Türkiye ve İspanya"nın öncülük yaptığı "Medeniyetler İttifakı"nın başına Portekiz eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio getirildi. Sampaio, BM himayesindeki "Medeniyetler İttifakı" Yüksek Temsilcisi olarak görevlendirilmesi, Türkiye ve İspanya tarafından önerilmişti.
Birleşmiş Milletler, bu konudaki yaptığı açıklamada "Medeniyetler İttifakı"nı yönetmesi için Sampaio"yu seçtiği bildirdi. Açıklamaya göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, görevlendirmeyi Türkiye ve İspanya Başbakanları ile danıştıktan sonra yaptı.
Sosyalist Sampaio, ikincisi 2001 yılında olmak üzere iki defa art arda Portekiz Cumhurbaşkanı seçildi. 2006 yılına kadar görev yapan 66 yaşındaki Sampaio, 1960-70 yıllarında Portekiz"de Salazar diktatörlüğüne karşı verilen mücadelede aktif bir rol oynamıştı.
Geçen yıldan beri BM"nin Verem ile Mücadele Temsilcisi olarak görev yapan Jorge Sampaio, 2003 yılında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer"in konuğu olarak Türkiye"yi ziyaret etmişti. Sezer de 2005 yılında Portekiz"e resmi bir ziyarette bulunmuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanyol mevkidaşı Jose Luis Rodriguez Zapatero"nın öncülüğünde lanse edilen "Medeniyetler İttifakı" girişimi çerçevesinde kurulan Yüksek Düzeyli Grup'ça geliştirilen, kültürler ve inançlar arasında yeniden güven oluşturulmasına yönelik öneriler de, geçen Kasım ayında İstanbul"da yapılan bir toplantıda dünyaya açıklanmıştı.
Medeniyetler İttifakı Yüksek Düzeyli Grubu'nca hazırlanan rapor Aralık ayında da BM Genel Kurulu"na sunulmuştu. Sampaio da, bu önerilerin hayata geçirilmesi için önemli bir rol oynayacak
'Medeniyetler İttifakı'nın başına Sampaio geçti
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Türkiye ve İspanyanın öncülük yaptığı, BM himayesindeki Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi olarak Portekiz eski Cumhurbaşkanı Sampaioyu görevlendirdi. Sampaio, Türkiye ve İspanya tarafından aday gösterilmişti.
Ortadoğu Haberleri
Condor Operasyonu: Uluslararası Cinayet Örgütü
İranlı Komutan: İşgalci İsrail Hiçbir Hedefine Ulaşamadı
Gazze’nin Doğusu ve Orta Kesimleri Topçu Ateşi Altında
Mossad Casusu İdam Edildi!
Kim Jong-un: İsrail ABD destekli terör projesidir