Sigara yasağından rahatsız olan ilaç firmaları

Sigara yasağından rahatsız olan ilaç firmaları

Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, sigarayla mücadele için 3 evini sattığını, 200 ülke gezdiğini söyledi.

Kural, Uşak Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, hayatını sigarayla mücadeleye adadığını ve Türkiye'nin en çok sigara tüketen 5. ülke olduğunu belirtti.

"SİGARA YASAĞININ KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİNİ DESTEKLEYENLERİN ORANI YÜZDE 83"
Prof. Dr. Kural, şöyle konuştu:
"Sigara yasağının kapsamının genişletilmesini destekleyenlerin oranı yüzde 83. Bu rakam bize, ülke olarak sigaradan kurtulmak istendiğini gösteriyor. Her yıl ABD'li sigara şirketlerine 9,5 milyar dolar aktarıyoruz. Düşünün bizi hem zehirliyorlar, hem soyuyorlar. ABD'de doktorlar sigara içtiğinde işten kovuluyor, sigara içen kadınlar evlenemiyor. Ülkemizin daha yaşanılır hale gelmesi için sigara yasağını desteklemeli, el birliğiyle mücadele etmeliyiz."
Türkiye'de sigara kullanımını azaltmak için her türlü reklam çalışmasının durdurulması gerektiğini, özellikle topluma mal olan kişilerin bu konuda öncülük yapmasını isteyen Orhan Kural, sanatçı Sezen Aksu'nun yıllardır sigara reklamı yaptığını iddia ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sezen Aksu benden önce ölürse cenaze namazına gidip en ön safta duracağım. Hoca efendi, 'nasıl bilirdiniz?' diye sorduğunda 'kötü' diyeceğim, 'hakkınızı helal edin' derse, etmeyeceğim. Sigara reklamı yapmak bir sanatçıya ne kadar yakışır? Toplum olarak hep birlikte hareket etmeliyiz. Bazı şımarık köşe yazarları köşelerinde sigara yasağının yanlış olduğunu savunuyor. Çünkü sigara şirketlerinden para alıyorlar. Bu şımarıkların sözüne inanmayın. Şunu unutmayın, sigara kanser yapar ve öldürür. Türkiye'de sigara yasağının uygulanmasından, kanser ilacı üreten firmalar ve sigara şirketleri rahatsız. Olay bu kadar gerçek."

"FESTİVAL YERİNE ÇEVRE YATIRIMI YAPILMALI"
Kural, yerel yönetimlerin yaz aylarında festival programları düzenlemesinin yanlış olduğunu, bunun yerine çevre yatırımları yapması gerektiğini kaydetti.