'Siyasî İslam askerî güçle bastırılmaz'

'Siyasî İslam askerî güçle bastırılmaz'

Yazar Victoria Brittain'in bugün Guardian gazetesinde yer alan yazısında Cezayir örnek gösterilerek Türkiye'ye bir uyarıda bulunuluyor.

Brittain, uzun süre Guantanamo'da tutulduktan sonra serbest bırakılan İngiliz vatandaşı Muazzam Begg'le birlikte Düşman Savaşçı adlı kitabın yazarı.

Brittain "Türkiye için bir uyarı" başlıklı değerlendirmede, 'siyasî İslam'ı bastırmak için askerî güç kullanmak sadece felaket getirmiştir' diye yazıyor.

"Türkiye'de bugün yaşananlar, on beş yıl önce Cezayir'de yükselen siyasî İslam ve ordu yapılanması arasındaki güç mücadelesiyle endişe yaratacak şekilde paralellik gösteriyor."

"Bu mücadele, Cezayir'i bir şiddet sarmalına düşüren, 200 binden fazla kişinin ölümüne, on binlerce kişinin cezaevlerine konulmasına ve bir milyon kişinin yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda kalmasına neden olan bir askerî darbeyle sonuçlanmıştı."

"Cezayir, Türkiye'ye, Atatürk'ün mirasının sonsuza dek kendisini koruyamayacağı yolunda bir uyarı."

"Cezayir'in, Ulusal Kurtuluş Cephesi liderliğinde Fransa'dan bağımsızlığını kazanma savaşı pek çok sömürge ülke için ilham kaynağı olmuştu. Ancak Ulusal Kurtuluş Cephesi, bir ülke yaratmak için gereken siyasî altyapıyı sağlayamadı."

"1990'da İslami Selamet Cephesi'nin yerel seçimleri kazanması ardından 1991'de genel seçimlerdeki başarısı bir deprem etkisi yarattı. 70'li yılların ortalarında Cezayir'de yaşamış bir kişi olarak bu aşamada ordunun müdahalesinin, Ulusal Kurtuluş Cephesi ve laik demokrasiyi korumak için yerinde olduğunu düşünme yanılgısına düştüm."

"Türkiye'de son on yılda ortaya çıkan gelişmiş siyasî İslam Cezayir için doğal bir evrim olarak görülemedi hiç. Doğrusu Cezayir'de demokrasi şansını ortadan kaldıranlar generaller oldu."


Kaynak: BBC