Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

Şu Ayetleri Farklı Düşünüyorum

Merak edip hangi ayetlermiş bu adamın farklı düşündükleri diye bir yazı beklemeyin, ben bu başlık altında daha başka bir şeyler söylemek istiyorum.

Meal çalışması yapanlara tavsiyelerimden bir bölümünü bugüne bırakmıştım, bu başlık altında onu izah etmeye çalışacağım.

Kur’an-ı Kerim üzerine yoğunlaşan kardeşler mutlaka bir bütün olarak meal yazmak zorundalar mı? Velev ki bunu yapacak ehliyete ve birikime sahip olsalar bile Kur’an’ı baştan sona tercüme edip yayımlamak zorundalar mı?

Bu kardeşlere soracağımız bir kaç önemli sorumuz olacak; sizin yapacağınız mealin mevcut meallerden farkı ne olacak? Türkiye’deki mealleri şöyle bir gözünüzün önüne getirerek söyler misiniz; onlarda olmayan neleri vereceksiniz?

Bu soruya elbette verecekleri bir cevapları olacak, mevcut meallerde katılmadıkları, onlardan farklı düşündükleri noktaları sayacaklar. O zaman biz de ikinci sorumuzu soracağız; farklı düşündüğünüz kısımların miktarı, ayet sayısı ne kadar?

Eğer mevcut Kur’an-ı Kerim meallerinin tamamına yakın veya büyük bir bölümüne katılmadıklarını, farklı düşündüklerini söylüyorlarsa bu büyük bir iddiadır ve bunca çalışmayı isabetsizlikle itham etmektir ki buna ancak tebessüm edilir.

Yok eğer farklı düşündükleri ayetler Kur’an’ın tamamına kıyasla az bir miktardaysa, belirli bir sayıdaysa, işte o zaman diyoruz ki; “Şu ayetleri farklı düşünüyorum” diyerek tam bir meal yerine küçük bir kitap yazsanız daha doğru olmaz mı?

Hem bu durumda insanlar daha çabuk ve kısa yoldan sizin bu farklı düşüncelerinize ulaşmış olmaz mı?

Nitekim buna örnek göstereceğimiz sayısız kitap çalışması hatta makaleler mevcuttur; sadece bir konuyu, bir kıssayı, Kur’an’da geçen bir şahsiyeti, bir peygamberi inceleyen çalışmalardan insanımızın çok daha iyi yararlandığını görüyoruz. İsterseniz yayın dünyasına bir giriş yapın ve “Kur’an’da...” yazın, binlerce çalışma göreceksiniz.

Eğer böyle yapmayıp bir bütün meal yazmışsanız insanlar sizin bu farklı görüşlerinizi kolay kolay fark edemeyecek bulup çıkaramayacaktır.

Ama buna rağmen yok efendim ben mutlaka kendime has bir meal yazacağım diyorsanız buyurun yazın, biz ne diyebiliriz.

Unutmayın toplum büyük bir deniz gibidir, nice kütükleri birazcık üzerinde taşısa da bir müddet sonra kaldırıp atar bir kıyıya.

Bu yazı toplam 414 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar