Suriye TV'ye göre HTŞ, şimdi HTŞ'yi kuzey Halep yönetiminden tamamen kovmak isteyen Türkiye'nin baskısına rağmen hareket özgürlüğünü genişletmek için bir süredir çalışıyor.

HTŞ ayrıca, SDG ile birlikte ve ABD ordusunun desteğiyle resmen terörle mücadele çabalarına girmeyi ve şu anda İdlib'de aktif olan diğer aşırılık yanlısı silahlı grupları ortadan kaldırmayı önerdi.

Kaynak:TEVHİDHABER