"Sonuna kadar savaş tellalı"

"Sonuna kadar savaş tellalı"

Sonuna kadar savaş tellalı" başlıklı yazısında Daily Telegraph, Tony Blair'in 10 yıllık mirasının Irak savaşıyla şekillendiğini aktarıyor.

"Sonuna kadar savaş tellalı" başlıklı yazısında Daily Telegraph, Tony Blair'in 10 yıllık mirasının Irak savaşıyla şekillendiğini aktarıyor. Yazar Con Coughlin'in kaleme aldığı yazıdan bazı satırlar şöyle:

"Tony Blair tarihe bir savaş tellalı olarak geçecek. Görevde kaldığı 10 yıl boyunca tüm İngiltere başbakanlarından daha fazla savaşa girdi ve Başbakanlığı İngiliz askerlerini Irak savaşına göndermesiyle hatırlanacak. Blair'in bazı savaşlarını izah etmek diğerlerinden daha kolay. Kosova ve Sierra Leone insanlık adına girilen savaşlardı. Irak konusundaysa Blair'in söylemi, Washington'daki yeni muhafazakârlarınkinden farksızdı. Onların doktrinini kullanarak Irak savaşını haklı göstermeye çalıştı."

Guardian gazetesinde yazan Timothy Garton Ash, "Tüm siyasî kariyerler başarısızlıkla sonuçlanır. Ancak bu başarısızlık her zaman aynı değildir" ifadesiyle başladığı yazısında Blair döneminin dış politikasını değerlendiriyor. "10 yıllık dış politikada gerçek başarılar elde edildiği de oldu ama Irak, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa konusundaki başarısızlıklar devasaydı" diyor.

"Kendisine saygısı olan bir köşe yazarının görevi, Blair'i Radovan Karaciç, Augusto Pinochet ve Adolf Eichmann'la bir tutup sorgulaması ve suçlamasıdır. Bu kanlı el kesinlikle sıkılmamalı, yüzündeki o gülümseme hemen ve kesin olarak silinmelidir."