Sigara Tiryakilerine Dikkat!

Sigara Tiryakilerine Dikkat!

Uzmanlar yasakla birlikte, sigara tiryakileri konusunda uyarıyor...

Uzmanlar, yasağa uyum gösteremeyen sigara tiryakilerinin, saldırganlık, tahammülsüzlük, kendini gizleme gibi olumsuz davranış biçimleri sergileyebileyeceği uyarısında bulundu.

Sigara yasağının günlük yaşamı etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Arif Verimli, toplumun yasağı kabullenmeye çalıştığını dile getirdi. Yasağın bazı insanların sigarayı bırakmasına vesile olabileceğini ifade eden Verimli, bazılarında ise sigarayı rahat içebilmek için arayışlara girdiğini belirtti.

Tiryakilerin davranışlarında değişiklikler olabileceğini aktaran Arif Verimli, "Yasaktan dolayı insanlar bir takım sıkıntılar yaşıyor. Yaşadıkları bu durumu kabullenmeye çalışanlar, sıkıntılarından kurtulmanın yolunu arıyor" diye konuştu. Yasağı kabullenme aşamasında bireyin savunmaya geçtiğini aktaran Verimli, bu dönemde kişinin agresif hareketlerde bulunabileceğinin sinyallerini verdi.

SİNİR YAPAR

Nikotin eksikliğinin sinir yapabileceğini ifade eden Verimli, bir müddet sigara bağımlılarını idare edilmesi gerektiğini belirtti. Verimli sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü nikotin eksikliği, ciddi bir psikiyatrik sendromdur. Bu dönemde insanlar, karşılarındaki insanlara tepki gösterebilir hatta şiddete bile başvurabilir" dedi. Nikotin yoksunluğunun kişide; sinirlilik, hareketlilik, mutsuzluk gibi sendromlara da yol açacağını aktaran Verimli, "İnsanlar bu dönemde saldırgan olabilirler. Vücutlarında uyuşmalar görülebilir" uyarısında bulundu.

İDARE EDİN

Nikotin eksikliğinin ciddi bir sendrom olduğunun altını çizen Verimli, bir müddet bağımlıların idare edilmesi gerektiğini belirtti. Sigara içmeyenlerin ve mekan sahiplerinin sigara içmek isteyen kişilerle tartışmaması gerektiğini aktaran Verimli şunları söyledi: "Sigara içme isteği üst safhada olan bireyin herhangi bir kişi veya mekan sahibi tarafından engellenmesi kişinin tepkisine ve maalesef şiddet içerikli davranışlara yol açabilecektir. Bunun için nikotin yoksunluğuna alışılana kadar kimseyle tartışılmamalı, bir müddet karşılıklı uzlaşı sağlanmalıdır."

GİZLEYEREK İÇMEYİ DENEYECEKLER

Psikiyatri Uzmanı Dr. Alper Evrensel, sigara tiryakilerinin yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte değişik davranışlar sergileyebileceğini ifade etti. Evrensel, "Bazı insanlar sigarayı bıraktıkları zaman öleceklerini düşünecek. Kimileri sigarasız hayatın çekilemeyeceği düşünecek. Kimileri sigarayı gizleyerek içme yolunu seçecek " dedi. İnsanların yasağı yok saymayı deneyeceklerini ifade eden Evrensel, gizleyerek içmenin temelinde yasağı kabullenmenin yattığını söyledi.

Yasağı kabullenme aşamasında bireyin savunmaya geçtiğini aktaran Evrensel "Bu savunmaya bir süre sonra ihtiyaç kalmayacaktır. İnsanlar, yeni duruma alışacaklardır" dedi. Yasağa uyum süreci yaşayan kişilerin uzmanlardan destek alması gerektiğini anlatan Evrensel, "2 ay boyunca aynı sıkıntıları yaşayan kişilerde uyum sorunu olabilir. Mutlaka uzmanlara başvurulmalı" dedi.