Suriye'nin Kuzeyinde  Gençler Maaş Vadiyle Tekfirci Nusra'ya Katılıyor

Suriye'nin Kuzeyinde Gençler Maaş Vadiyle Tekfirci Nusra'ya Katılıyor

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin raporu, tekfircilerin nasıl elaman topladıklarını açıkladı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) hazırladığı rapora göre, Suriye’nin kuzeyindeki zorlu yaşam şartları birçok Suriyeli genci aylık maaş ve teşvik alabilmek için silahlı örgütlere katılmaya sevk ediyor. Gençlerin bir kesimi ideolojik sebeplerle değil aylık maaş ve teşvik alabilmek için son dönemde Suriye’nin kuzeyinde önde gelen gruplardan Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) saflarına katılmaya başladı.

Mayıs 2019’da HTŞ’den ayrılan 24 yaşındaki A.D. isimli genç, Gözlemevi’ne örgüte katılma ve ayrılma sürecini anlattı. A.D, ideolojik bir gerekçeyle değil, babasının ölümünden sonra ailesinin geçim imkanlarının zayıflamasıyla birlikte ev için sabit bir gelir kaynağı sağlamak üzere 2017’de örgüte katıldığını söyledi. A.D. örgüt mensuplarının büyük bir kesiminin cihad fikrine sahip olmadığını, aylık gelir ve gıda yardımlarının onları orada kalmaya zorladığını, görev aldığı askeri karargahların HTŞ’nin sigara ve nargile içme ve müzik dinleme yasağı gibi kurallarına muhalefet eden unsurlarla dolu olduğunu gözlemlediğini ve bu durumun örgüte katılımların arkasındaki motivasyonun ‘geçim’ olduğunu bariz bir şekilde gösterdiğini ifade etti.

HTŞ’ye katıldığı ilk günlerde ‘radikal’ biri gibi görünmeye çalıştığını ancak bu rolü uzun süre boyunca devam ettirme gücünü kendinde görmediği için kısa süre sonra bundan vazgeçtiğini anlatan A.D. yaklaşık 2 yıl kaldıktan sonra örgütten ayrıldığını, askeri alandan tamamen farklı bir işe yöneldiğini ve onunla aynı yolu izleyen ve şahsen tanıdığı birçok kişi olduğunu kaydetti. Halihazırda HTŞ saflarında yer alıp da örgütün ilkelerine ve fikirlerine inanmayan unsurların oranının yüzde 50’den fazla olduğunu düşündüğünü dile getiren A.D. örgüt içindeki bu tür unsurların sayısının çeşitli sebeplerden dolayı son üç yıl içinde arttığına inandığını söyledi.

HTŞ, Suriye’de El Kaide’yi temsil eden Nusra’nın lağvedilmesiyle kurulan bir grup. Nusra lideri Colani şu anda HTŞ’ye liderlik ediyor. Colani, geçtiğimiz aylarda ABD’nin PBS kanalına verdiği demeçte El Kaide’den ayrıştıklarını ve ABD’ye tehdit olmadıklarını söylemişti. Colani, Esad ve IŞİD’e karşı savaştıklarını vurgulayıp ‘İdlib’deki rolümüz Amerika ve Batı ile ortak çıkarları yansıtıyor, ABD bizi terör örgütleri listesinden çıkarsın’ ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Şark’ul Avsat, İslami Analiz