Siyonist İsrail güvenlik çalışmaları kurumu İran raporunu açıkladı

Siyonist İsrail güvenlik çalışmaları kurumu İran raporunu açıkladı

INSS yeni raporunda, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) tekrar canlandırılmasına yönelik umutsuzluk vurgulanırken, siyonist İsrail’in İran’ın nükleer enerji programıyla mücadelede önündeki tüm seçeneklerde stratejik çıkmazda kaldığı belirtiliyor.

Qodsna'nın haberine göre 'İsrail' Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nün (INSS) yeni raporunda, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) tekrar canlandırılmasına yönelik umutsuzluk vurgulanırken, siyonist İsrail’in İran’ın nükleer enerji programıyla mücadelede önündeki tüm seçeneklerde stratejik çıkmazda kaldığı belirtiliyor.

'İsrail' Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS), özellikle İran’ın nükleer enerji çalışmaları ile ilişkili olarak ele aldığı 'İsrail'in güvenliği hakkında yayınladığı yeni raporunda, dünya güçleriyle İran'ın müzakereleri çerçevesinde KOEP’in yeniden canlandırılmasının uzak bir ihtimal olduğunu yazdı.

Bu raporda şu ifadeler yer aldı: "Nükleer enerji kazanımları ve farklı ülkelerin desteğiyle cesaret bulan İran İslam Cumhuriyeti; Amerika'nın İran'a vermek istemediği düşünülen imtiyazlar olmadan, KOEP çerçevesinde söz verdiği taahhütlere geri dönmek istemeyecektir."

Raporda; işgal rejiminin askeri, diplomatik, ekonomik ve teknik üstünlüğünü kendi çıkarlarını elde etmek için İran’a karşı açık ve düzenli bir strateji olarak kullanmaması da eleştiriliyor. Raporun yazarları arasında; İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü Uygulama Müdürü İmanuel Terakhtenberg, işgal rejimi Güvenlik Konseyi Eski Başkanı General Evdi Dikel, İsrail Ordusu İstihbarat Analiz Birimi Eski Başkanı Darur Şalom, Mossad İran Masası Eski Başkanı Sima Şayen ve birçok isim yer alıyor.

Raporda, Tahran’ın her şeyden önce ve her şeyden çok askeri nükleer yeteneği elde etme çabasından dolayı İsrail için en ciddi dış tehdit olduğu vurgulandı.

Raporda şu görüşlere de yer verildi: İsrail, İran ile büyük ülkeler arasında anlaşmalar olsa da olmasa da, İran'ın tutumlarından kaynaklanan tüm sorunlardan ve ABD ile ilişkilerini derinleştirmeye olan ihtiyacının gün geçtikçe artmasından kaynaklanan yapısal bir yetersizlikten dolayı sıkıntı yaşıyor.

Raporda ayrıca, İran'ın nükleer programıyla mücadele etmek için Tel Aviv hükümetinin askeri seçeneklerini hazırlaması gerektiği de vurgulandı. (Kudüsgünü)