Süleymani/Mühendis Suikastlarında Yer Alan 2 Amerikalı ve İsrailli Komutanı Öldürdü

Süleymani/Mühendis Suikastlarında Yer Alan 2 Amerikalı ve İsrailli Komutanı Öldürdü

Üst düzey bir Direniş Ekseni güvenlik yetkilisi The Cradle'a, Direniş’in İran Kudüs Gücü Generali Kasım Süleymani ve Irak'ın Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mühendis'i Şehid edien askerler öldürüldü

Üst düzey bir Direniş Ekseni güvenlik yetkilisi The Cradle'a, Direniş’in İran Kudüs Gücü Generali Kasım Süleymani ve Irak'ın Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mühendis'in suikastlarına misilleme olarak bir Amerikalı ve bir de İsrailli komutanı öldürdüğünü söyledi.

The Cradle'ın güvenlik kaynağına göre:

“Erbil'deki bir operasyonda iki yüksek rütbeli Amerikalı ve İsrailli komutan öldürüldü: Erbil’deki operasyonda öldürülen Amerikalı komutan, Red Horse Birimi'nden, Albuquerquelı, 55 yaşındaki Yarbay James C. Willis’dir. Pentagon, bu komutanın Katar'ın el-Udeyd üssünde, çatışma dışı bir olayda öldüğünü bildirmişti. Bu kişi Süleymani ve Ebu Mehdi'ye yönelik suikast operasyonlarında yer aldı. Kalp yetmezliğinden öldüğü iddia edilen, Nahal Tugayı'ndan (İsrailli) Albay Sharon Asman da Erbil'deki bu operasyonda öldürüldü.”

Böylece ilk kez bir Direniş Ekseni yetkilisi, İranlı ve Iraklı generallerin katillerine karşı yapılan misilleme eyleminin sorumluluğunu üstlenmiş oldu.

ABD Savunma Bakanlığı ise 27 Haziran’da (ölüm iddiasından bir gün sonra), Yarbay Willis'in Udeyd Üssü’nde çatışma dışı bir hadisede öldüğünü belirten kısa bir bildiri yayınlamış ve "olay hakkındaki soruşturma sürüyor" dışında başka bir ayrıntı vermemişti.

Askeri gazete Stars and Stripes, Willis'i, "yüksek tehdit içeren ortamlarda operasyonlar yürütmek için hızlı yanıt kapasitesine sahip, 130 üyeli bir birim olan 210. Katar Bölüğü’nün komutanı” olarak tanımladı.

Öte yandan, İsrail rejimi medyası ve ordusuna göre Albay Şaron Asman, Nahal Piyade Tugayı'nın komutasını devralmadan sadece birkaç gün önce, 1 Temmuz'da bir eğitim koşusu sırasında yere yığılmasının ardından ölmüş. Asman, hem Gazze'de hem de Lübnan'da savaşmış bir askerdi. İsrail rejimi ordusu da, olayın soruşturma altında olduğunu söyledi.

Cradle'ın güvenlik kaynağı, hem Willis hem de Asman'ın, Irak'ın Erbil kentinde Süleymani ve Mühendis suikastlarına karışan kişilere karşı gerçekleştirilen bir misilleme operasyonunda öldürüldüğünü söyledi.

Bu yıl Irak'taki “Mossad hedeflerine”, kimliği belirsiz taraflarca en az iki ayrı saldırı düzenlendiği rapor edildi.

Nisan ortasındaki ilk olay, İsrail rejiminin İran'ın Natanz nükleer tesisine sabotaj saldırısı, bölgesel sularda birbirlerinin gemilerine yönelik birkaç saldırı ve geçen Kasım ayında siyonistlerin İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'ye suikast düzenlemesinin ardından gelmişti. ABD yanlısı Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) ise olayla ilgili haberleri yalanlamıştı.

Willis'in bölüğü bölgeye ilkbaharda gelmişti. Direniş Ekseni kaynağı, Willis ve Asman'ın öldürüldüğü saldırıların zamanlaması hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Güvenlik yetkilisi, İran'ın devam eden İsrail saldırılarına yanıt olarak yeni iddialı duruşundan da bahsetti: “İran, Siyonist rejimle mücadele denklemini değiştirdi.”

Yetkili, İsrail'in İran gemilerine yönelik bir dizi saldırısına da atıfta bulunarak, "Şu andan itibaren, İsrail rejiminin İran'ın çıkarlarına karşı herhangi bir eyleminden sonra bir gemiye saldırılacağını" söyledi.

Yetkili, "(İsrail) rejimi, ticaretinin yüzde 80'inden fazlasını deniz yoluyla gerçekleştiriyor. Bu da İran'ın kontrolündeki bu güzergâhtan geçen gemilerin İran'ın ateşine maruz kalacakları anlamına geliyor" diye uyardı.

Geçen ayın başlarında ABD, İngiltere ve İsrail, İran'ın Umman kıyılarındaki petrol tankeri Mercer Street’e insansız hava aracı saldırıları düzenlediğini iddia ederek Tahran'a misilleme yapmakla tehdit etti. İran ise saldırıda herhangi bir rolü olduğunu şiddetle reddetti.

Associated Press'e göre, troyka "henüz saldırıya dair fiziksel kanıt göstermedi veya Tahran'ı neden suçladıklarına dair istihbarat bilgisi sunmadı."

Direniş Ekseni tarafından çizilen bu cesur Angajman Kuralları, bölge sınırlarının çok ötesine de ulaşabilir.

Bu artık yeni bir dinamik: orta ölçekli devletlerin ve onların milis ittifaklarının, dünyanın en güçlü silahlarına sahip devletlerle yüzleşmeye ve misillemeyle bire bir oranında hasar vermeye hazır olduğu fikri. Savaş kurallarına ve uluslararası hukuka da uygun bir durum.

Eksen'in yeni "göze göz" doktrini, ABD ve müttefiklerinin Batı Asya'daki manevra kabiliyetini caydırma ve sınırlama potansiyeline sahiptir.

Bu bağlamda Cumartesi günü New York Times’da yayımlanan bir yazı, İranlı bilim adamı Muhsin Fahrizade'nin, İsrail'den komuta edilen uzaktan kumandalı bir Yapay Zekâlı makineli tüfek kullanılarak Mossad tarafından nasıl öldürüldüğünün heyecanlı bir hikâyesini içeriyordu.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatibzadeh Pazar günü, NYT'nin olayla ilgili anlattıklarını yalanladı ve İran istihbaratının olayla ilgili tüm ayrıntılara, ilgili suikastçılar hakkındaki bilgi de dâhil olmak üzere sahip olduğunu söyledi.

Not: Direniş Ekseni, Batı emperyalizmine, siyonizme ve dış müdahaleye temelden karşı olan ve bölgedeki tüm Batılı askeri güçlerin geri çekilmesini ve üslerin tamamen kapatılmasını talep eden, Batı Asyalı devletler ve örgütler ittifakıdır. Eksen; İran, Suriye, Hizbullah, Hamas, Filistin İslami Cihadı, Yemen'deki Ensarullah, bir dizi Iraklı siyasi ve askeri grup ile bir dizi küçük örgütten oluşuyor.

Çeviri: Medya Şafak