SBS Güncellendi, İşte Yeni Sistem

SBS Güncellendi, İşte Yeni Sistem

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, SBS'nin yerine gelecek yeni sistemin ayrınıtlarını kamuoyuyla payalaştı.

Avcı, SBS'nin yerine orta vadede açık uçlu yeni sınav sisteminin getirildiğini açıkladı.


İşte Avcı'nın konuşmasından satırbaşları:

- Ortaöğretime geçişle ilgili bir güncelleme yapıyoruz. Yaptığımız çalışma uzun yıllara dayanıyor.

-Biz MEB olarak eğitim ve öğretimi dinamik bir süreç olarak görüyoruz. Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okulu ön plana alıyoruz.

-Test sınavlar yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı. Tabletlerden yararlanmayı, yazılı sınavlarla yerleştirmeyi planlıyoruz.

-Uzun vadede ise öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinde onların sanatsal sportif etkinliklerinin değerlendirildiği bir yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz.

-Temel mantığı ve kurgusu sabit ancak eklentilerinin sürekli zenginleştirildiği, sistemin sürekli kendisini yeni koşullara uyarladığı bir süreç söz konusu.

-Bu yıl uygulanmaya başlanan yerleştirme mantığı çerçevesinde okullara alternatif olarak ortaya çıkan kurumlara ihtiyaç duymayacaksınız.

-Öğrencilerimizin sanata, spora daha fazla vakit ayıracağı stresin olmadığı bir yerleştirme sistemi hayata geçiriyoruz.

-Bugün geldiğimiz noktada bütün kesimlerin tezlerini alarak güçlü bir senteze dönüştürdüğümüzü ortaya çıkan sonucun her kesimin sesini yansıttığına kani olduğumuzu vurgulamak istiyorum.

-Bu şekillenme sürecinde katılımcılığa gösterdiğimiz özen ve dikkati vurgulamak istiyorum. Sorumluluğumuz çocuklarımıza, ülkemize ve dünyaya karşı"

-Bu düzenlemelerin eleştirilmesinde herkesin bu sorumlulukla hareket etmesini temenni ediyorum.

SİSTEMDE NELER VAR?

-8'inci sınıflara uygulanacak merkezi yazılılar 6 dersten yapılacak. İki yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da ikincisi merkezi olarak düzenlenecek.

-Sınavlar iki okul gününe yayılacak. O günlerde okullar tatil edilecek. Sorular çoktan seçmeli olacak. Yanlışlar doğru cevapları götürmeyecek. İleride sınavlar, açık uçlu soruları da içerecek hale getirilecek. Sınava giremeyen öğrencileri, telafi sınavlarına belirlenen merkezlerde girecek.

-Liselere yerleştirmelerde 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalamasının yüzde 30'u ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı kullanılacak.

-Yıl sonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yıl sonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade edecek