Şehid Dr. İbrahim El-Mukadime(FOTO)

Şehid Dr. İbrahim El-Mukadime(FOTO)

Gazze'de ve Filistin çevrelerinde oldukça tanınmış bir isim olan İbrahim el-Mukadime diş hekimiydi...

İbrahim el-Mukadime Kimdir?
Gazze'de ve Filistin çevrelerinde oldukça tanınmış bir isim olan İbrahim el-Mukadime diş hekimiydi. HAMAS'ın kurucuları arasında yer alan el-Mukadime, 1996'da askeri kanat sorumlusu olarak görev yaptı. İşgal devleti tarafından birkaç kez tutuklandı ve 10 yıl süreyle işgal zindanlarında kaldı. Filistin özerk yönetiminin kurulmasından sonra da, özerk yönetim tarafından birkaç kez tutuklanarak zindana atıldı. Ancak çektiği bütün zorluklara rağmen Filistin'in bağımsızlık ve hak mücadelesinde ısrarlı yürüyüşünü sürdürdü ve 48 yaşında şehit olarak dünyaya veda etti.

Filistin'de meydana gelen önemli olaylardan biri de HAMAS'ın Gazze'deki liderlerinden İbrahim el-Mukadime'nin şehit edilmesi oldu. Kara saldırılarında önemli kayıplar veren ve ilerlemekte zorluk çeken işgal devleti İbrahim el-Mukadime ile üç arkadaşını havadan gerçekleştirdiği bir vahşi saldırıyla şehit etti.

HAMAS'ın kurucularından, Gazze'deki liderlerinden ve tanınmış hareket önderlerinden olan, aynı zamanda hareketin güvenlik sorumlusu olarak görev yapan Dr. İbrahim el-Mukadime ile üç arkadaşı 8 Mart 2003 Cumartesi sabahı Gazze şehrinin ortasında İsrail işgal güçlerinin havadan arabasına fırlattıkları roketlerle şehit edildi. Saldırıya maruz kalan arabanın bulunduğu mevkide dolaşan en az on kişi de yaralandı. Yaralananların birçoğu olay esnasında yoldan geçen okul öğrencileriydi.

el-Mukadime'nin arabası İsrail işgal devletine ait iki adet Apaçi tipi helikopterin saldırısına hedef oldu. ABD tarafından İsrail dışında hiçbir devlete verilmeyen ve özellikle nokta operasyonlarında kullanılan bu saldırı helikopterlerinden el-Mukadime ile arkadaşlarının arabasına 5 adet roket fırlatıldı. Atılan roketlerden üçü arabaya isabet etti. Çevredeki evlerin de birçoğu saldırıdan zarar gördü. el-Mukadime'nin arabasının yakınında bulunan bir araç da saldırıdan zarar gördü ve içinde bulunanlar yaralandı.

Saldırıya hedef olan araç tamamen parçalanarak ve yanarak demir yığınına dönerken, şehitlerin cesetleri de parçalandı. Araçta şehit olan diğer üç kişi de şunlardı: 27 yaşındaki Abdurrahman Zuheyr el-Amudi, 29 yaşındaki Halid Cum'a, 24 yaşındaki Ala Şukri.

Olaydan sonra açıklama yapan HAMAS'ın Gazze'deki sözcüsü Prof. Dr. Abdülaziz Rantisi, Dr. el-Mukadime'nin şehit edilmesinin HAMAS'ın İsrail'e karşı savaşında yeni bir merhalenin başlatılmasına sebep olacağını vurguladı. Rantisi, HAMAS'ın tüm liderlerinin İsrail işgal güçlerinin önünde birer açık hedef olduklarını ancak bunun HAMAS'ın direnişini etkilemeyeceğini ifade etti.

Öte yandan HAMAS'ın yine Gazze'deki ileri gelenlerinden Dr. Mahmud Zehhar da yaptığı açıklamada İbrahim el-Mukadime'nin şehit edilmesinin, İsrail'in havayı iyice gerginleştirmesi anlamına geldiğine dikkat çekti.

el-Mukadime'nin yine aynı gün gerçekleştirilen cenaze merasimine yaklaşık 250 bin kişi katıldı. Gazze bölgesinin toplam nüfusunun 1 milyon civarında olduğu düşünülürse, bu bölgedeki ahalinin dörtte birinin cenazeye katıldığı anlaşılır. Nüfusun yarıya yakın bir kısmının 15 yaşın altında çocuk, geriye kalan nüfusun da yarısının kadın olduğu düşünülürse cenaze namazı kılabilecek durumdaki insanların tamamına yakın bir kısmının cenazeye katıldığı anlaşılır. Bu durum Filistin topraklarında HAMAS'ın arkasında duran kitleyi, işgale karşı dayanışmayı ve gönül birliğini ortaya koyması açısından dikkat çekicidir.

el-Mukadime'nin şehit edildiği gün gerçekleştirilen cenaze merasimine yaklaşık 250 bin kişi katıldı.

 

vahdet.info