Suudi Rejimi  Muhaliflere Şiddet Ve Baskı Uyguluyor

Suudi Rejimi Muhaliflere Şiddet Ve Baskı Uyguluyor

Uluslararası insan hakları örgütü Freedom Initiative, Suudi rejiminin düşünce ve ifade özgürlüğünü yasaklamaya dayalı politikaları kapsamında muhaliflerine gaddarca davrandığını ve ağır hapis cezalarıyla cezalandırdığını söyledi.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Örgüt, resmi esabından Suudi Arabistan'daki en önde gelen insan hakları savunucularından üçünün rejim tarafından gaddarca davrandığını bildirdi.

Bu üç insan hakları savunucusundan biri olan Dr. Abdullah Al-Hamid'in yıllarca işkence, kötü muamele ve tıbbi ihmalden sonra 24 Nisan 2020'de cezaevinde öldüğü belirtildi.

Birkaç yıldır tutuklu olan, Eylül 2017'nin en önde gelen düşünce mahkumlarından biri olan Salman el-Awda ve bir diğer kişi rejim tarafından gaddarca davranılan ve zorla kaybedilen Dr. Muhammed el-Kahtani

Al-Qahtani'nin cezası bu yazının tarihinden bir gün önce sona erdi.Ancak yetkililer Al-Qahtani'yi geçen Ekim ayından beri saklıyor ve bilinmeyen bir yere gönderiyor.O tarihten bu yana ailesiyle görüşmesine izin verilmiyor. .

Aynı bağlamda Küresel Değişim Platformu, Suudi hükümetine, kötü şöhretli hapishanelerinde aylardır tutuklu bulunan iki aktivisti derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakması çağrısında bulundu.

Platform yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Salma Al-Shehab ve Noura Al-Qahtani'yi herhangi bir koşul veya kısıtlama olmaksızın serbest bırakması çağrısında bulundu.

İngiliz Yayın Kurumu “BBC”, Riyad'daki Ceza Mahkemesi'nin aktivist Noura Al-Qahtani aleyhindeki belgelerinin herhangi bir şiddet veya suç faaliyeti ile ilgili hiçbir şey içermediğini söyledi.

Ancak ünlü otorite, Suudi mahkemesinin onu 45 yıl hapis cezasına çarptırdığını doğruladı.

Al-Qahtani'ye yönelik suçlamaların gerçekten geniş olduğunu ve Suudi Arabistan'ın hükümeti uzaktan eleştiren herhangi bir yayını suç sayabilecek terörle mücadele yasasını ve siber suçla mücadele yasasını kullandığını kaydetti.

Terör suçları konusunda uzmanlaşmış Riyad İstinaf Ceza Mahkemesi, sosyal medyadaki yayınlarının ardından Noura bint Saeed Al-Qahtani'yi 45 yıl hapis cezasına çarptırdı ve kamu düzenini ihlal etmekten suçlu bulundu.

Mahkeme, Noura bint Saeed Al-Qahtani'yi (45 yaşında) "toplumsal dokuyu ve ulusal birliği istikrarsızlaştırmaya çalışmak ve toplumun bütünlüğünü ve kamu düzenini bozmak" suçlamasıyla suçladı.

Washington merkezli grup yaptığı açıklamada, Suudi mahkemesinin Riyad ziyareti sırasında tutuklanan Al-Shihab'ı 2021 yılında 34 yıl hapis cezasına çarptırdığını belirtti.

Al-Shehab'ın Londra'da ikamet ettiğini, Leeds Üniversitesi'nde doktora yapmaya hazırlandığını ve iki çocuk annesi olduğunu belirtti.

Grup, sürekli olarak Filistin davası, kadın hakları ve Suudi Arabistan'daki düşünce mahkumları hakkında tweet attığını belirtti.

Al-Shehab aleyhindeki kararı, Krallık'taki kadın hakları savunucuları listesindeki en uzun ve sert bir karar olarak nitelendirdi.

"Selma"nın Ehl-i Beyt (asm) mensubu olması ve ilk cezanın 6 yıl olduğu ancak Yargıtay'ın cezayı 34 yıla çıkarması dikkat çekiyor.