"Son derece verimli ve mükemmel bir toplantı"

Türkiye-Suriye entegrasyonu da Ortadoğu çapında bir birliğin çekirdeğini oluşturacaktır" deyip duruyorduk, ama bu kadar az zamanda bu kadar çok yol alınabileceğini doğrusu tahmin etmemiştik.

Bundan 10 sene evvel Türkiye ile Suriye henüz birbirini yoklamakla meşguldü...

Bundan 5 sene evvel Türkiye ile Lübnan arasında kayda değer bir ilişki yoktu...

Bundan 2 sene evvel Türkiye ile Ürdün arasında vizelerin kaldırılması gibi şeyler söz konusu bile değildi...

Bundan 1 sene evvel Lübnan ile Suriye arasında kan davası vardı...

Bundan altı ay evvel Ürdün'ün Suriye ile aynı 'pakt'ta yer alması hayal bile edilemezdi...

Cenab-ı Hak, 100 yıllık zaman kaybını bir an evvel telafi etmemiz için zamanı hızlandırdı adeta.

Bölgesel entegrasyon süreci başdöndürücü bir hızla ilerliyor.

Geçen Haziran ayında İstanbul'da bir araya gelen Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün dışişleri bakanları "Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Konseyi" anlaşması imzalamaya ve bir "serbest ticaret ve serbest vize bölgesi" oluşturmaya karar verdiklerini açıklamışlardı.

Temmuz ayının sonunda dört ülkenin ticaret bakanları toplandı ve Türkiye ile Lübnan arasında serbest ticaret anlaşması paraf edilerek "ortak alan"a doğru ilk somut adım atıldı.

Dün de, Birleşmiş Milletler toplantıları münasebetiyle ABD'nin New York şehrinde bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Lübnan Dışişleri Bakanı Ali Eşşami ve Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cevde, Türk Evi'nde yaptıkları toplantının ardından, "ticaret, enerji, ulaştırma ve turizm alanlarında dörtlü işbirliği" kararı aldıklarını ilan ettiler.

Basına verdiği beyanatta "Son derece verimli ve mükemmel bir toplantı yaptık" diyen Davutoğlu, aldıkları kararı hayata geçirmek için bir eylem planı hazırladıklarını bildirdi.

Plana göre;

Dört ülkenin ticaret, enerji, turizm ve ulaştırma bakanları Kasım ayında kendi aralarında toplanacaklar...

Ulaşım sektöründeki işbirliğini Ürdün, enerji sektöründeki işbirliğini Suriye, turizm sektöründeki işbirliğini Lübnan ve ticaret sektöründeki işbirliğini Türkiye koordine edecek, ilgili toplantılar da bu ülkelerin başkentlerinde düzenlenecek...

Ticaret, enerji, ulaştırma ve turizm bakanlarının toplantılarından sonra 4 dışişleri bakanı yeniden bir araya gelip gelişmeleri değerlendirecek...

Ve...

Gelecek sene Ocak ayı başlarında -muhtemelen İstanbul'da- bir zirve toplantısı düzenlenecek...

Davutoğlu'nun projeksiyonu:

"O zirvede bu ekonomik bölgenin uygulandığını açıklayacağız. Umarız bu sadece bu 4 kardeş ülke için değil, bütün bölge için çok iyi bir haberdir. Bu yüzden bizim işbirliğimiz dışlayıcı değil. Tam tersi tüm dost ülkelere açığız, onlar bize ya tam üye olarak ya da sektörel ve proje temelinde katılabilirler. Bu işbirliği tüm dost komşu ülkelere açık olacaktır. Kurduğumuz işbirliği mekanizması ile, tarihin doğal akışı içinde bölgedeki toplumları yeniden birleştirmeyi, onları refah ve istikrar dolu bir geleceğe ulaştırmayı hedefliyoruz... Suriye, Ürdün ve Lübnan dışişleri bakanlarına hem bu işbirliği hem de mükemmel toplantı için minnettarım."

Bir gazetecinin sorusu:

- Sekretarya kurulacak mı?

Davutoğlu'nun cevabı:

- Bu değerlendirilecektir, ama en öncelikli mesele yapısal değil eylemsel. Biz harekete geçeceğiz, sadece konuşmayacağız, başarmak için harekete geçeceğiz.

Gazeteci:

- Sözkonusu işbirliği model olarak Avrupa Birliği örneğini mi alacak?

Davutoğlu:

- Bu 4 ülke arasındaki ilişkiler derin tarihi temellere dayanıyor. Binlerce yıldır aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. Avrupa Birliği, tabii, ekonomik işbirliği için iyi bir model, ona da bakabiliriz, ama bu işbirliği bizim doğal tarihimizin bir sonucu.

Tarihi paylaştığımız ve inşallah geleceği de paylaşacağımız ülkelerin dışişleri bakanlarının yorumlarına gelince...

Lübnan Dışişleri Bakanı Ali Eşşami:

"Son derece mükemmel bir işbirliği ve toplantı..."

Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cevde:

"Bu 4 sektöre bakıldığında 4 ülke arasında çok büyük işbirliği potansiyeli olduğu görülür... Bölgesel işbirliği vizyonu bölgedeki dost ülkelerin de katılımını gerektirecektir..."

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim: "Türkiye ile Suriye demir yolu ile birbirine bağlı. Şimdi bu demir yolu Marmaray projesi sayesinde Londra'ya kadar uzanacak. Aynı tren Şam'dan Amman'a gidiyor. Oradan Akabe'ye ve son olarak Mekke'ye ulaşmasını umuyoruz. Bu bizim gerçek olmasını dilediğiniz hayalimiz."

Yolumuz açıktır inşaallah.

 

 

yenişafak

Bu yazı toplam 1969 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar