Sırp Faşistler Müslümanların Sabrını Sınıyor

Sırp Faşistler Müslümanların Sabrını Sınıyor

Bosnalı Sırplar, yasak olmasına ve Boşnaklar ve diğer gruplarca tepkiyle karşılanmasına rağmen Sırp Cumhuriyeti Günü'nü kutladı.

Bosnalı Sırplar, yasak olmasına ve Boşnaklar ve diğer gruplarca tepkiyle karşılanmasına rağmen Sırp Cumhuriyeti Günü'nü kutladı.

Bosnalı Sırplar, Anayasa Mahkemesi'nin yasak kararına rağmen Sırp Cumhuriyeti Günü'nü halka açık şekilde silahlı polis gücü geçit töreni ile kutladı.

Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin kurulduğu 9 Ocak tarihinin anayasaya aykırı bulunmasına rağmen 'Sırp Cumhuriyeti Günü' olarak kutlanması, ülkedeki Boşnaklar ve diğer etnik gruplar tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Bosnalı Sırplar, 9 Ocak 1992'de 'Bosna Kasabı' lakaplı Radovan Karadzic liderliğinde Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti kurulduğunu ilan etmişti.

Bu tarih aynı zamanda çoğunluğunu Müslüman Boşnakların oluşturduğu yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği 3 buçuk yıl süren Bosna Savaşı'nın başlangıcı oldu.

Sırp nüfusun yoğun yaşadığı Banja Luka şehrinde düzenlenen geçit törenine öğrenciler, savaş 'gazileri', sporcular, terörle mücadele birimleri, jandarma ve atlı süvarilerin de yer aldığı 800'den fazla silahlı polis memuru katıldı.

Ayrılıkçı söylemleriyle öne çıkan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik, geçit törenini izleyen kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, "Devlet olmadan Sırp halkına özgürlük yok." ifadesini kullandı.

Rusya yanlısı bir Sırp milliyetçisi olan Dodik, daha önce defalarca Bosna Hersek devletine ait Silahlı Kuvvetler, vergi idaresi ve adli sistem gibi ortak kurumların yetkilerinin entite kurumlarına devredilmesi ve ayrı Sırp birimleri oluşturulması tehdidinde bulunmuştu.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin eski Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic'in 2015'teki başvurusu üzere RS Günü'nün yasallığını değerlendiren Anayasa Mahkemesi, 9 Ocak'ın RS Günü olarak kutlanmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmiş ve bunun entitede yaşayan Sırp olmayan halklara karşı ayrımcılık olduğunu ifade etmişti.

Dodik'in son dönemde artan ayrılıkçı söylemleri, Sırp Cumhuriyeti genelinde, Müslüman toplum üyeleri namaz kılarken camilerin yakınında havaya ateş açan, hüküm giyen savaş suçlularını alenen öven ve Müslüman komşularını tehdit eden Sırp milliyetçileri cesaretlendirmiş durumda.