Sigarayı bırakmak için kararlı olun!

Sigarayı bırakmak için kararlı olun!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceylan Tahtakıran Bayraktar'dan tavsiyeler....

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her on üç saniyede bir kişi sigara yüzünden hayatını kaybederken, ülkemizde de her yıl 120 bin kişi sigaraya bağlı sebeplerden ölüyor. Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35'ine, kadınlarda ise yüzde 15'ine sigaranın yol açtığını kaydeden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceylan Tahtakıran Bayraktar, hiç sigara içmediği halde dumana maruz kalan kadınlarda da meme kanseri riskinin artığını belirtti.

Sigaranın ayrıca, kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan solunum sistemi hastalıklarının da en önemli sebebi olduğunu ifade eden Tahtakıran, 'Sigara içenlerde kalp krizi geçirme riski 3 kat artmaktadır. Sigara, kan dolaşımı ve damarlar üzerine etkileriyle beyin damarı hastalıkları ve felç olma riskini arttırmakta, bacak kangrenlerine yol açmaktadır. Sigara içen kadınlarda düşük yapma, erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğurma, kısırlık ve doğum kontrol hapı kullananlarda kalp krizi geçirme riski artmaktadır.

Sigara erkeklerde iktidarsızlığa sebep olmaktadır. Sigara içenlerde ülser, reflü riski artmakta, iyileşme gecikmektedir. Sigarayla ciltte kuruma, sedef hastalığı, gözde katarakt ortaya çıkması kolaylaşmaktadır' dedi.

Sigarayı bırakmak için kararlı olunması gerektiğini vurgulayan Tahtakıran, 'Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin, karamsarlığa izin vermeyin. Bırakmak için kendinize bir gün belirleyin ve o gün bırakma konusunda kararlılığınızı koruyun. Sigarayı bırakmayı isteme sebeplerinizi yazın ve her zaman görebileceğiniz yerlerde bulundurun. Bırakma kararınızı arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşın ve size destek olmalarını isteyin.

Evinizde, işyerinizde sigara ve sigarayı hatırlatacak eşyaları kaldırmaya, cebinizde veya çantanızda taşımamaya çalışın. Bıraktığınız zaman mücadelenizi kolaylaştıracak yeni günlük etkinlikler geliştirin. Yaşınıza uygun egzersiz programına başlayabilirsiniz. En güzeli yürüyüş yapmaktır. Yapmak istediğiniz hobi ve zevkleriniz varsa bunlara vakit ayırmaya çalışın' diye konuştu.

Sigarayı bırakırken pek çok bağımlının zorlandığı nikotin yoksunluk belirtilerinin geçici olduğunu söyleyen Bayraktar, bıraktıktan sonra tekrar başlama riskinin ilk haftalarda en yüksek düzeyde olduğunu bu dönemde uzman bir hekimden destek alınabilineceğini belirtti. Sigarayı bırakmanın faydalarını da anlatan Tahtakıran, şöyle konuştu;

'20. dakikada nabız, kan basıncı, vücut ısısı normale döner. 24 saatte kanda karbonmonoksit gazı hızla azalır. 2 hafta - 3 ay sonrasında efor kapasiteniz artar, öksürük azalır ve 3 ay içinde kaybolur. Balgam miktarı 2 haftada yarı yarıya azalır. Soluk alıp vermeniz kolaylaşır. Koku ve tat alma duyularınız iyileşir. Bağışıklık sisteminiz güçlenmeye başlar. Kendinizi daha dayanıklı ve güçlü hissetmeye başlarsınız.

Diş ve parmaklarınızdaki sarı lekeler kaybolur. Birinci yılda kalp krizi geçirme riskiniz ilk günlerden itibaren azalmaya başlar, yılın sonunda risk yüzde 50 azalır. Beyin kanaması ve bacaklardaki damar hastalığı riski yüzde 30-50 oranında azalır. Solunum yetmezliğine yol açabilen akciğer hastalıklarının ortaya çıkması engellenir, ilerleyen yıllarda solunum fonksiyonları iyileşir. 5. yılda ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası kanseri riski yarı yarıya azalır. 10. yılda felç olma riskiniz 5-10 yıl içinde hiç sigara içmemiş olanlarla aynı düzeye iner. Akciğer kanseri, ağız, gırtlak, yemek

borusu, idrar torbası, böbrek, pankreas kanseri riski azalır. 15. yılda koroner damar hastalığı ve kalp krizi riski, hiç içmeyenlerinkiyle aynı olur.'