Suudi Arabistan Uyuşturucunun  Merkezi

Suudi Arabistan Uyuşturucunun Merkezi

Bir Amerikan yayını, Suudi Veliaht Prensi'nin Suudi toplumunun kültür ve inançlarını değiştirmeye yönelik çabaları sonucunda Suudi Arabistan'da uyuşturucu kullanımının hızla arttığını yazdı.

Amerikan dergisi "Foreign Policy", Suudi toplumunun durumu ve gençler arasında uyuşturucu kullanımındaki keskin artış hakkında bir raporda ve ülkenin geleneksel toplumundaki yaygın değişikliklere ve uyuşturucu kullanımını azaltma umuduyla eğlencedeki artışa rağmen tüketim arttığını yazdı.

Raporda, Captagon da dahil olmak üzere uyuşturucu ithalatının Batı Asya'daki narkotik başkenti olarak nitelendirilebilecek Suudi Arabistan'da olağan hale geldiği belirtiliyor. Ayrıca ilaç piyasası çok karlı hale geldi ve talep çok arttı.

Foreign Policy, Suudi askeri yetkililerinin geçtiğimiz ay 34 milyondan fazla Captagon hapına el koyması ve üç uyuşturucu kaçakçılığı operasyonunu engellemesiyle Suudi Arabistan'daki uyuşturucu sorununun tehlikeli bir aşamaya ulaştığını vurguladı.

Suudi yetkililer, uyuşturucuların terörist gruplara veya Riyad karşıtı gruplara fon sağlamaya yardımcı olabileceğinden korkuyor. Bu ilacın ana kullanıcıları 12 ila 22 yaş arasındaki kişilerdir ve Suudi Arabistan'daki bağımlıların %40'ı Captagon kullanmaktadır.

Bu arada Captagon, küçük boyutu ve yapım kolaylığı nedeniyle daha çok ithal edilmektedir. Bu psychedelic madde, Suudilerin talebi üzerine ağırlıklı olarak Suriye ve Lübnan'da üretilmekte ve Suudi Arabistan'a gönderilmektedir

Teröristlerin Suudi Arabistan'a üretim malzemeleri gönderdiği Halep ilinde geçtiğimiz günlerde Suriyeli teröristlere ait bir Captagon üretim atölyesi keşfedildi. Suriye krizi sırasında, teröristler girdiği çatışmalarda hayatta kalabilmek için bu psychedelics'i kullanıyorlar

BM uyuşturucu madde ile mücadele bürosu da bir rapor yayımlayarak 2015 ila 2019 yılları arasında Batı Asya bölgesinde ele geçirilen Keptagon haplarının yarısı Suudi Arabistan’da ele geçirildiğini belirtti. (Ajanslar)