Suud Rejmi  Çocukları İdam Ediyor ! Dünya Sessiz

Suud Rejmi Çocukları İdam Ediyor ! Dünya Sessiz

Suudi Arabistan, aralarında çocukların da bulunduğu 15 siyasi tutukluya ölüm cezası verdi.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Suudi Arabistan'daki Avrupa İnsan Hakları Örgütü, Suudi yetkililerin aralarında çocukların da bulunduğu 15 siyasi tutukluya ölüm cezası verdiğini açıkladı.

ISNA'ya göre, Suudi Arabistan'ın Avrupa İnsan Hakları Örgütü, Suudi Arabistan'ın muhbir internet sitesi Saudi Leaks'ten alıntı yaparak, Suudi yetkililerin 15 siyasi tutuklunun idam cezasına çarptırıldığını ve böylece bu ülkede infaz riskiyle karşı karşıya kalanların sayısının arttığını duyurdu. 53. En az sekizinin çocuk olduğu tespit edildi.

Tutuklanan kişilerin idam edilme riski altında olduğunu vurgulayan bu örgüt, Suudi yetkililerin en az sekizi çocuk olmak üzere onlarca mahkûmu katletme kararına karşı uyarıda bulundu.

Bu arada BM uzmanları geçtiğimiz günlerde Suudi yetkililerden Abdullah el-Hawiti'yi derhal serbest bırakmasını ve çocukluk suçlamalarına dayanılarak kendisine verilen ölüm cezasını iptal etmesini istedi.

Zalim Tutuklamalar Çalışma Grubu ve İnfazlar Özel Raportörü de 31 Mayıs 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, El-Hawaiti'nin 14 yaşında hırsızlık ve cinayet suçlamasıyla ve hiçbir delil veya delil olmamasına rağmen tutuklandığını duyurdu. ,

Al-Hawiti'nin 2021'de asıl cezasının bozulmasının ardından ikinci kez ölüm cezasına çarptırıldığı açıklandı.

Uzmanlar, Hak el-Hawaiti'ye işkenceyle ilgili açıklamaları hakkında herhangi bir soruşturma yapılmadan veya zorla itirafının doğruluğu teyit edilmeden yeni ölüm cezasının verilmesinden duydukları endişeyi dile getirirken, şunları vurguladı: ölüm cezası kesin olacak ve el-Hawiti yakın bir tehlikeyle karşı karşıya kalacak dedi

Uzmanlar Suudi hükümetine, mantıklı sebepleri olan her işkence vakasında hızlı ve tarafsız bir soruşturma yürütmesi ve işkence altında ve zorla elde edilen delilleri reddetmesi gerektiğini hatırlattılar.

Sözü edilen uzmanlar ayrıca Suudi hükümetinden çocuklara yönelik tüm suçlarda ölüm cezasını kaldırmak için gerekli yasal önlemleri almasını istedi.

Söz konusu açıklamada, Zalim Gözaltılar Çalışma Grubu ve İnfazlar Özel Raportörü'nün daha önce El-Hawiti'nin tutuklanmasının zalimce olduğunu vurguladığı, BM uzmanlarının bu davanın gerçekliği konusundaki endişelerini defalarca dile getirdikleri ve Riyad yetkililerinden el-Hawiti'nin fiziksel ve zihinsel sağlığını desteklemek için acil önlemler almalarını istedi.

Suudi Arabistan Avrupa İnsan Hakları Örgütü, Suudi Arabistan'ın El-Hawiti'ye her ölüm cezası verdiğinde, çocuk hakları anlaşması ve işkenceye karşı anlaşma da dahil olmak üzere uluslararası yasaları ve özel yükümlülüklerini göz ardı ettiğini vurguladı.

Bu örgüt ayrıca, BM uzmanlarının ifadesinin, aralarında çocukların da bulunduğu düzinelerce Suudi siyasi tutuklunun ölüm riskinin devam etmesi ve onlara yönelik ciddi suçlamalar nedeniyle yayınlandığını vurguladı.