
Suriye, Trump Tower ile ABD'yi ikna etmeye çalışıyor.
Suriye, Trump Tower aracılığıyla ABD'yi ikna etmeye çalışıyor
Suriyeli lider Ahmed al-Şaraa'nın, ABD Başkanı Donald Trump ile Orta Doğu gezisi sırasında bir araya gelmek için stratejik önerileri arasında Şam'da bir Trump Tower inşası, İsrail ile yumuşama ve ABD'nin Suriye'nin petrol ve gaz kaynaklarına erişimi yer alıyor. Bu bilgi, Washington'u etkilemeye yönelik çabalara aşina olan çeşitli kaynaklar tarafından aktarıldı.
Trump yanlısı Amerikalı aktivist Jonathan Bass, 30 Nisan'da Şam'da al-Şaraa ile dört saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Bass, Suriyeli aktivistler ve Körfez Arap ülkeleriyle birlikte, bu hafta Trump'ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı ziyaret sırasında iki lider arasında -olması pek mümkün görülmese de- tarihi bir buluşma ayarlamaya çalışıyor.
Suriye, ABD yaptırımlarının hafifletilmesi için Washington'un koyduğu şartları yerine getirmekte zorlanıyor. Bu yaptırımlar, ülkenin küresel finans sisteminden dışlanmasına ve 14 yıllık yıkıcı savaşın ardından ekonomik toparlanmanın son derece zorlaşmasına neden oluyor.
Bass, Trump'ın El Kaide geçmişi nedeniyle ABD tarafından hâlâ terörist olarak tanımlanan al-Şaraa ile bir araya gelmesinin, Cumhuriyetçi Başkan ve yönetiminin Şam'a yönelik tutumunu yumuşatmasına ve Suriye-İsrail arasındaki giderek gerginleşen ilişkileri soğutmasına yardımcı olabileceğini umuyor.
Bu çabanın dayandığı noktalardan biri, Trump'ın 2019'da Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile Kore'nin askerden arındırılmış bölgesinde buluşması gibi, ABD'nin uzun süredir devam eden dış politika tabularını yıkma geçmişi.
Bass, "Şaraa, ülkesinin geleceği için bir iş anlaşması istiyor" dedi ve bu anlaşmanın enerji kullanımı, İran'a karşı işbirliği ve İsrail ile ilişkileri kapsayabileceğini belirtti. Bass, "Bana Şam'da bir Trump Tower istediğini söyledi. Komşularıyla barış istiyor. Bana söyledikleri bölge için, İsrail için iyi" diye ekledi.
Bass, Şaraa'nın Trump ile kişisel bir bağ kurduğunu da düşündüğünü ifade etti: ikisi de vurulmuş ve suikast girişimlerinden kıl payı kurtulmuştu.
Suriyeli yetkililer ve cumhurbaşkanlığı medya sorumlusu yorum taleplerine yanıt vermedi.
Suriye cumhurbaşkanlığına göre, Şaraa pazar günü Suudi Arabistan'ın fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile telefonda görüştü.
Şaraa'ya yakın bir kişi, Trump-Şaraa görüşmesinin Suudi Arabistan'da gerçekleşmesinin hâlâ mümkün olduğunu, ancak Şaraa'nın bir davet alıp almadığını doğrulayamayacağını söyledi. Bu kişi, "Görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği son ana kadar bilinemez" dedi.
'Çaba devam ediyor'
Açıkçası, Trump'ın yoğun programı, öncelikleri ve ekibinin Suriye konusunda fikir birliği olmaması nedeniyle, ABD başkanının bölge ziyareti sırasında bir Trump-Şaraa görüşmesi pek olası görülmüyor.
Devam eden çabalara aşina bir kaynak, Trump'ın ziyareti sırasında bölgede üst düzey bir Suriye-ABD toplantısının yapılmasının planlandığını, ancak bunun Trump ve Şaraa arasında olmayacağını söyledi.
Washington henüz tutarlı bir Suriye politikası oluşturmadı, ancak yönetim, Şam ile ilişkilerine giderek artan bir şekilde terörle mücadele perspektifinden bakıyor. Politika yapım sürecine aşina bir ABD yetkilisi de dahil olmak üzere üç kaynak bu bilgiyi verdi.
Bu yaklaşım, geçen ay Washington ile Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani arasında New York'ta yapılan toplantıda ABD heyetinin bileşimiyle örneklendi. İki kaynak, bu heyette Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir terörle mücadele yetkilisinin yer aldığını söyledi.
ABD Hazine Bakanlığı'nın da Suriye hükümetine kendi taleplerini ilettiği ve şartların sayısını bir düzineden fazlaya çıkardığı aktarıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, toplantıya ABD tarafından kimlerin katıldığını açıklamayı reddetti ve özel diplomatik görüşmeler hakkında yorum yapmadıklarını söyledi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü James Hewitt, Suriye'nin geçici yetkililerinin eylemlerinin, ABD'nin gelecekteki desteğini veya olası yaptırım hafifletmelerini belirleyeceğini söyledi.
'Zeytin dalı'
Suriye'nin Washington'a yönelik açılımlarının temel amaçlarından biri, İsrail'e herhangi bir tehdit oluşturmadığını iletmek. İsrail, geçen yıl eski rejim lideri Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından Suriye'deki hava saldırılarını artırdı.
Kaynak: newarab-Tevhidhaber
Kaynak: