Siyonist Herzog'dan Kriz İtirafı

Siyonist Herzog'dan Kriz İtirafı

Herzog, muhalefet ile Netanyahu arasında “yargı darbesi” konusunda anlaşmazlık olduğu uyarısında bulundu ve bunu İsrail'in karşı karşıya olduğu en ciddi kriz olarak değerlendirdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, "Yedioth Ahronoth" gazetesinin 22 Nisan 2023 Cumartesi günü internet sitesinde yayınladığı özel bir röportajda, tartışmalı "yargı reformu" planıyla ilgili olarak devam eden çatışmanın, bu tarihten bu yana yaşanan "en ciddi iç kriz" olduğunu söyledi . devletin kurulması ve ülke tarihinin "en tehlikelisi"; Bu iç kriz birçok sektörü etkiliyor” dedi.

İsrail'de devlet başkanı pozisyonu fahri olmakla birlikte , önemli siyasi yetkilere sahip değildir. Herzog, "kendisine karşı büyük muhalefet ve protestolar olduğu yönündeki propagandanın ortasında, birçok partinin devlet başkanlığı görevinden istifa etmesini talep ettiğini" belirtti. Bu taleplerin "reddedildiğini" doğrulayarak, "Halkın her kesiminden kamuoyunda büyük bir güvenim var" dedi.

Netanyahu İsrail'i protesto ettiİsrail'de Netanyahu'nun yargıdaki değişiklikleri protesto edildi / Reuters

Netanyahu 'yargı darbesi' planını geri çekti

16 hafta önce grev ve kitlesel gösterilerin ağırlığı altında Başbakan Binyamin Netanyahu'nun 2023 Mart ayı sonunda planının 30 Nisan'da başlayacak olan Knesset (parlamento) yaz oturumuna kadar askıya alındığını duyurması dikkat çekicidir. 2023 ve 3 ay sürecek, muhalefetle diyalog kurulana kadar ama vazgeçmeyeceğini söyledi.

Tartışmalı plan, Yüksek Mahkeme'nin (en yüksek yargı organı) yetkilerini sınırlandırıyor ve hükümet koalisyonuna yargıç atama komitesi üzerinde kontrol sağlıyor. Planı askıya aldıktan hemen sonra Herzog, görüşleri yakınlaştırmak için koalisyon ve muhalefet partileri arasında diyalog oturumlarına ev sahipliği yapmaya başladığını duyurdu.

İlgili bir bağlamda muhalefet, başta eski Başbakan Yair Lapid olmak üzere liderleri aracılığıyla, planın mevcut haliyle İsrail'de "demokrasinin sonu" ve "diktatörlük dönemi"nin başlangıcı anlamına geldiğini söylüyor. bunu "otoriter bir darbe" olarak tanımlarken, Netanyahu planının güçler (yargı, yürütme ve yasama) arasındaki dengeyi yeniden sağlamayı amaçladığını iddia ediyor.

Siyonist medyasına göre Herzog'un sözleri, Cumartesi günü Benjamin Netanyahu liderliğindeki hükümete ve hükümetin uygulamayı planladığı "yargı reformu" planına karşı onbinlerce İsraillinin gösteri yapmasıyla aynı zamana denk geldi.

(Resmi) Yayın Kurumu ve (özel) Yedioth Ahronoth gazetesi, on binlerce kişinin Netanyahu hükümetine ve "yargı reformu" planına karşı üst üste on altıncı hafta boyunca İsrail genelinde düzinelerce yerde gösteri yaptığını bildirdi.

KAYNAK: TEVHİDHABER