"Sigara Yasağına Uyum %90'ların Üzerinde"

"Sigara Yasağına Uyum %90'ların Üzerinde"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 19 Mayıs'tan itibaren uygulanmaya başlayan sigara yasağına uyumun, beklenenin çok üstünde gerçekleştiğini söyledi.

Bakan Akdağ, "Tüm Türk halkına şükranlarımı sunuyorum. Düzenlemeyi sadece sigara içmeyen değil, sigara içen de sahiplendi. Önemli olan toplumsal kabulün ne ölçüde olduğu. Bu da yüzde 90'ların üstüne çıktı" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara yasağı olarak bilinen "Tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanun"a ilişkin ajans muhabirlerine değerlendirmelerde bulundu. Bakan Akdağ, 19 Mayıs'tan itibaren uygulanmaya başlayan sigara yasağına uyumun beklenenin çok üzerinde gerçekleştiğini belirterek, "Bu yasağın amacı insanlara ceza kesmek değil. Tüm Türk halkına şükranlarımı sunuyorum. Bize göre, çok kısa sürede beklenebileceğin çok üstünde bir uyum gerçekleşti. Toplum gerçekten çok sahiplendi. Üstelik sadece sigara içmeyen değil, sigara içen de sahiplendi" dedi.

-TEK TÜK İHLALLERE RASTALNIYOR-

Sağlık Bakanı Akdağ, tek tük ihlallere rastlandığını ifade ederek, "Ancak bu, toplumda çok kısa süre içinde bu noktaya geldi. Artık Türk toplumu bunu kabullenmiştir. Önemli olan bu. Önemli olan toplumsal kabulün ne ölçüde olduğu. Yüzde 90'ların üstüne çıktık ki bence bu önemli bir şey. Muhtemelen sigara içenler de bu ölçüde azalacak" diye konuştu. Bakan Akdağ şunları söyledi:

"Artık anne babaların çocuklarının yanında sigara içmediği, balkona çıkıp sigara içtiği bir Türkiye gelişiyor. Birçok anne baba şimdi bunu yapıyor. Bu da çok mutluluk verici bir şey. Halbuki evinde yasak değil."

-İNSANLAR LOKANTAYA GİTMEKTEN Mİ VAZGEÇECEK-

Bakan Akdağ, özellikle alışveriş merkezlerindeki esnafın sıkıntıya düştüğü yolundaki iddialar içinse şunları söyledi:

"Bu hususta çok objektif bir şey yok. Öyle bir zamana rastladı ki bu tip yerler biraz iş kaybına uğrar zaten. Kışın bir iş merkezinin doluluğu ile herhalde yazınki bir olmaz. Başlangıçta kısmi bir kayıp görülebilir. Ama sonuç itibarıyla bütün kahvehanelerde, lokantalarda istisnasız uygulanacağına göre, ne yapacak insanlar lokantaya gitmekten mi vazgeçecek. Bunun uygulandığı bir çok yerde bakılmış. Bir iş kaybı olmuyor. Belki başlar da çok az olabiliyor. İnsanlar lokantaya hep gidecek. Siz şimdi sigara içiyorsanız lokantaya gitmekten mi vazgeçeceksiniz artık."

Bakan Akdağ, sigara içenler için, lokanta, cafe gibi yerlerde özel bir alan ayrılması düşüncesinin ise faydalı olmayacağını ifade etti. Sağlık Bakanı Akdağ, "Burada konuyu çok iyi bilenlerle, uzmanlarla aylarca çalışıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesi özel alan ayrılmamasıdır. Geçmişte uygulanmış; ama en uygunu bizim uyguladığımız gibi" dedi.