"Suçluların Cezası Kesilecek"

"Suçluların Cezası Kesilecek"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Meclis'te Soma ile ilgili soruları cevapladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YıldızMeclis'te konuştu.

Taner Yıldız'ın konuşmasından satırbaşları;

Değerli arkadaşlar, Manisa Soma Eynez'de özel sektöre ait bir şirketin yerinde kaza oldu. Türkiye madencilik sektöründe yaşanan en büyük kazaydı. Malum AFAD'ın koordinasyonunda gelen yardımlar, 112 acil ekiplerinin, bakanlarımızın yardımları.

Kaza, ocağı temiz hava taşıyan ana galeride meydana geldiği için karbonmonoksit tüm ocağı kapladı. Krizin doğru yönetilmesinin en önemli durum koordinasyonun tek yerden yapılıyor olmasıydı. Tek bir yürek çalıştık, DNA testleriyle beraber hayatını kaybeden kardeşlerimizin tespiti yapıldı. Toplamda 2743 personelle çalışmalar devam etti.

Derin bir üzüntü, gerçekten her birimizin derinden yaralandığı bir maden kazası oldu. Cumartesi günü çalışmalar nihayetlendi.

Kazanın ardından ailelere manevi desteğin yanında maddi desteği başladı. Cenaze işlemleri için biner liralık yardımlar yapıldı.

"BU KUSUR TARTIŞILAMAZ"

Oradaki afet doğal afet ise oradaki kusur tartışılır ama buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz. Burada kusurun paydaşları kim ise gereken yapılacaktır.

Adli, hukuki, teknik denetimler arasında bu konu denetlenecektir. Biz şuanda madencilikle alakalı o ocakta çalışmalar durdu. Maden ocağı bırakıldığı gibi kalabilen ocaklar değil. Metan gazı üretebilen için için yanabilen dinamik canlı varlık gibi davranıyor. O nedenle üretiminin durdurulmasıyla ocağın kapatılması ayrı ayrı şeylerdir.

ŞEHİT AİLELERİNE YARDIM

Soma'da kaybettiğimiz kardeşlerimizin 500'e yakın çocukları var, onların eğitimleriyle alakalı takipçisi olacağımızı söylemek istiyorum. Onların sıkıntılarını hafifletecek bir yapıyı kurgulayacağız. Bu canlarımızı geri getirmez ama bundan sonraki çalışmalarımızla ilgili bize ışık tutar.

Meclis araştırma komisyonunda destek olacak arkadaşlara teşekkür ediyorum.