Şehid Abdulkadir Udeh (9 Ocak 1954)

Şehid Abdulkadir Udeh (9 Ocak 1954)

Bana şehadeti nasip eden Allah'a şükrediyorum. Şunu bilin ki benim kanım sizin inkilabınızı boğacaktır.

9 Ocak 1954 yılında Şehid edilen Abdulkadir Udeh , 1930'da Kahire üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştu. Mezuniyetinden sonra sırasıyla hakimlik ve savcılık yapan Udeh 'in meslek arkadaşları arasında üstün bir yeri vardı.

Abdulkadir Elirhabi zamanında hakimlik yaparken İhvan-ı Müslimini ortadan kaldırmak için bir çok davalar askeri mahkemeye verilmişti.Fakat Abdulkadir bütün davalarda beraat vermişti. 1951 de İhvanın ısrarı ile resmi görevi bırakarak ihvan saflarında göreve devam etti.

Abdulkadir Udeh ,Cemal Abdunnasır 'a suikast girişimiyle suçlanmıştı.Halbuki onun idamına sebep bu değildi.Peki Udehin şehid edilmesinde hangi sebepler rol oynamıştı.

1.Abdulkadir Udeh ,İhvanı Müslimin ile Cemal Abdunnasır arasındaki ihtilaflarda arabuluculuk ediyordu. Cemal Abdunnasır ,Udeh'i İhvanın vekili olarak görüyordu.

2.1954 'de Udeh ,Abdunnasır'a İhvanın kapatılmaması için nasihatta bulunarak ,eğer kapatılırsa İhvana bağlı gençlerin liderlerinden izinsiz herhangi bir harekette bulunabileceklerini söyledi.

Bunun üzerine Abdunnasır : - İhvanın sayısı ne kadardır.? diye sordu.

-İki veya üç milyon .

-İhvanın sayısı yedi milyon olsa bile ben halkın üçte birini gözden çıkarabilirim.

-Bir kişinin hayatına yedi milyon.Bu senin yanına kalmaz Cemal.!

İşte Abdulkadir Udeh'in idam edilmesinden en büyük sebeplerinden biri budur.

Bir diğer sebep de Abdunnasır İngilizlerle imzalanmış bir anlaşmanın kanuni yönünü hazırlamasını istemiş ama Udeh bunu kabul etmemişti.

Şehid Abdulkadir Udeh 1954 yılında beş arkadaşı ile birlikte idam edilirken " Ben Allah ile görüşmeye gidiciyim.Onun için ister yatağında ister savaş alanında ,isterse esir veya hür olarak öleyim hiç mühim değil."

Daha sonra orada hazır bulunanlara dönerek :"Bana şehadeti nasip eden Allah'a şükrediyorum.Şunu bilin ki benim kanım sizin inkılabınızı boğacaktır."demiştir.

Rabbimiz şehadetini kabul etsin.